Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Oprez, plijesan je za zdravlje opasna baš kao i ambrozija

Oprez, plijesan je za zdravlje opasna baš kao i ambrozija
1

S obzirom na prekomjerne kiše, gljivice i plijesan pojačano prijete. Baš poput peluda mogu izazvati simptome koje izaziva alergija te prerasti u astmu

VIDEO

Gljivice su drugi ili treći zdravstveni problem koji nas uništava, a ljudi uopće nisu svjesni gljivica i pljesnivosti u svom okruženju, kaže riječki internist dr. Jadranko Jelić. 

Ljudski organizam okruženje je u kojemu se one lako razvijaju, dodaje, a uzrok mogu biti, primjerice, prljave i vlažne tenisice, prečesta upotreba antibiotika ili prekomjeran unos šećera. No vlažni i prljavi zidovi u podrumu ili kupaonici, vlaga na zidovima tuš-kabine i slično mogu biti pogodan prostor za razvoj plijesni koju alergolozi danas svrstavaju u vrh tablice alergogena koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. 

- Danas se plijesan ubraja među češće alergogene s peludi, prašinom i grinjama te travama i korovima kao što je ambrozija. I jednako kao i spomenuti uzročnici, može izazvati niz simptoma koje inače razvija alergija; od upale gornjih dišnih putova, koja se manifestira kao pojačani sekret i curenje iz nosa, preko svrbeža očiju i nosa, do kihanja. A 20 posto alergija povezanih s dišnim sustavom s vremenom može prerasti u astmu - napominje dr. Saša Srića, specijalist interne medicine i pulmolog u KB-u Jordanovac. No dodaje kako se alergije danas uspješno tretiraju lijekovima, pa su posljedice manje izražene nego prije, pri čemu je najvažnije da se uzrok otkrije na vrijeme.

- Važno je da se čovjek već s prvim simptomima alergije javi liječniku opće prakse, koji će ga uputiti pulmologu. Alergija na plijesan otkriva se također standardnim alergološkim testovima, a ako postoji sumnja na astmu, odmah se radi i testiranje plućne funkcije. Dakle, pulmolog će utvrditi je li potrebno samo liječenje rinitisa i blažih simptoma alergije ili su potrebni i lijekovi za astmu - kaže. Dodaje kako je najučinkovitija metoda liječenja ipak prevencija, tj. uklanjanje uzročnika alergije iz okruženja bolesnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To podrazumijeva održavanje visoke razine higijene kad je riječ o bolesniku, ali i o njegovu životnom prostoru - treba riješiti vlagu iz zidova i spore plijesni koje su se uhvatile oko nje. Ukratko, pazite na: zelene, smeđe ili sive mrlje koje su se uhvatile po rubovima zidova, oko ruba kade ili tuš-kabine, mrlje i promjenu boje na zidovima, prozorima i tepisima, kao i na ustajao miris koji podsjeća na miris prljave ustajale vode. 

S vremena na vrijeme, plijesan se može razviti i u klima-uređajima, oko radijatora ili u kuhinji, gdje se također često stvara para od kuhanja i zidovi se vlaže. Stoga je vrlo važno osigurati dobru ventilaciju u vlažnim prostorijama te redovito servisirati uređaje koji su u doticaju s vodom ili koriste vodu. Kako biste izbjegli pojavu plijesni, vodite računa da sve vodovodne instalacije u stanu budu ispravne, što se odnosi i na cijevi koje su ugrađene u zidove. Redovito prozračujte dom otvaranjem prozora i vrata kako bi se smanjio udio vlage. 

Nakon kupanja i tuširanja ostavite vrata kupaonice neko vrijeme otvorena ili uključite ventilator ako ga imate u toj prostoriji. Također, nakon svakoga kupanja ili tuširanja obrišite vrata tuš-kabine te pločice i prostor oko slavina gdje se voda skuplja. Povremeno prebrišite vlažne površine u kupaonici i kuhinji alkoholom ili sredstvom za čišćenje koji sadrži klor jer uništavaju gljivice. Učinkovit je i koncentrat octa i vode, s visokim udjelom octa. Ako se u nekom kutu nakupe gljivice, uklonite ih brusnim papirom i prebrišite sredstvom s klorom (pritom zaštitite usta i nos kako ne biste udisali spore plijesni). Ako je plijesan zahvatila čitav zid, najprije treba utvrditi i sanirati uzrok pa odstraniti plijesan alkoholom. 

Nabavite odvlaživače prostora

Uložite u izolaciju zidova u vlažnim prostorijama ili ih nakon čišćenja prebojite vodonepropusnom bojom kako se plijesan ne bi vratila. Rabite odvlaživače prostora ako je potrebno.

Ne biste smjeli sušiti ručnike u kupaonici nego na otvorenom

Vlažne ručnike držite u blizini radijatora ili ih iznesite iz kupaonice i objesite na terasi dok se ne prosuše. Nipošto ih ne ostavljajte u kupaonici zgužvane ili obješene.

Spriječite nakupljanje i razvoj plijesni 

Uklanjajte vodu iz kutijica za sapun, onu koja zaostane između umivaonika i zida ili ispod bočica od šampona i sl.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima