Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez: Šljokice i konzervansi iz šminke potiču brojne alergije

Crvenilo i peckanje mogu izazvati konzervansi, parfemi i hlapiva ulja, pa je važno čitati deklaracije. Kod jako osjetljive kože, ponekad je najbolje prednost dati prirodnoj kozmetici

Ljudi s osjetljivom kožom koji se susreću s crvenilom, zatezanjem i neugodnim peckanjem često se pribojavaju da će im svaki novi make up proizvod donijeti nove probleme. 

- Kad pomislite da ste alergični na pojedini pripravak, njegovu primjenu treba odmah prekinuti te se obratiti liječniku (dermatologu, alergologu) kako biste to provjerili kroz alergološka testiranja - savjetuje dermatolog, dr. Damir Homolak.

Foto: Dreamstime

Objašnjava da su alergeni koji takve probleme izazivaju brojni: kalafonij, formaldehid, smjesa parabena i mirisa, parafenilendiamin, tiomerozal, lanolin-alkohol, peruvijanski balzam...

Najčešće su to konzervansi i smjese mirisa. U maskarama i sjenilima alergijske su reakcije često uzrokovane i sastojcima kao što su glitteri, šljokice u prašku, hlapiva ulja i parfemi, različiti antioksidansi, pigmenti, tvari za spajanje, a često i nikal sulfat te željezni oksid.

Foto: 24sata/24sata

- Nikal-sulfat se može naći u uvijačima trepavica, maskarama, sjenilima, olovkama za oči, tekućini za leće... Boje za kosu sadrže ursol, a lakovi za nokte i umjetni nokti metakrilate i cijanoakrilate koji mogu biti, također potencijalno štetni (alergeni). No osim ovog alergijskog učinka, sastojci u kozmetici mogu imati i druge neželjene nuspojave koje nisu nužno povezane s alergijom na pojedini sastojak - upozorava dr. Homolak. Osim alergijskih kontaktnih dermatitisa, kozmetički pripravci ponekad uzrokuju iritacijske, nealergijske kontaktne dermatitise, kaže dermatolog.

Foto: Dreamstime

- Najčešće ih izazivaju učvršćivači kose, sredstva za depilaciju i čišćenje kože te različiti emoliensi. Kozmetika može izazvati i promjene na koži slične aknama. Može se pojaviti i osjećaj pečenja, bodenja ili svrbeža bez vidljive manifestacije na koži – najčešće kod primjene propilen glikola, benzojeve kiseline i etanola koji se nalaze u formuli.

ŠARENE ŠLJOKICE Ovaj proizvod za uljepšavanje je opasan za zdravlje i okoliš

Stoga je potrebno uvijek pročitati pažljivo deklaraciju o proizvodu, na kojoj bi trebali biti istaknuti sastav i specifična upozorenja - kaže dermatolog Homolak. Dodaje da nema proizvoda koji ne bi mogao nekom nauditi te da često nešto što jednom šteti drugom pomaže.

Komentari (2)
  • ides ne boli samo se smikajte ,,sta to ima ispod nosa ,,u,,

    15. 2. 2018,   18:34
  • lako za crvenilo kože i osip al dermatitis je opasan ;D

    15. 2. 2018,   18:38