Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez! Pušači imaju dvostruko veću opasnost od gubitka vida

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, no mnogi pušači toga nisu svjesni. Tek svaki peti je svjestan činjenice da pušenje može rezultirati gubitkom vida, pokazala je britanska anketa

Prema podacima britanske kraljevske udruge slabovidnih (RNIB) među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa gubitka vida u odnosu na nepušače jer duhanski dim može utjecati na razvoj brojnih očnih bolesti.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Dim cigarete sadrži otrovne kemikalije koje mogu iziritirati i oštetiti vid. Primjerice, teški metali poput olova i bakra mogu se nakupiti u očnoj leći - prozirnome dijelu iza zjenice koji u fokus dovodi zrake svjetlosti. Posljedica može biti razvoj očne katarakte jer leće postaju zamagljene. 

Znanstvenici podsjećaju da pušenje može rezultirati razvojem dijabetesa, koji oštećuje krvne žile u stražnjem dijelu oka te da je kod njih vjerojatnost od razvoja makularne degeneracije triput veća u odnosu na nepušače. Riječ je o stanju koje utječe na središnji vid, što znači da osoba gubi sposobnost viđenja finih detalja.

Man having a problem with his penis NESRETNI 81-GODIŠNJAK Trpio je erekciju tri mjeseca, u bolnicu se ipak javio prekasno

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Po rezultatima ankete u kojoj je sudjelovalo 2006 odraslih Britanaca, 18 posto ih je kazalo da pušenje povećava rizik od razvoja sljepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 posto ih je svjesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma. 

Aishah Fazlanie, optičar i savjetnik za klinička i regulatorna pitanja iz britanske Udruge optometrista kaže da je većina ljudi svjesna povezanosti između pušenja i obolijevanja od karcinoma, no da mnogi među njima ne znaju kakav utjecaj ta navika ima na oči.

Man showing a sweaty and stinky underarm I NE KORISTE DEZODORANS Koliko često se Hrvati tuširaju: Neki samo jednom na mjesec

- Pušenje povećava rizik od razvoja mnogih očnih bolesti poput makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem, a to je dovoljan razlog zbog kojega bi pušači trebali razmisliti o prestanku pušenja - kaže Fazlanie.

Komentari (21)
  • pušači bi trebali plaćati duplo skuplje dopunsko zdravstveno...

    3. 7. 2019,   17:43
  • Lazi samo lazi

    3. 7. 2019,   18:07
  • Pa tu ima nažalost puno žena nepušačica . 😭😭😭

    3. 7. 2019,   22:49