Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Advent u Salzburgu: Čarobni božićni sajam za pamćenje...

Advent u Salzburgu: Čarobni božićni sajam za pamćenje...
8

Na ovom božićnom sajmu možete kušati Mozartove kugle po originalnoj recepturi, tradicionalne debrecinke, uživati u ugođaju ali i posjetiti kuću Mozartova rođenja

VIDEO

Jedan od najstarijih božićnih sajmova, onaj u Salzburgu, korijene vuče još iz 15. stoljeća, a u svom romantičnom okružju, vjerojatno je najsposobniji prizvati božićnu toplinu. Miris kuhanog vina, snijegom pokriveni krovovi, tradicionalni kolačići i ručno izrađeni ukrasi, faktori su koji će razgaliti i zainteresirati svakog posjetitelja. Salzburg ima još jednu svoju tajnu, kojom osvaja srca - on je jedan od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa, s predivnim pogledom i lokacijom, a njegov stari dio je na UNESCO-v popisu mjesta svjetske baštine.

Sastoji se od nešto više od 95 štandova, podijeljeni su u šest raznobojnih dijelova, a prostiru se preko dva glavna trga, Domplatz i Residenzplatz. Na Christkindlmarkt-u, tj. božićnom sajmu, najtraženije su Mozart kuglice, prženi bademima i zašećerene jabuke. Ove godine, otvara se 17. studenog. 

Radno vrijeme Christkindlmarkta od ponedjeljka do četvrtka je od 10 ujutro do 20.30, petkom od 10 ujutro do 21 sat, subotom od 9 do 21, a nedjeljom od 9 do 20.30. Za Badnjak sajam radi od 9 do 15 sati, a za Božić i blagdan sv. Stjepana od 11 do 18. 

Ručno rađeni ukrasi koštaju od 3 do 15 eura, ali staklene kuglice za bor mogu dosegnuti cijenu i od 10 eura. Za njihov klasični ručak, par debrecinki sa senfom i kuhano vino izdvojit ćete oko 5 eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Putujete li s djecom, kojoj razgledavanje može brzo dosaditi, u blizini je i gradsko klizalište na Mozartplatzu. Mještani Salzburga svake godine biraju i "pravog malog Isusa", kojeg posjetitelji mogu vidjeti samo subotom. . 

Za sve romantike, u ponudi su i vožnje kočijom. Dobit ćete i tople prekrivače tako da bezbrižno možete uživati u razgledavanju. Vožnja fijakerom, kako ga stanovnici nazivaju, košta 35 eura po osobi za sat vremena. Međutim, dobra stvar je što se možete cjenkati pa možda prođete i jeftinije. 

Što treba vidjeti u Salzburgu?

Ako ste u Salzburgu, svakako vrijedi posjetiti Mozartovu kuću. Ovaj glazbeni genij rođen je u kući Hagenauer, na trećem katu 1756., a njegov dom je danas muzej. Mozart je živio i na adresi Markettplatz 8 te je i taj prostor pretvoren u muzej, ali njegova rodna kuća je puno popularnija te je danas jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu. U obnovljenom prostoru na tri kata posjetitelji mogu vidjeti kako je Mozart rastao, kada se i kako počeo baviti glazbom, tko su mu bili prijatelji i kako se slagao s roditeljima. Izložene su i njegova mala violina te drugi instrumenti koje je svirao.

Ulaz u svaki od muzeja stoji oko sedam eura, dok Mozartove kugle koštaju osam. Kuglice po originalnoj recepturi možete probati u Cafe Fürst, dok je 'klasične' najbolje kupovati u ulicama i prodavaonicama izvan glavnih turističkih ruta. Prvi put su ih proizveli krajem 19. stoljeća.

Za sve željne dobro šopinga tu je Getreidegasse, najpoznatija trgovačka ulica u Salzburgu. Poznata je po odličnim trgovinama za svačiji džep, ali i po posebnom razmještaju ulica te mnoštvu uskih prolaza i spojenih kuća koje joj daju poseban ugođaj.

Odlično mjesto za kulturno uzdizanje je Residenz, inače bivše službeno sjedište Salzburških prinčeva nadbiskupa. To je impresivan kompleks zgrada u kojima se nalazi i Residenz galerija koja čuva djela Rembrandta, Rubensa i Brueghela.

Filmski fanatici će doći na svoje u dvorcu Hohenwerfen gdje je sniman film Orlovo gnijezdo s Clintom Estwoodom. Ulaz košta 10 eura. Osim toga, antologijski film "Moje pjesme, moji snovi" sniman je u pitoresknom Salzburgu. 

Savjet s putovanja: Ne ostavljajte stvari u autu

Noću su neki dijelovi grada pomalo mračni i ne ulijevaju baš sigurnost, pa nije ugodno njima prolaziti. Jedno od takvih dijelova Salzburga je područje oko parkirališta i samo podzemno parkiralište ispod brda. Ako parkirate u podzemnoj garaži pod brdom, pripazite što ostavljate u automobilu. Zapravo, najbolje da ne ostavljate nikakve stvari u autu jer prilika čini lopova, piše Puturist.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru