Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprezno! Boju treba isprobati prije svakog nanošenja na kosu

Preosjetljivost se može javiti i ako smo tu boju koristili. Na koži iza uha 48 sati prije bojenja treba ispitati reakciju. Pojavi li se crvenilo, boju se ne smije koristiti za kosu

Analizirali smo deklaracije šest proizvoda za bojenje kose koji se mogu koristiti kod kuće. Razlikuju se u načinu nanošenja i po postojanosti na kosi. Mogu biti trajni ili se skinuti pri prvom pranju, a pomažu pri prikrivanju izrasta. Trajniji imaju tvari koje međusobno reagiraju unutar kose, a karakteristično je da u prisustvu vodikova peroksida, popularno zvanog hidrogen, dolazi do nastajanja većih obojenih molekula. Do procesa bojenja dolazi tek kad sve ove male molekule prođu kroz kutikulu, vanjski sloj vlasi, i uđu u koru vlasi. Ove male molekule kemičari nazivaju prekursorima, jer iz njih nastaju veće molekule. Tu spadaju na primjer p-fenilendiamin i p-aminofenoli.

Scented candles on a wooden stand with lilac flowers on the tabl PUNE KEMIKALIJA Mirisne svijeće ne želite u kući: Mogu loše utjecati na zdravlje

Vrlo važni su i spojevi koji nijansiraju, takozvani modifikatori, a ističu se, primjerice, m-aminofenol za smeđu i crveno-ljubičastu, rezorcinol za postizanje zelene i smeđe boje, a za plave nijanse tu su m-diamini. Upotrebom vodikova peroksida kao oksidacijskog sredstva dolazi do razgradnje prirodnog pigmenta prisutnog u kosi, a do ove reakcije dolazi pri povišenim vrijednostima pH, stoga se u ovu svrhu stavlja amonijak. Ima neugodan miris pa ga se izbjegava. Umjesto njega može se koristiti i etanolamin, a djelovanje prema boji i kosi je podjednako.

Foto: Dreamstime

Artist i Guhl su pjene. Nanose se na kosu osušenu ručnikom. Ne treba ih ispirati nego kosu počešljati. Osvježit će boju, a služe i za blago učvršćivanje kose.

MARIE KONDO 5 tipova stvari koje treba baciti ili dati da živite ljepše i mirnije

L’Oreal i Syoss su sprejevi namijenjeni brzom, trenutačnom prikrivanju izrasta, a isprat će se pri prvom pranju kose. U ta četiri proizvoda je i pogonski plin koji je zapaljiv pa treba pripaziti pri korištenju.

Deklaracije treba pozorno, ali i kritički pročitati te se pridržavati uputa, a po potrebi se i dodatno informirati. Ovakvi proizvodi ne bi smjeli doći u kontakt s očima pa navode da nisu za bojenje trepavica i obrva, što može biti opasno pri nestručnom rukovanju. Na Schwarzkopf proizvodima piše da nisu za mlađe od 16 godina.

Za boje koje će se koristiti je bitno da ne oštećuju vlasi, da ne boje vlasište i da je iritacija svedena na minimum.

Proizvodu se ne smije bezuvjetno vjerovati.

Na većini deklaracija navode da prije upotrebe treba testirati podnošljivost kože.

Stručnjaci preporučuju isprobati ga čak i ako ste ga ranije koristili jer se između dva bojenja može pojaviti osjetljivost na određeni sastojak i pojaviti alergijska reakcija. Treba to napraviti 48 sati prije bojenja, na unutarnjem pregibu lakta ili koži iza uha. Detalje treba potražiti na deklaraciji. Štapićem za uši treba nanijeti malo boje, pokriti i ostaviti 45 minuta pa isprati vodom. Pojavi li se crvenilo, boju se ne smije koristiti za kosu.

HRABRA ZAGREPČANKA Renata je pobijedila rak dojke: Bolest mi je postala blagoslov

Bilo kakvo izlaganje ovakvim kemikalijama utječe i na naš organizam u cjelini, a koliko će utjecaj biti izražen ovisi o pojedincu, učestalosti izlaganja, načinu upotrebe, vrsti proizvoda... Europska komisija smanjuje broj dopuštenih kemikalija u ovim proizvodima jer se smatra da donose određeni rizik po zdravlje ljudi.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

PRINC HARRY ŠOKIRAO JAVNOST OVIM POTEZOM: 'Ne želim da Meghan završi kao moja majka'

Komentiraj, znaš da želiš!