Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez: Ova hrana stvara jaku ovisnost, kao alkohol i lijekovi

Takva hrana u nama izaziva snažan osjećaj zadovoljstva, i što je više jedemo, imamo veću želju za još. Ona potiče stvaranje kemikalija u tijelu koje poboljšavaju raspoloženje

Neke hrane kao da se ne možete zasititi, a radi se redom o namirnicama koje zapravo ne bi trebalo jesti pretjerano. A zašto smo ovisni o određenoj hrani poput pizze, čokolade, čipsa, sira?

Odgovor leži u reakciji našeg mozga na neke namirnice koje rezultiraju oslobađanjem dopamina i drugih kemikalija u mozgu odgovornih za dobro raspoloženje, posebno na hranu s puno šećera, soli i masnoća.

ZDRAVO I FINO 10 recepata za sladolede čija priprema traje nekoliko minuta

Takva hrana u nama izaziva snažan osjećaj zadovoljstva, i što je više jedemo, imamo veću želju za još. 

- Budući da mozak voli osjećaj izazvan dopaminskim otpuštanjem, sve više žudi za unosom takvih namirnica, a to može stvoriti začarani krug ovisnosti - pojasnila je dr. Ashvini Mashru, registrirana dijetetičarka u Malvernu u SAD-u.

Želite li se riješiti te ovisnosti, morate nekoliko dana svim silama odolijevati takvoj hrani - i jaka želja za njom će nestati. Prvi put kada je opet stavite u usta, žudnja za još će se opet pojaviti.

Ovo je hrana koja izaziva ovisnost:

Čokolada

Čokolada je jedna od namirnica koja izaziva najviše ovisnosti. Ona stimulira iste centre za užitak u mozgu kao i alkohol te određeni lijekovi, pokazala je to studija iz 2011. godine koju je napravilo Sveučilište Drexel.

Foto: Dreamstime

Osim toga, topljenje čokolade u ustima stvara toliko lijep osjećaj da se stimulira pojačana proizvodnja oksitocina, hormona koji popravlja raspoloženje.

S vremenom naš mozak počinje tražiti dopaminski udar, a svaki put kada pojedemo čokoladu, ta želja se pojačava.

Sir

Sir sadrži visoke količine masnoće i kolesterola, a sadrži i supstancu kazomorfin koja se veže na opioidne receptore u mozgu i stvara osjećaj ugode.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

- Kazomorfini se pričvršćuju na neurotransmitere u našem mozgu i oslobađaju dopamin, a to često dovodi do toga da želimo još više sira - kaže dr. Neal Barnard, autor knjige "The Cheese Trap" i dodaje da prosječni Amerikanac danas pojede 30 kilograma više sira godišnje nego prije 100 godina. 

- Sir ima svoje zdravstvene prednosti, ali može biti ozbiljno zarazan - napominje.

Jednostavni ugljikohidrati

Primjer ovisnosti o jednostavnim ugljikohidratima je grickanje čipsa, štapića, pereca... U takvim namirnicama nema poticajnih spojeva koji se veže za receptore u mozgu i stvaraju osjećaj euforije, koji su stimulativni i stvaraju ovisnost. Ali, postoji nešto drugo, prenosi Reader's digest.

Foto: SYSTEM

- Jednostavni ugljikohidrati se smatraju zaraznima jer uzrokuju brzo oslobađanje glukoze, a to brzo povećava razinu energije u čovjeku - objasnila je Celina Jean, nutricionistica iz SAD-a.

- Ta energija se brzo iskoristiti, a onda ste prisiljeni jesti još jednostavnih ugljikohidrata kako bi se razina šećera u krvi podigla - dodala je.

Slatki napici

Tu se radi o gaziranim sokovima koji pružaju vrlo malo hranjivih tvari, ali znaju sadržavati puno šećera. Kao i mnoge slastice, i gazirani napici mogu potaknuti oslobađanje dopamina, a ako tome dodate kofein, dolazi do dvostrukog naleta energije.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

- Kada ste ovisni o kofeinu, možete razviti neugodne simptome prestanete li ga unositi - tromost, glavobolje i neraspoloženje - kaže dr. Mashru.

Prženi krumpirići

Oni su obično hrskavi, topli i slani, a to je trostruka opasnost koja signalizira jeziku i mozgu da žele još. Masnoća u prženim krumpirićima pokreće receptore u našem mozgu i crijevima koji pak pojačavaju želju da se pojede više.

Shutterstock | Autor: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sladoled

Žudnja za sladoledom može biti nezasitna, a sve zbog šećera i kremaste teksture koja stvara ugodu na jeziku. 

- Istraživači se slažu da hrana poput sladoleda, u čijoj osnovi su vrhnje i mlijeko, stimulira mozak na isti način kao i neki lijekovi -  potičući ponašanje koje nalikuje ovisnosti - kaže dr. Keri Glassman, dijetetičarka iz New Yorka. 

Foto: Dreamstime

- Kad se vaše tijelo navikne na šećer, osjećate se nekako mrzovoljno ako ga konzumirate manje, što uzrokuje to da još više žudite za slatkim - dodala je. 

Pizza

Bez obzira kakva je, pizza je pri vrhu ljestvice namirnica koje izazivaju ovisnost, pokazala je studija Sveučilišta Michigan. 

Foto: Dreamstime

Zato, što je više jedete, više ćete razmišljati o tome da pojedete još. Razlog tome je nagli skok pa pad šećera u krvi pa opet osjećate glad.

VIDI OVO: Krvavi mjesec znači smak svijeta?

Komentari (31)
  • ma nije samo hrana i piće krivac za ovisnost.... opijas me, opijas, jace nego vino opija me ceznja duga, opija me tuga opijas me, opijas, jace nego vino ...

    27. 7. 2018,   09:22
  • fale ćevapi

    27. 7. 2018,   07:31
  • Ja ne mogu prestati jesti poriluk, kelj i cvjetaču

    27. 7. 2018,   07:18