Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Oprez! Pretjerivanje s mesom i alkoholom glavni je uzrok gihta

Oprez! Pretjerivanje s mesom i alkoholom glavni je uzrok gihta

RJEŠENJE Oboljelima od gihta pomoći će prirodni čajevi, hrana s blagim začinima i tanjur s puno povrća, a trebali bi izbjegavati mlijeko, mesne prerađevine, grah i sladoled

VIDEO

Giht je upalna bolest zglobova, hrskavice, vezivnog i potkožnog tkiva. Sve počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. 
Do upale dolazi zbog povišenih vrijednosti urata, tj. urične ili mokraćne kiseline u krvi i urinu. Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu svoje maksimalne vrijednosti od oko 300 do 320 za žene, a 400 za muškarce. 

- Najveći krivac je prehrana bogata proteinima i bjelančevinama - napominje doktorica Ksenija Krajina Pokupec. Previše mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i eventualno mahunarki u krvotok uvodi bjelančevine kao aminokiseline, kaže liječnica. 

Bolni, natečeni zglobovi palca

U normalnim okolnostima mokraćna se kiselina razgrađuje u krvi do purina i pirimidina te se eliminira iz organizma putem urina. U slučaju povećanog unosa proteina (bjelančevina) hranom, organizam počinje proizvoditi povećanu količinu mokraćne kiseline, a ako je još i bubrezi slabije izlučuju iz tijela, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline - Acidum uricum u krvi. To povećanje zvano hiperuricemija u početku ne predstavlja neki veliki zdravstveni problem i pacijenti su bez simptoma. Međutim, kao rezultat hiperuricemije višak se mokraćne kiseline počinje pretvarati u kristaliće i odlagati u zglobovima. 

- Kao prvi simptom gihta javlja se podagra, izrazito bolan, crven i otečen zglob nožnog palca. Naslage mokraćne kiseline, tofi, mogu se pojaviti i kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima uške. Kristalići se mogu sakupljati i u bubrezima te posljedično dovesti do bubrežnog kamena - kaže liječnica. 

Giht se često naziva bolest bogatih (ili bolest kraljeva) jer se najčešće razvija kao posljedica prevelike konzumacije mesa i mesnih prerađevina te alkohola. Bolest će dodatno pogoršati malo kretanja jer uzrokuje slabiju cirkulaciju, tvrdi liječnica. Nedovoljno uzimanje tekućine otežava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline. Zato je važno piti dovoljno tekućine, najbolje ljekovitog čaja u količini od jedne do dvije litre na dan, upozorava Krajina Pokupec i otkriva koji su pripravci najbolji za oboljele. 

Čajevi potiču bolje izlučivanje urina

- Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska i kore vrbe, sve ove biljke potaknut će rad bubrega i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi ukloniti i višak urata, tj. mokraćne kiseline. Kamilica, vrba i vrijesak će ujedno djelovati protuupalno i smanjivati bol. Ovisno o dobi, akutnim ili kroničnim promjenama, ova se čajna mješavina prilagođava svakom pacijentu - napominje liječnica. Oboljeli trebaju promijeniti loše životne navike, raditi na gubitku težine, izbjegavati alkohol, gazirana pića, bjelančevine i kavu. 

Zabranjeno je jesti sireve, pašete, mlijeko, grah...

  • Prirodni čajevi - Poželjno ih je ispijati jer imaju protuupalno djelovanje i smanjuju bol. Liječnica upozorava da se receptura čaja i biljnih kapi prilagođava svakom pacijentu i njegovim potrebama. 
  • Zabranjena hrana - Juhe od mesa, mesne prerađevine, majoneza, grah, jaja, paštete, sirevi, punomasno mlijeko, alkohol, sladoled...
  • Dopuštena hrana - Oboljeli mogu jesti mlado meso, ali ne u sva tri dnevna obroka. Dobrodošli su i obrano mlijeko, pirjano povrće, čajevi, mineralna voda te vrlo male količine kave. 
  • Rješenja za bol - U zglobove treba dva puta dnevno utrljati tonik, gel ili kremu protiv gihta na bazi ljekovitog bilja koje će smirivati upalu i bol te pojačati prokrvljenost.

Top 5 najboljih čajeva za ublažavanje gihta

Preslica - Ova biljka je poznata kao snažan diuretik prepun vitamina. Pojačava eliminaciju vode iz organizma, ujedno čuva zdravlje urinarnog trakta i pročišćava krv.  

Kamilica - Osim što smiruje želudac, kamilica pomaže i kod probave, a time i lakšem probavljanju proteina. Na taj se način mokraćna kiselina rastapa i ne skladišti u zglobovima.

Vrijesak - Od davnina se koristi za čišćenje krvi, liječenje bubrežnih kamenaca i gihta. Sadrži polifenole, triterpene i ursoličnu kiselinu, sastojke koji imaju antioksidativni učinak. 

Zečji trn - Zečji trn je jedan od najpoznatijih diuretika. U ljekovite svrhe najčešće se koristi korijen, koji je vrlo djelotvoran kod gihta, urinarnih infekcija, čisti sol iz organizma i potiče rad bubrega. 

Maslačak - Dobar je za liječenje, ali i sprečavanje gihta jer potiče rad bubrega i bolje izlučivanje urina. Poboljšava razmjenu tvari u cijelom organizmu i pročišćava krv. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač