Obavijesti

Lifestyle

Komentari 82

Oralni seks je sve češće krivac za rak grla - kod muškaraca

Oralni seks je sve češće krivac za rak grla - kod muškaraca
1

Ovaj virus treba shvatiti ozbiljno jer može biti uzročnik raka grla, anusa, penisa, grlića maternice, stidnice i vagine te može prouzročiti bradavice i lezije u gornjim dijelovima dišnog sustava.

VIDEO

Svaki deveti Amerikanac zaražen je oralnim HPV-om, humanim papiloma virusom, što je triput više nego u ženskoj populaciji, rezultati su novog istraživanja. 

HPV je jedna od spolno najprenosivijih bolesti. Većina infekcija nema simptoma, no virus može biti uzročnik raka grla, anusa, penisa, grlića maternice, stidnice i vagine te može prouzročiti bradavice i lezije u gornjim dijelovima dišnog sustava. 

Po američkom istraživanju među odraslim osobama u dobi između 18 i 69 godina, približno je 11 milijuna muškaraca i 3,2 milijuna žena zaraženo oralnim HPV-om, kažu liječnici. Pokazalo se da je rizik od zaraze kod muškaraca veći u slučaju prakticiranja oralnog spolnog odnosa s muškarcima.

Veći broj HPV infekcija među muškarcima mogao bi biti objašnjenje za odnedavno češću pojavu raka grla kod muškaraca nego raka cerviksa kod žena, kaže jedan od autora studije Ashish Deshmukh, sa sveučilišta Florida u Gainesvilleu. 

- Odobreno nam je cjepivo protiv HPV-a i za djevojčice i za dječake, čime bi se potencijalan porast broja karcinoma koji se povezuju s HPV-om u budućnosti mogao smanjiti. No slab odaziv dječaka na cijepljenje predstavlja problem, a mogao bi biti još veći - kaže dr. Deshmukh. 

U Sjedinjenim Državama cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se za djecu od jedanaeste ili dvanaeste godine života. Cjepivo bi ih zaštitilo od virusa i prije nego što se upuste u spolni odnos. Preporučljivo je i cijepljenje tinejdžera i adolescenata. No od prošle godine samo je polovina pozvanih djevojaka i još manje dječaka dobilo cjepivo u dva navrata koje ih štiti od virusa, kazao je Deshmukh. 

Najučestalija vrsta raka koja se povezuje s HPV-om je orofaringealni, najčešće skvamozni karcinom, koji se obično prvo razvije u orofarinksu, dijelu grla iza usne šupljine. U velikoj većini od njega obolijevaju muškarci. 

Dino Stanin/Pixsell

I dok cjepivo protiv HPV-a može uvelike pridonijeti sprečavanju ove vrste tumora, ono se trenutačno preporučuje samo osobama do 26 godina.

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je visokorizični HPV 16 uzročnik oralnih infekcija kod 7,3 posto muškaraca i 1,4 posto žena. Kod istospolnih partnera tipom 16 je zaraženo 12,7 posto muškaraca i 3,4 posto žena.

Gotovo 20 posto muškaraca s genitalnim HPV-om bilo je zaraženo i oralnim HPV-om, u odnosu na samo četiri posto muškaraca koji nisu imali genitalni HPV. 

Moramo se angažirati na boljoj prevenciji među ženama i među muškarcima, ističe dr. Erich Sturgis sa Sveučilišta u Houstonu koji nije sudjelovao u istraživanju. 

- Nažalost, ne postoji lijek za perzistirajuću infekciju niti screening za brojne karcinome koji se povezuju s HPV-om - kazao je Sturgis i dodao kako smatra da je "iznimno važno pojačati cijepljenje među adolescentima i tinejdžerima". Podsjetio je na zaštitu kondomima te na redovite kontrolne preglede.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru