Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Originalan 'nakit' za vaš dom: Biljke koje žive samo od zraka

Originalan 'nakit' za vaš dom: Biljke koje žive samo od zraka

Neobičan ali jedinstven hrvatski proizvod spaja ljepotu zračnog bilja i tradicionalni skandinavski nakit za interijere. Himmeliji su originalan proizvod Ružice Božić Cerovac, Zadranke sa zagrebačkom adresom.

VIDEO

Himmeliji su tradicionalni ornamenti koji potječu iz nordijske kulture, a izrađuju se od slame. Već stoljećima se u obitelji izrađuju u vrijeme Božića i vješaju iznad blagovaonskih stolova gdje vise sve do ljeta.


“Himmel” na švedskom znači nebo, a himmeliji simboliziraju usjev nadolazeće godine, blagostanje i vjeru u svijetlu budućnost. Velik i raskošno ukrašen himmeli nagovještava bogat urod u nadolazećem razdoblju, pojašnjava Ružica Božić Cerovac (38), koja je inspiraciju za svoj brend Kote living pronašla upravo u skandinavskom himmeliju. Njezini ukrasi za dom izrađuju se od puno stabilnijeg materijala koji obećava trajnost i predivan sjaj.

Zagreb maraton


- Himmeli Kote izrađujem od mesinga. Taj je metal bio na neki način logičan izbor jer zlatnom bojom podsjeća na slamu, a za razliku od nje trajan je materijal. Nošeni strujanjem zraka stalno se kreću dok vise sa stropa, tako da se na njima lomi svjetlo pa prekrasno svjetlucaju. Zato sam ih i nazvala nakitom za dom - kaže nam Zadranka sa zagrebačkom adresom.

Zagreb maraton


Prije “dizajnerskih voda” radila je kao ekonomistica. Preokret se dogodio prije šest godina, kad je shvatila da nije sretna načinom života koji vodi.


- Dala sam otkaz na radnome mjestu i otvorila obrt te se počela baviti dotadašnjim hobijem, a to je izrada nakita od srebra. A nakit za dom, ta je ideja došla nekoliko godina kasnije, kad sam na jednom putovanju kupila trajne biljke koje ne treba saditi u zemlju nego žive naizgled od zraka. U svojoj radionici sam im tad napravila metalne stalke. Oni svojim specifičnim izgledom zaista jesu nakit za dom, a inspirirani su himmelijima - kaže Božica.Svaki himmelij kao gosta može primiti jednu zračnu biljku.

Zagreb maraton


- Tillandsije su nadimak dobile jer kao epifit nemaju potrebe za korijenjem i zemljom te sve što im treba crpe iz vlage koju im nudi okoliš. Nisu nametnici, ne ugrožavaju druge biljke i žive naizgled od zraka. Većina vrsta svoja staništa ima u Srednjoj Americi - pojašnjava Božica.

Zračne biljke imaju poprilično dug životni vijek - žive od pet do 20 godina, a ako se pravilno njeguju, u tom periodu izbace mladicu koja nastavlja životni ciklus.

Zagreb maraton


- Treba ih držati  na svijetlome mjestu u zatvorenom ili otvorenom prostoru tijekom ljetnih dana, no uvijek prijeti opasnost od opeklina pa treba izbjegavati direktno sunce - pojašnjava dizajnerica i dodaje kako je proces sastavljanja himmelija kreativan proces za svaku obitelj.


- Simbolika blagostanja koju himmeliji nose sa sobom proizlazi upravo iz trenutka sastavljanja himmelija te prilike u kojoj se uživa u zajedništvu, solidarnosti i osjećaju blagostanja dok smo okruženi sa svojom obitelji, u spokoju svojega doma. Imajući u vidu da živimo ubrzanim tempom života i nemamo slobodnog vremena napretek, zamišljeno je da slaganje traje od 15 do 30 minuta.

Zagreb maraton

Ono izvorno što sam htjela postići tim proizvodom, i čini mi se da sam u tome uspjela, je da himmeliji zaista pozivaju obitelj na okupljanje te mi kupci nerijetko šalju slike iz svojih domova i pišu kako su ih svi zajedno doma slagali i veselili se uspješnom sastavljanju. Vješajući ih u svojim domovima ostaje im podsjetnik na trenutak.

Vjerujem da je himmeli simbol blagostanja upravo zbog procesa kojim nastaje - produkt je zajedništva i suradnje ukućana - poručuje dizajnerica.

O ovome nikad ne razmišljamo: Hrana koju mi danas jedemo nekad je služila kao lijek za razne bolesti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara