Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Osvježavajući limun: Ljeto uz fine torte, semifreddo, kreme...

Osvježavajući limun: Ljeto uz fine torte, semifreddo,  kreme...
4

Ako vam život da limune, napravite ledene deserte, dražesne francuske kolačiće od bjelanjaka i nježne kreme ili božanstvenu tortu od sira, čokolade i malo limuna

VIDEO

Limun kocke

Sastojci: 115 g maslaca, 65 g šećera u prahu, 130 g glatkog brašna, 4 žumanjka, sok 3 limuna, 400 ml kondenziranog mlijeka, prstohvat soli

Priprema: Namastite kalup za pečenje pa ga obložite papirom za pečenje. Izmiksajte maslac, šećer i sol. Umiješajte brašno. Utisnite smjesu na dno kalupa, izbockajte vilicom i pecite 15-20 minuta na 175°C. Pomiješajte žumanjke, mlijeko i limunov sok dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte kremu preko biskvita, vratite u pećnicu i pecite još 25-30 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupu pa stavite u hladnjak na dva sata (ili preko noći). Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa, narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Krema s lubenicom

Sastojci: 240 ml limunovog soka, 200 g lubenice, korica 2 limuna, 6 žumanjaka, 140 g maslaca, 200 ml slatkog vrhnja, 200 g lubenice, metvica za ukrašavanje

Priprema: Umutite žumanjke i stavite ih u posudu pa dodajte sok i koru limuna te šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri stalno miješajući dok se šećer ne otopi. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte da se rastopi. Kuhajte kremu nekoliko minuta do željene gustoće pa pustite da se malo ohladi te ulijte u posudice. Stavite u hladnjak da se zgusne. U međuvremenu slatko vrhnje istucite u šlag. Izvadite posudice s kremom, na vrh stavite po dvije žlice šlaga, nasjeckanu lubenicu te ukrasite metvicom.

Semifreddo od limuna

Sastojci: 300 ml vrhnja za šlag, 250 g šećera, 7 žumanjaka, 120 ml soka od limuna, 2 žlice limunove kore, prstohvat soli, 200 g malina, listići metvice za ukrašavanje

Priprema: Obložite kalup većim komadom prozirne folije te ostavite rubove da vise izvan kalupa. Istucite vrhnje za šlag dok ne dobijete meke vrhove. Odložite u hladnjak. Pomiješajte šećer, žumanjke, sok i koru limuna te sol. Zagrijavajte smjesu na pari stalno miješajući dok žumanjci ne postanu pjenasti, oko četiri minute. Maknite s pare te izmiksajte smjesu dok se volumen ne udvostruči (oko šest minuta). Umiješajte ohlađeni šlag pa ulijte smjesu u pripremljeni kalup, zagladite površinu te prekrijte folijom. Neka se hladi noći. Ukrasite malinama i listićima metvice.

Torta od sira s limunom

Sastojci: tijesto: 6 žlica brašna, 2 žličice kakaa u prahu, 85 g tamne čokolade, 60 g maslaca, 150 g šećera, 55 g smeđeg šećera, jaje, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, prstohvat soli; krema: 250 g šećera, sok i korica 2 limuna, 750 g krem sira, 4 jaja, 2 žličice ekstrakta vanilije, 125 ml slatkog vrhnja, prstohvat soli; preljev: sok 2 limuna, 100 g šećera, 2 jaja + žumanjak, 30 g maslaca, žlica slatkog vrhnja, prstohvat soli, ekstrakt vanilije 

Priprema: Premažite kalup za tortu maslacem. Pomiješajte brašno, kakao i sol. Otopite čokoladu i dodajte joj maslac. Umiješajte šećer, pustite da se malo ohladi, dodajte jaje i nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Umiješajte smjesu kakaa i brašna. Rasporedite tijesto u kalup te pecite 20 minuta na 175°C pa pustite da se ohladi. Izmiksajte sir, dodajte šećer, limunovu koru i sok, vaniliju, slatko vrhnje i sol, dodajte jedno po jedno jaje pa izmiješajte. Preko tijesta prelijte kremu pa pecite 80 minuta. 

Zagrijte limunov sok. Istucite u zdjelici jaja, postupno dodajte šećer i, stalno miješajući, ulijte limunov sok. Vratite na vatru te miješajte dok se preljev ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte maslac. Dodajte vrhnje, sol i nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Kad se torta malo ohladi, prelijte je preljevom te ostavite u hladnjaku preko noći. 

Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje