Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Otkrijte na vrijeme: Klamidija nema simptoma kod 70% žena

Otkrijte na vrijeme: Klamidija nema simptoma kod 70% žena

Klamidija može izazvati upale i neplodnost kod žena, ali i muškaraca. Ako je test pozitivan, liječenje je vrlo jednostavno, odnosno najčešće je dovoljna kura antibiotika

VIDEO

Otprilike jedan od 16 spolno aktivnih mladih ljudi od 18 do 25 godina ima spolno prenosivu infekciju izazvanu klamidijom.

Procjenjuje se, naime, da u čak 70 posto infekcija kod žena nema izraženih simptoma, pa infekcija može promaknuti i kod ginekološkog pregleda. I kod otprilike 30 posto zaraženih muškaraca izostaju simptomi, ako se oni i pojave, često su vrlo blagi, pa potraje dok se čovjek ne javi liječniku. Stoga se svim spolno aktivnim ljudima u dobi između 18 i 25 godina savjetuje da jednom godišnje obave testiranje na klamidiju.

Ista preporuka vrijedi i za starije žene koje su nedavno promijenile partnera ili ih češće mijenjaju, pogotovo nakon spolnog odnosa bez odgovarajuće zaštite, kažu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. 

Testiranje svakako treba obaviti ako primijetite blago peckanje tijekom mokrenja kod oba spola. Ženama se može pojaviti i pojačani iscjedak iz rodnice te svrbež ili peckanje oko rodnice ili anusa. Može se javiti i nelagoda u donjem trbuhu, kao i krvarenje iz rodnice mimo menstruacije.

Kod muškaraca znak infekcije može biti učestaliji nagon za mokrenjem ili otežan, isprekidan izlazak mokraće, uz eventualno crvenilo vanjskog ušća uretre na vrhu spolovila.

Ako je test na klamidiju pozitivan, liječenje je vrlo jednostavno, odnosno najčešće je dovoljna kura antibiotika. No u isto vrijeme moraju se testirati i liječiti oba partnera, a antibiotike treba popiti do kraja, prema uputi liječnika, jer prekidanje liječenja najčešće završi ponavljanjem infekcije. Također, prvih sedam dana liječenja treba se suzdržati od spolnih odnosa

Rak vrata maternice: Roboti ga dijagnosticiraju bolje od ljudi
Rak vrata maternice: Roboti ga dijagnosticiraju bolje od ljudi

Iako se čini da je riječ o bezazlenoj upali, neliječene infekcije klamidijom mogu imati ozbiljne posljedice na reproduktivno zdravlje oba spola. Naime, kod gotovo polovice žena koje ne liječe klamidiju razvija se upala zdjelice, koja se može proširiti na maternicu i jajnike, što može dovesti do neplodnosti te izvanmaternične trudnoće, koja je opasna i za život trudnice.

Infekcija može utjecati i na prerano rođenje djeteta, a bakterije se tijekom porođaja mogu proširiti s majke na dijete te dovesti do infekcije oka i pluća novorođenčeta, upozoravaju stručnjaci.

Kod muškaraca neliječena infekcija može dovesti do upale prostate, neplodnosti, pa čak i impotencije.

Užas: Nakon carskog reza je držala svoja crijeva u rukama
Užas: Nakon carskog reza je držala svoja crijeva u rukama

Simptomi

Uzročnik infekcije je bakterija Chlamydia trachomatis, a simptomi često mogu biti nejasni, pa i izostati. Blago peckanje kod mokrenja može se javiti kod oba spola.

Pomoć

Uzročnik infekcije je bakterija Chlamydia. Sve informacije o testiranju možete dobiti u Referentnom centru za dijagnostiku spolno-prenosivih infekcija te u Službi za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, na broj telefona 4696-281 ili 4696-303.

Testiranje urina

Testiranje na klamidiju bezbolno je za oba spola, a uzorak možete uzeti i sami. Kad otvorite sterilnu posudicu za uzimanje urina iz ljekarne, u nju treba “uloviti” prvi mlaz mokraće (prvih 20 mililitara), i to najmanje dva sata od zadnjeg mokrenja, te odnijeti na testiranje. 

Obrisak rodnice

Kod žena je za testiranje pogodan i obrisak rodnice koji možete uzeti sami, no bolji je obrisak vrata maternice koji uzima ginekolog. Uzimate li uzorak same, upute i pribor preuzmite u Službi za kliničku mikrobiologiju – Referentni centar za dijagnostiku spolno prenosivih infekcija Ministarstva zdravstva RH.

Najbolji savjeti za prevenciju infekcije klamidije

1. Seks s neznancem - nikad bez zaštite

Ne upuštajte se u spolni odnos s nepoznatim partnerima, s onima o čijem ranijem seksualnom ponašanju ne znate ništa, bez odgovarajuće zaštite, odnosno prezervativa.

2. Infekcija se može prenijeti i oralno

Osim kod penetracije, imajte na umu da se infekcija može prenijeti i kod analnog i kod oralnog seksa, dakle i u tim slučajevima treba koristiti kondom kao zaštitu.

3. Budite iskreni prema partneru

Budite iskreni prema partneru ako vam se dogodi nevjera, pogotovo ako u tom odnosu niste koristili zaštitu, ili barem koristite zaštitu s njim dok se ne testirate na spolne bolesti.

4. Ne računajte na vidljive simptome

Imajte na umu da infekcija može postojati i bez ikakvih simptoma. Stoga ako ste bili spolno aktivni bez zaštite, trebali biste se testirati na klamidiju i druge bolesti. 

5. Testirajte se kad god niste sigurni

Ako ste promijenili partnera ili niste sigurni u to da vam je partner vjeran, testirajte se. Testiranje se savjetuje svim spolno aktivnim ljudima jednom godišnje. 

JEZIVA ISTINITA PRIČA IZA POPULARNOG FILMA: 'Obitelj je u kući strave proživljavala pakao, u pet ujutro budio bi ih miris leševa'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'