Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili da je začin curry jeftino sredstvo za razminiravanje

None Foto: Photos

Molekule kurkumina iz curryja će biti odlično rješenje u borbi protiv eksploziva poput TNT-a jer promjenom boje pokazuju koliko je eksplozivnih materijala u zraku

Molekule kurkumina koje su glavni kemijski sastav curryja mogu poslužiti kao jeftini detektor eksploziva, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Massachusetts, piše BBC. Svojstvo tih molekula je već dobro poznato u medicini jer su odličan antioksidans, a sprečavaju i razvoj karcinoma. Sada smatraju da će to biti odlično rješenje u borbi protiv eksploziva poput TNT-a jer promjenom boje pokazuju koliko je eksplozivnih materijala u zraku. Kurkuma se veže na eksplozivne molekule, ali djeluje samo ako je otopljen u vodi. U trenutku njegovog isparavanja boje se ne mijenjaju pa zato djeluje samo trenutno.

- Ako imate gram TNT i privučete milijun molekula zraka iz sobe, naći ćete samo četiri ili pet molekula TNT-a, a to je razlog zašto je to tako teško otkriti - rekao je voditelj istraživanje Abhishek Kumar.

Procjenjuje se da je na cijelom svijetu oko 60 do 70 milijuna nagaznih mina i upravo bi jedno jeftino, osjetljivo sredstvo kojim se lako rukuje bilo idealno za otkrivanje.

Komentiraj, znaš da želiš!