Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Opustite se uz lipu, mažuran, matičnjak, bosiljak i valerijanu

Opustite se uz lipu, mažuran, matičnjak, bosiljak i valerijanu
1

Osim što djeluju opuštajuće, biljke poput odoljena, matičnjaka, mažurana i bosiljka djeluju poticajno na probavu i čišćenje tijela te tako olakšavaju gubitak viška kilograma

VIDEO

Dulji dani kod nekih ljudi mogu izazvati nesanicu, a povećana aktivnost nervozu. Nagle promjene vremena i ubrzani ritam života također stvara stres, protiv kojeg se možete boriti ljekovitim biljnim čajevima. Matičnjak (Melissa officinalis) vrlo je ugodna okusa sličnog limunu.

Stari su ga travari nazivali “veseljem za srce” te tvrdili da svakodnevno pijenje čaja od matičnjaka obnavlja mladost, osnažuje mozak i uklanja potištenost.

Danas je matičnjak mnogo manje zastupljen u liječenju biljem, a upotrebljava se u liječenju manjih problema sa spavanjem, nervoze i blagih oblika depresije. Za te svrhe obično se kombinira s drugim biljkama. Istraživanja su dokazala učinkovitost ove biljke kod gubitka koncentracije i hiperaktivnosti kod djece, pa čak i ublažavanje simptoma blage i srednje jake Alzheimerove bolesti.

Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...
Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...

Matičnjak također povoljno djeluje kod slabih i bolnih mjesečnica, glavobolje i psihičke iscrpljenosti. Često se propisuje za liječenje tegoba s crijevima, kao što su usporena probava, oticanje, povraćanje i nadutost. Istraživanja su pokazala i djelotvornost te biljke u smirivanju želučanih grčeva te pomaganju u probavnom procesu.

Fotolia

U kuhinji se može upotrebljavati kao začin umjesto limunove kore, a od svježeg se matičnjaka može pripremiti i pesto. Listovi matičnjaka dugim stajanjem gube aromu i ljekovita svojstva, a tad ih možete iskoristiti za opuštajuće kupke. 

Odoljen (Valeriana officinalis) najpoznatije je biljno sredstvo za smirenje. U početku se primjenjivalo samo eterično ulje, a poslije i tinktura. Upotrebljavao se kod različitih oblika neuroza, nesanice, živčane iscrpljenosti, razdražljivosti u vrijeme mjesečnice i u trudnoći, u klimakteriju, kod nervoze želuca i srca te glavobolja. Odoljen općenito djeluje umirujuće i pomaže protiv nesanice.

Čaj i tinktura blago umiruju kod uznemirenosti, nervoznog i bolnoga grčenja želuca i crijeva, kod neuroze srca, straha, općenito napetosti, kod klimakterijskih tegoba, osobito kod brzih promjena u ritmu rada srca. Odoljen je vrlo važan biljni lijek uz koji se lakše mogu prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga. Pomaže djeci kod spavanja i poteškoća s koncentracijom, kod nemira, jutarnjih želučanih bolova i glavobolja koje nemaju organskog uzroka. 

Ekstrakti odoljena također pokazuju velike mogućnosti u liječenju poremećaja izazvanih velikom tjeskobom i zabrinutošću. Katkad ova biljka djeluje i blago stimulativno, pa može osvježiti umorne i opterećene ljude te im dati novu snagu.

20 recepata za opuštanje

Miloduh protiv umora

Miloduh povisuje krvni tlak, potiče znojenje i pomaže kod kroničnog umora. Jača živce, a učinkovit je kod nervoze, depresije i napetosti.

Tinktura od valerijane

Prelijte 50 g korijena odoljena sa 100 ml 70-postotnog alkohola i ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu (na 25 do 30 stupnjeva). Procijedite u tamnu bočicu. Uzimajte od 15 do 20 kapljica prije spavanja.

Mirisni čaj

Dvije žlice suhih ili svježih listova matičnjaka prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji deset minuta. 

Hmelj

Dvije žličice čaja od hmelja preliti s 250 ml kipuće vode. Posudu poklopiti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Potom procijediti. Protiv nesanice popiti jednu šalicu pola sata prije spavanja.

Matičnjakove kapi

Pripremite 20 g suhih listova matičnjaka i 100 ml 70-postotnog etanola. Matičnjak prelijte alkoholom i ostavite da odstoji četiri tjedna. Protiv nesanice uzimajte od 20 do 30 kapi na kocki šećera prije spavanja.

Protiv potištenosti

Čaj se priprema tako da se 1-2 žličice suhe gospine trave ostavi se da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer pije se po šalica čaja, najmanje šest tjedana zaredom. Učinci se počinju osjećati nakon dva tjedna.

Mažuran

Stavite 30 g suhog mažurana u staklenku, prelijte sa 700 ml bijelog vina, zatvorite i pustite da odstoji sedam dana. Procijedite kroz gazu i čuvajte na hladnome. Pijte jednu do dvije likerske čašice na dan, poslije ručka i prije spavanja, za opuštanje i lakši san.

Ružmarin

Ružmarin djeluje smirujuće na probavu, pa se propisuje za smetnje u crijevima kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu, nateknuća i zatvor. Također potiče pamćenje i koncentraciju, a eterično ulje ružmarina uklanja mentalni umor. 

Detoks kupka

Stavite 200 g nasjeckane anđelike u 5 l hladne vode i ostavite tijekom noći. Ujutro kuhajte 15-30 minuta i ulijte u pripremljenu kadu za kupanje temperature od 33 do 38°C. Ostanite u kupki deset minuta te ponavljajte prema potrebi kod reume i problema sa živcima.

Odoljen

Korijen odoljena (jednu do dvije žličice) prelijte šalicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte dvije-tri šalice na dan. Osobito se preporučuje prije spavanja. Poželjno ga je piti dulje vrijeme. 

Opuštanje

Pomiješajte 20 g korijena odoljena, 20 g češera hmelja, 20 g listova matičnjaka, 20 g cvjetova lavande i 20 g cvjetova kamilice. Dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite 10 minuta. Piju se dvije šalice na dan.

Detoks čaj

Tri žlice mješavine od 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice i 10 g listova maslačka preliti sa 6 dl kipuće vode. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti po 2 dl zaslađenog čaja tri puta dnevno prije jela. 

Lipa za bolji san

Lipa pomaže kod manjih problema sa spavanjem i nervoznih stanja. Cvjetovi lipe imaju i diuretički učinak, pa se preporučuju za liječenje vrlo visokoga krvnog tlaka u arterijama i protiv masnih nakupina u krvnim žilama.

Mješavina za živce

Potrebno vam je 20 g korijena odoljena, 20 g listova matičnjaka, 20 g listova metvice, 20 g rutvice i 20 g cikorije. Usitnjeno suho bilje pomiješajte i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte od 5 do 10 minuta. Ostavite pokriveno pet minuta i procijedite. Pijte toplo triput na dan.

Ašvaganda smanjuje stres i jača libido

Ašvaganda (Withania somnifera) jedna je od najvažnijih biljaka u indijskoj biljnoj medicini. Pomaže pri jačanju imunološkog sustava, smanjenju stresa i kolesterola. Ima pomlađujuće karakteristike i povećava libido. Djeluje vrlo umirujuće, zato blagotvorno utječe na sve vrste tegoba vezanih uz stres, a ublažava i simptome depresije i anksioznosti. Istraživanja o ašvagandi su pokazala da njezini aktivni sastojci pomažu u obnovi neuronskih sinapsi u mozgu te se stoga smatra da bi mogla pomoći i kod Alzheimerove bolesti.

Kamilica smiruje i olakšava dijetu

Kamilica ima blago sedativno djelovanje - pomaže nam protiv stresa, nervoze, gladi, smiruje nas i olakšava nam san. Cvjetovi kamilice imaju prutuupalno djelovanje. Čaj od  kamilice pomaže kod gastritisa, poboljšava rad bubrega, potiče znojenje, pomaže u jačanju metabolizma, kod nadutosti i mučnine te je zato poželjna biljka u dijetama. 

Gotu kola

Gotu kola odlična je biljka za moždane stanice i cijeli živčani sustav. Jača cirkulaciju krvi u mozgu te tako povećava mentalnu energiju, jasnoću misli, koncentraciju i memoriju. Harmonizira neurotransmitere u mozgu te olakšava učenje. Ispitivanja su pokazala da pomaže osobama oboljelima od ADHD-a, a djeluje i protiv stresa.

Pasiflora

Pasiflora pomaže pri nervozi, nemiru, nesanici, ali i težim poremećajima kao što su anksioznost i ovisnosti. Osobito dobro djeluje kod nesanice i buđenja usred noći. Čaj se priprema tako da se 2-3 grama suhog lista preliju s 200 ml kipuće
vode, ostavi 10 minuta i procijedi. Pije se tri puta na dan.

Bosiljak

186488174

Bosiljak djeluje blago smirujuće, pa je nakon stresnog dana dobro popiti šalicu čaja od bosiljka ili u salatu dodati nekoliko svježih listova. U aromaterapiji mirisanje eteričnog ulja od bosiljka preporučuje se za uklanjanje mentalnog umora. U kuhinji je osnovni sastojak talijanskog umaka pesto, koji, budući da sadrži i visokovrijedne biljne masti, također pridonosi jačanju živaca. Naravno, pod uvjetom da je pripremljen od svježih sastojaka, bez konzervansa i suviše soli. Narodna medicina bolsiljak preporučuje kod depresije i neuroze (čaj od bosiljka uzimaju osobe osjetljive naravi, koje se lako uzbude i razdraže, jer bosiljak je stari pučki lijek za takva stanja), kao i osobe koje imaju sklonost padanja u nesvijest (sprečava nesvjesticu). 

Rodiola

Rodiola je izvrsna biljka za ublažavanje depresije, nesanice i suzbijanje pretjeranog apetita. Dokazano je da rodiola poboljšava različite funkcije mozga, uključujući pažnju, pamćenje, računanje, procjenjivanje, planiranje i cjelokupno učenje, zbog čega se osobito preporučuje studentima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci