Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

'Oprez s ljuljačkama, mom sinu su prsnule kapilare u očima'

'Oprez s ljuljačkama, mom sinu su prsnule kapilare u očima'

Snovolovka je naziv ljuljačke na kojoj djeca leže te se mogu ljuljati ili vrtjeti u njoj. Mama iz SAD-a otkrila je da ta igra može biti iznimno opasna nakon što je sina vodila na hitnu

VIDEO

Amerikanka Rebecca Jordan iz Floride ima dvoje djece, a njezina objava krajem svibnja na Facebooku postala je viralna nakon što joj je sin završio u bolnici zbog igre na ljuljački.

Dječak (10) igrao se s prijateljima u njihovom vrtu. Imali su ljuljačku snovolovku. Dječak se vratio ljubičastog skalpa i popucalih očnih kapilara uz obrazloženje da ga boli mozak.

- Naš sin voli se vrtjeti i pomalo traži uzbuđenja (znate kakvi su dječaci). Jučer se igrao s grupom djece na dvorištu te na spravama s igrališta. Sjeo je u ljuljačku snovolovku te zamolio drugog dječaka da ga vrti što brže može (kao što je radio već puno puta), znate onu poznatu rečenicu: Brže, više, okreći me brže. No ovog je puta glavu držao izvan ljuljačke - nastavila je Rebecca pojašnjavajući kako je po završetku igre dječak ustao, a pritisak mu je svu krv usmjerio prema vrhu glave uzrokujući modrice. Pao je, vjerojatno se onesvijestivši prema riječima majke, prenosi Daily Mail. 

- Skalp mu je izgledao kao da ga je netko obojio ljubičastim sprejem. Vrtio se na ljuljački oko minutu, a vjerojatno je nekoliko minuta bio u nesvijesti. Kako je ljuljačka ubrzavala, centrifugalna sila je potaknula krvni pritisak prema glavi gdje se nakupljala krv. Zbog toliko ekstremnog pritiska su mu prsnule kapilare u očima.

Puknuo sigurnosni pojas: Pao s ljuljačke u zabavnom parku
Puknuo sigurnosni pojas: Pao s ljuljačke u zabavnom parku

Nekoliko djece je dotrčalo s njim i rekli su nam što je bilo, a on je kazao da ga boli mozak. Počeli smo ga pregledavati i tada vidjeli što sve nije u redu, nabraja dalje Rebecca.

- To je itekako moguće zato što su kod djece vrlo tanke kapilare lica u području vjeđa i lako pucaju, a pod utjecajem centrifugalne sile krv se slije u gornje dijelove glave. Najopasnije je ako dijete ima u podlozi neku prirođenu grešku za koju ni ne zna, jer tada može doći do krvarenja u glavi. Te sile mogu biti jednake silama udarca djeteta u glavu pri padu s bicikla. Dakle, igra na takvoj ljuljački nije bez rizika. Nekoj djeci neće biti ništa, ali ako se prijeđe sila granice pucanja kapilara, kod rizične skupine mališana moguće su teške posljedice. U Hrvatskoj još nismo imali takvu situaciju, pa vrijedi upozoriti roditelje da kod korištenja takvih igračaka i sprava treba biti oprezan i koristiti ih umjereno - istaknuo je neurokirurg iz Klinike za dječje bolesti Zagreb prof.dr. Miroslav Gjurašin. Ozljede mozga se bojala i Rebecca, pa je zato sa sinom pojurila prema Hitnoj.

- Liječnici i sestre su bili zbunjeni i mislili su najprije da si je nečime obojio glavu. Još nikad nisu vidjeli takav tip modrice. Brzo su mu pregledali glavu, oči i uši te ga poslali na CT. Hvala Bogu da su nalazi bili normalni te da nije pretrpio unutrašnje ozljede niti mu je otekao mozak - nastavila je Rebecca. Zato je sad odlučila upozoriti druge roditelje da budu oprezni kad im se djeca vrte na takvim spravama.

- Ne želim vas uplašiti ili zabraniti djeci da se zabavljaju, no razmislite o opreznosti kad vam se mališani vrte na ljuljačkama - napisala je u objavi na Facebooku pojašnjavajući kako roditelji rijetko misle o posljedicama dok im se djeca veselo smiju i raduju, no oni bi trebali znati kad je igra prebrza, predugo traje ili je previše agresivna.

Kod tobogana u dječjem parku iskopali radioaktivni predmet
Kod tobogana u dječjem parku iskopali  radioaktivni predmet

- Dopustite djeci da budu djeca, no imajte na umu njihovu sigurnost i činjenicu da postoje ograničenja u igrama, dodala je. Objasnila je i kako nije mislila da se tako nešto može dogoditi, a tek je tada shvatila da opasnost vreba i na dječjem igralištu.

- To je lekcija koju sam dobro naučila. Nikad ne bismo djecu ograničavali u igri i veselju, no sad smo puno oprezniji i učimo ih da promisle o svojoj sigurnosti i mogućim nezgodama - zaključila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'