Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Osvježite vruće ljetne dane uz ovih 20 slatkih i šarenih pića

Osvježite vruće ljetne dane uz ovih 20 slatkih i šarenih pića
1

Smućkajte koktele po receptu vrhunskog barmena ili napravite slasna pića od sezonskog voća, limunade, čaja. Uključite sezonsko voće, začinsko bilje i guštajte u svojim kreacijama...

VIDEO

Koktel Mea Culpa mladog barmena Dorijana Skoblara ocijenjen je kao najbolji na državnom natjecanju barmena te ga ove godine vodi i na svjetsko prvenstvo u Kopenhagenu. Radi se o varijaciji džin-tonika koji je, kaže, piće u trendu, a spojio ga je sa sokom od crnog ribiza, sirupom hibiskusa i limunske trave.

Uvjeren da su kokteli puno više od šarenih napitaka punih umjetnih bojila, Skoblar je krenuo u avanturu mijenjanja percepcije o ovim atraktivnim pićima. Prateći trendove, zaključio je da bi ljudi mogli prihvatiti nešto novo. Stoga je za Forum bar na Rabu, u kojem radi, izradio kartu sa širokom ponudom vrhunskih koktela. 

- Shvatio sam da vas svako malo odskakanje od konkurencije načinom izrade koktela i spajanjem nespojivog čini posebnim i prepoznatljivim – kaže. 

Još jedna od njegovih kreacija, La Rambla, koktel je iza kojeg stoje uspomene s putovanja u Barcelonu dok je još bio srednjoškolac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tad sam prvi put probao španjolski liker od vanilije, Licor 43, koji je sad sastavni dio više mojih koktela. Njegov zanimljiv okus u La Rambli sam ukombinirao sa svježim ružmarinom i limunom uz dodatak šećernog sirupa i soka od brusnice, što je savršen spoj za osvježavajući koktel – kaže Dorijan.

Za ukrašavanje koktela voli koristiti sušeno voće. Grejp suši u dehidratoru, a prije ga narezanog natopi u likeru Campari, koji mu da dodatnu gorčinu. U koktelima često koristi i voćne piree. Spravlja ih tako da očišćene jagode ili neko drugo voće izreže na manje komade te uz šećer zagrijava u malom loncu na srednjoj vatri. Čim voće zavrije, miče ga s vatre, izmiksa štapnim mikserom te propasira.

U koktelima koristi i sirup od đumbira, koji je odličan dodatak za sva ljetna pića. Đumbir nareže na ploškice, doda šećer i vodu te kuha dok ne dobije željenu gustoću. Ostavlja ga poklopljenog u loncu 14 sati te procijedi i doda limunov sok. 

Limunade i čajevi odlična su baza za ledene napitke

Sezonsko voće za koktele ispasirajte pa ocijedite kako biste se riješili koštica ili većih komadića te dodajte mineralnu vodu, a po želji i alkoholnog pića. 

Ako je voće kiselo, pripremite sirup od šećera i vode te ga prije dodavanja koktelu dobro ohladite. Odlična baza za osvježavajuća pića je i limunada, koja se uz voće pretvara u šareni koktel. Od limuna ćete dobiti više soka ako ga zagrijete prije stiskanja dlanovima ili stavite na 20-ak sekundi u mikrovalnu ili vruću vodu.

Za limunadu je važna i kvaliteta vode, kao i za ledene čajeve, koji su također odlična baza za ljetna pića. Vrećice čaja ostavite u vodi kratko, najviše deset minuta, kako čaj ne bi postao gorak. Šećer dodajte kad je čaj još vruć da bi se bolje otopio. Prije nego što čaj stavite u hladnjak, pričekajte da se ohladi do sobne temperature.

Još jedan idealan ljetni napitak, smoothie, pripremite u blenderu. Kombinacije su razne - smiksajte svježe ili zamrznuto voće i led s voćnim sokom, mlijekom, jogurtom ili sladoledom. 

I slushy je pravi odgovor na ljetne vrućine, a to slatko osvježavajuće piće s usitnjenim ledom možete napraviti od voća ili cijeđenog soka. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima