Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Oprez: Ova hrana stvara jaku ovisnost, kao alkohol i lijekovi

Oprez: Ova hrana stvara jaku ovisnost, kao alkohol i lijekovi

Takva hrana u nama izaziva snažan osjećaj zadovoljstva, i što je više jedemo, imamo veću želju za još. Ona potiče stvaranje kemikalija u tijelu koje poboljšavaju raspoloženje

VIDEO

Neke hrane kao da se ne možete zasititi, a radi se redom o namirnicama koje zapravo ne bi trebalo jesti pretjerano. A zašto smo ovisni o određenoj hrani poput pizze, čokolade, čipsa, sira?

Odgovor leži u reakciji našeg mozga na neke namirnice koje rezultiraju oslobađanjem dopamina i drugih kemikalija u mozgu odgovornih za dobro raspoloženje, posebno na hranu s puno šećera, soli i masnoća.

10 recepata za sladolede čija priprema traje nekoliko minuta
10 recepata za sladolede čija priprema traje nekoliko minuta

Takva hrana u nama izaziva snažan osjećaj zadovoljstva, i što je više jedemo, imamo veću želju za još. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Budući da mozak voli osjećaj izazvan dopaminskim otpuštanjem, sve više žudi za unosom takvih namirnica, a to može stvoriti začarani krug ovisnosti - pojasnila je dr. Ashvini Mashru, registrirana dijetetičarka u Malvernu u SAD-u.

Želite li se riješiti te ovisnosti, morate nekoliko dana svim silama odolijevati takvoj hrani - i jaka želja za njom će nestati. Prvi put kada je opet stavite u usta, žudnja za još će se opet pojaviti.

Ovo je hrana koja izaziva ovisnost:

Čokolada

Čokolada je jedna od namirnica koja izaziva najviše ovisnosti. Ona stimulira iste centre za užitak u mozgu kao i alkohol te određeni lijekovi, pokazala je to studija iz 2011. godine koju je napravilo Sveučilište Drexel.

Osim toga, topljenje čokolade u ustima stvara toliko lijep osjećaj da se stimulira pojačana proizvodnja oksitocina, hormona koji popravlja raspoloženje.

S vremenom naš mozak počinje tražiti dopaminski udar, a svaki put kada pojedemo čokoladu, ta želja se pojačava.

Sir

Sir sadrži visoke količine masnoće i kolesterola, a sadrži i supstancu kazomorfin koja se veže na opioidne receptore u mozgu i stvara osjećaj ugode.

Fotolia

- Kazomorfini se pričvršćuju na neurotransmitere u našem mozgu i oslobađaju dopamin, a to često dovodi do toga da želimo još više sira - kaže dr. Neal Barnard, autor knjige "The Cheese Trap" i dodaje da prosječni Amerikanac danas pojede 30 kilograma više sira godišnje nego prije 100 godina. 

- Sir ima svoje zdravstvene prednosti, ali može biti ozbiljno zarazan - napominje.

Jednostavni ugljikohidrati

Primjer ovisnosti o jednostavnim ugljikohidratima je grickanje čipsa, štapića, pereca... U takvim namirnicama nema poticajnih spojeva koji se veže za receptore u mozgu i stvaraju osjećaj euforije, koji su stimulativni i stvaraju ovisnost. Ali, postoji nešto drugo, prenosi Reader's digest.

- Jednostavni ugljikohidrati se smatraju zaraznima jer uzrokuju brzo oslobađanje glukoze, a to brzo povećava razinu energije u čovjeku - objasnila je Celina Jean, nutricionistica iz SAD-a.

- Ta energija se brzo iskoristiti, a onda ste prisiljeni jesti još jednostavnih ugljikohidrata kako bi se razina šećera u krvi podigla - dodala je.

Slatki napici

Tu se radi o gaziranim sokovima koji pružaju vrlo malo hranjivih tvari, ali znaju sadržavati puno šećera. Kao i mnoge slastice, i gazirani napici mogu potaknuti oslobađanje dopamina, a ako tome dodate kofein, dolazi do dvostrukog naleta energije.

Fotolia

- Kada ste ovisni o kofeinu, možete razviti neugodne simptome prestanete li ga unositi - tromost, glavobolje i neraspoloženje - kaže dr. Mashru.

Prženi krumpirići

Oni su obično hrskavi, topli i slani, a to je trostruka opasnost koja signalizira jeziku i mozgu da žele još. Masnoća u prženim krumpirićima pokreće receptore u našem mozgu i crijevima koji pak pojačavaju želju da se pojede više.

Shutterstock

Sladoled

Žudnja za sladoledom može biti nezasitna, a sve zbog šećera i kremaste teksture koja stvara ugodu na jeziku. 

- Istraživači se slažu da hrana poput sladoleda, u čijoj osnovi su vrhnje i mlijeko, stimulira mozak na isti način kao i neki lijekovi -  potičući ponašanje koje nalikuje ovisnosti - kaže dr. Keri Glassman, dijetetičarka iz New Yorka. 

- Kad se vaše tijelo navikne na šećer, osjećate se nekako mrzovoljno ako ga konzumirate manje, što uzrokuje to da još više žudite za slatkim - dodala je. 

Pizza

Bez obzira kakva je, pizza je pri vrhu ljestvice namirnica koje izazivaju ovisnost, pokazala je studija Sveučilišta Michigan. 

Zato, što je više jedete, više ćete razmišljati o tome da pojedete još. Razlog tome je nagli skok pa pad šećera u krvi pa opet osjećate glad.

VIDI OVO: Krvavi mjesec znači smak svijeta?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru