Obavijesti

Lifestyle

Komentari 65

Optička iluzija otkriva jeste li pod jakim stresom ili smireni

U opisu iluzije piše da ako se 'ne kreće' ili 'se kreće samo malo', da ste zdravi i naspavani, a ako se 'neprestano kreće', to bi moglo znači 'da ste pod velikim stresom'

VIDEO

Izrađena od bezbrojnih šesterokuta, čini se kao da se ova ljubičasto-žuta iluzija polako kreće naprijed-natrag.

Stvorio ju je japanski profesor neurologije Yamamoto Hashima kao sredstvo za testiranje razine stresa.

U opisu iluzije piše da ako se 'ne kreće' ili 'se kreće samo malo', da je onaj koji gleda zdrav i naspavan, a ako se 'neprestano kreće', to bi moglo znači 'da je pod velikim stresom' piše britanski Sun.

Zašto volimo optičke iluzije?

Nova istraživanja su otkrila zašto iluzije varaju naš mozak. U istraživanju su proučavali kako funkcioniraju neuralne baze iluzornog gibanja u nevjerojatnoj vizualnoj iluziji Akiyoshi Kitaoka poznatoj pod nazivom "Rotirajuća Zmija". 

Najpoznatije perceptivne varke, iluzije, uzrokovane su nesavršenošću naših osjetila - tromošću oka koje prikuplja informacije te funkcioniranjem mozga koji obrađuje te iste informacije stvarajući percepciju koja se ne podudara sa stvarnošću.

Istraživanje je pokazalo da sitni pokreti oka i treptaji mogu gledatelju stvoriti iluziju da geometrijski crtež 'zmija' izgleda kao da pleše. Rezultati pomažu objasniti misterij kako iluzija rotirajućih zmija vara ljudski mozak.

- Optičke iluzije pokazuju kako mozak stvara mentalnu sliku koja se razlikuje od pravog fizičkog svijeta. Proučavajući iluzije, možemo naučiti koji su to mehanizmi u pitanju koji u mozgu stvaraju drugačiju sliku svijeta - objasnila je voditeljica istraživanja s Instituta Barrow za neurologiju Susana Martinez-Conde.

Zbog te tzv. iluzije preslikavanja slika se zadržava te, iako nam više nisu pred očima, još neko vrijeme vidimo predmete i boje. Neki stručnjaci stoga smatraju da, iako gledamo očima, vidimo mozgom jer on pri interpretaciji slika koristi i iskustva iz prošlosti.

Postoji čitav niz različitih tipova optičkih iluzija, no sve one imaju zajednički nazivnik - uspješno nas zavaravaju stvarajući iskrivljenu predodžbu predmeta koji promatramo. Iako su najčešće u službi zabave, optičke iluzije imaju mnogo širu primjenu, od medicine i tehnologije pa do umjetnosti i mode te se, na primjer, dizajneri služe prugama kako bi vizualno skinuli kilograme.

- Proučavanje neusklađenosti između percepcije i stvarnosti može dovesti do dubljeg razumijevanja uma. Nalazi iz našeg nedavnog istraživanja mogu nam pomoći da razumijemo neuronske baze percepcije gibanja, kako u normalnom mozgu, tako i kod bolesnika s lezijama na mozgu koje utječu na percepciju kretanja. Ovo istraživanje može pomoći kod dizajna neuronske protetike za pacijente s oštećenjem mozga - dodala je.

Djevice i Vage se ne podnose, a Škorpion i Rak su savršeni skupa: Evo koji su najgori, a koji najbolji horoskopski parovi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju