Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Otkrijte rak na vrijeme - život spašava samopregled testisa

Rak testisa je rijedak, no najčešći je oblik raka kod muškaraca između 18 i 34 godine. Ako tijekom samopregleda uočite razlike u veličini testisa ili tvrde izbočine, javite se liječniku

VIDEO

U usporedbi s drugim vrstama raka, rak testisa je rijedak, no najčešći je oblik raka kod muškaraca između 18 i 34 godine. 
Izlječiv je čak i kad se proširi izvan testisa, muških spolnih žlijezda koje proizvode spolni hormon testosteron i spermatozoide.

Iako postoji mogućnost istodobne pojave raka u drugom testisu, on (1-5 posto) najčešće zahvaća samo jedan. Otkrije li se rak, svim bolesnicima odstranjuje se oboljeli testis u svrhu precizne dijagnoze i terapije pa je zato cilj bolest otkriti u što ranijoj fazi. To je razlog pokretanja javno zdravstvene kampanje “Počeši s razlogom”. 

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj novooboljelih od raka testisa 2013. bio je 181, s najvećom učestalosti između 30-34 godine. A prema podacima objavljenim u časopisu Cancer Causis Control, predviđa se da će broj novooboljelih od raka testisa u Europi rasti za 24 posto do 2025.

"Svi sramežljiviji u savjetovalištu Počeši s razlogom na 01/2388-112 četvrtkom će dobiti odgovore o muškom zdravlju.”

- Kampanja ‘Počeši s razlogom’ ima ciljnu skupinu muškaraca od 18 do 35, odnosno do 40. godine koji pripadaju rizičnoj skupini. U sklopu kampanje predstavljeni su internetska stranica www.pocesisrazlogom.com kao glavni izvor informacija o samopregledu testisa i raku testisa, kao i savjetovalište u sklopu kojeg će liječnici Referentnog centra na Odjelu za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb za liječenje tumora testisa i ekstagonadalnih germinativnih tumora svakog četvrtka od 13 do 15 sati telefonski odgovarati na sva pitanja - kaže voditeljica kampanje, dr. Marija Gamulin.


Rak testisa pojavljuje se u oko jedan posto od svih tumora kod muškaraca. Poznati rizični čimbenici su rak testisa u obitelji, a rizik je 8-10 puta veći kod braće oboljelog te 4-6 puta veći kod sinova oboljelog, zatim nespušteni testis (testis koji je tijekom razvoja od začeća do rođenja zaostao na putu spuštanja iz trbuha u mošnje), a u tom slučaju rizik pojave raka testisa je 25 posto (inače je 5-10 puta veći nego u općoj populaciji).

Važno je i vrijeme orhidopeksije (operativno spuštanje testisa) jer utječe na budući rizik pojave raka. Tu su i genetski poremećaji - Klineffelterov sindrom, Downov sindrom i sindrom testikularne feminizacije. No presudan je redoviti samopregled testisa jer rano identificiranje izraslina ujedno znači i najveće šanse za uspješno liječenje raka.

- Kako biste na vrijeme otkrili moguće maligne promjene izrazito je važan samopregled testisa jer je to način da se bolest otkrije u najvećem broju slučajeva u ranoj fazi bolesti. Preporučuje ga se raditi jedanput mjesečno u životnoj dobi između 18. i 40. godine - savjetuje dr. Marija Gamulin. 

Neki se muškarci srame odlaska liječniku, neki će vrlo rado povesti ženu koja će “porazgovarati” s doktorom, međutim, dr. Gamulin naglašava da se zaista nemaju čega bojati te ponavlja kako pregled samo može očuvati zdravlje i mogućnost za potomstvo. 

Samopregled testisa 

Pregled radite isti dan u isto vrijeme, najbolje nakon tuširanja. Testisi neka budu opušteni. Uvijek pregledavajte samo jedan testis odjedanput, a susjedni vam može služiti za usporedbu. Pregled se radi tako da se primi svaki testis između oba palca i prstiju obje ruke te ga se pažljivo prepipa. Primijetite li značajne razlike u veličini lijevog i desnog testisa, tvrde izbočine jednog dijela testisa koje su najčešće bezbolne (osobito ako se izbočina s vremenom povećava) ili da je cijeli testis tvrd pod prstima, javite se liječniku.

  • Bol u trbuhu i preponama znak je za uzbunu Rak testisa nastaje unutar mošnje. Simptomi su kvržice ili proširenja u testisima, osjećaj težine u mošnji, tupa bol u trbuhu ili preponama, iznenadno skupljanje tekućine te bol ili nelagoda, kao i osjetljivost grudi. 
  • Rak se često otkrije pri pregledu plodnosti Biopsija testisa koja se radi najčešće kod obrade neplodnosti može utvrditi nalaz raka testisa “in situ”, odnosno početni stadij. S ovakvom promjenom rizik nastanka raka procjenjuje se u 50 posto ljudi tijekom pet godina.
  • Ranim otkrivanjem izbjegava se liječenje kemoterapijom U velikom broju slučajeva ranim otkrivanjem raka testisa može se izbjeći, primjerice, liječenje kemoterapijom, koja može utjecati na smanjenje plodnosti muškaraca. Kampanja je velik doprinos muškom zdravlju i pozivamo sve muškarce da obave samopregled testisa te da se u slučaju bilo kakvih simptoma jave svojem liječniku.
  • Bubrežni kamenci povećavaju rizik od raka testisa Iako je veća pojavnost mikrolitijaze (kamenaca) nego raka testisa, mikrolitijaza može povećavati rizik za nastanak raka testisa.Inače, ova vrsta raka se javlja u oko jedan posto od svih tumora kod muškaraca. 
  • Čak i kad rak metastazira, uspješno se liječi Samopregledom testisa cilj je otkriti bolest u ranoj fazi, dok je rak prisutan samo u testisu jer se tako izbjegavaju daljnje liječenje kemoterapijom te opsežnije operacije, odnosno odstranjivanje. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'