Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Ostavili grad: Vratili smo se na selo i uz OPG ostvarili snove

Ostavili grad: Vratili smo se na selo i uz OPG ostvarili snove
1

'U ovom okruženju stalno se osjećate kao da ste na godišnjem odmoru jer možete uživati u buđenju prirode, šetnjama uz šumske potoke i posvetiti se tradicionalnoj poljoprivredi'

VIDEO

Nakon dugogodišnjeg života u gradu, s blagodatima društvenog života i uslužnih djelatnosti, za povratak na selo bila je potrebna velika hrabrost, ali i jasna vizija. 

Ipak, sve  nedoumice nestaju kad osjetite da ste udahnuli čisti zrak te kad pogledate kroz prozor na zelenilo koje vas okružuje, kaže Ljubica Pavrlišak Marinculić, veterinarska tehničarka i vlasnica OPG-a Ljubičin vrt, koja je s obitelji život u užurbanom Zagrebu zamijenila za buđenje uz cvrkut ptica, pjev pijetla, zelenilo, prostranstvo te mirniji i manje stresan život u Jakovlju, selu nedaleko od Zagreba. Zbog te odluke, kaže, nimalo ne žali, osobito jer ju je snažno podržala i njezina obitelj, suprug, inače veterinar, i kći.  

- Mi u obitelji izuzetno volimo životinje, a suživot s njima o kojem smo maštali mogli smo ostvariti samo u seoskom okruženju. Tako danas skrbimo o manjem stadu koza i jatu kokoši, pataka i purana. Ovdje na selu smo osigurali i topli dom za osam pasa i tri mačke - priča Ljubica.

I dok su živjeli u gradu, dodaje, znala je pobjeći i prekopati vrt te posaditi povrće kako bi svojoj obitelji osigurala zdravu hranu, što ju je podsjetilo na djetinjstvo, kad je roditeljima pomagala u vrtu i oko životinja. Kako je često uspijevala proizvesti više od onoga što je bilo potrebno za obitelj, od toga su imali korist i njezini prijatelji te se tako i rodila ideja o preradi i pripremi delicija od povrća i voća na potpuno prirodan način za tržište, priča naša sugovornica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljubičin vrt za nju je, dodaje, bilo puno više od ostvarenja velike želje da se vrati prirodi, jer time je ostvarila i želju da prekine s neizvjesnošću rada kod privatnog poslodavca te počne raditi za sebe.

- Bili smo svjesni da postoje brojne prednosti života u gradu, no ono što nudi selo je mnogo važnije. U ovom okruženju stalno se osjećate kao da ste na godišnjem odmoru jer možete uživati u buđenju prirode, šetnjama uz šumske potoke, igri s ljubimcima i – što je nama najvažnije – posvetiti se tradicionalnoj poljoprivredi koja se temelji na održivu razvoju, bez ikakve upotrebe sredstava protiv bolesti, štetočina ili za dobivanje većih prinosa - priča vlasnica OPG-a.

Kako nisu daleko, svakodnevno su i u Zagrebu – suprug i kći odlaze na posao, a ona u prodajni prostor, gdje i prerađuje voće i povrće te ga nudi ljubiteljima zdrave hrane. 

- Uglavnom koristimo digitalni marketing jer nam pruža sva rješenja. Trajnu komunikaciju s kupcima ostvarujemo preko platformi društvenih mreža, što se pokazalo najisplativijim. Tu smo svi angažirani, pa pored promocije proizvoda ima mjesta i za pokoji savjet, kao i dijeljenje zanimljivosti koje objavljuju naši prijatelji. Redovito objavljivanje interesantnog sadržaja posebno pridaje pozornost našim aktivnostima. Pripremamo i atraktivno web sučelje s blogom, na kojem ćemo objavljivati zanimljive trenutke života na selu, ali i savjete za proizvodnju i preradu - priča Ljubica. 

Tu će biti i recepti te savjeti o upotrebi začinskih i aromatičnih biljaka. Sve teškoće se zaborave kad se stigne do cilja.

- Kao i prilikom registracije tvrtke, tako i registracija obiteljskog gospodarstva zahtijeva dobru pripremu i poznavanje pravila, no uz profesionalnu pomoć nadležnih institucija i nije težak zadatak. Dostupnost informacija na internetu olakšava put kao ostvarenju cilja.  

Lakše se dolazi do kupaca

Svoje proizvode sad prodajemo u sklopu malih tradicionalnih poljoprivrednih sajmova, na kojima se nudi ekološki i biodinamički proizvedena hrana. Nudimo ih i u našem prostoru u Zagrebu. I malim poljoprivrednim proizvođačima marketing je izuzetno važan, no u odnosu na prošlost, danas je do kupca mnogo lakše doći, dodaje. U ponudi je veliki izbor svježeg povrća i voća, ali i prerađevina, poput džemova, umaka, namaza, te na različite načine ukiseljeno povrće.

'Nijedan posao nije nam stran'

Ljubica Pavrlišak Mariculinić ističe kako u svim poslovima ima neizmjernu potporu svoje obitelji, supruga Alberta i kćeri koja je zaposlena, no u svakom slobodnom trenutku pomaže.

Planovi za doregistraciju

Trenutno je OPG registriran za proizvodnju i preradu vlastitog voća i povrća, no planiramo i doregistraciju sličnih poljoprivrednih djelatnosti, ističe naša sugovornica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'