Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili gen JFGF20 za koji se nadaju da će izliječiti gluhoću

None Foto: Fotolia

Ako uspiju uzgojiti stanice dlaka iz unutarnjeg uha, znanstvenici smatraju da će moći riješiti probleme genetske gluhoće, ali i one nastale zbog buke i starosti

Gen JFGF20 ključan je za gluhoću koja se pojavljuje sa starenjem, otkrivaju znanstvenici Sveučilišta  Washington, koji su ga prvi uspjeli izdvojiti. To otkriće daje nadu kako bi se staračka gluhoća mogla uspješno liječiti, prenosi Daily Mail.

Nakon što su u testiranju na životinjama uspjeli izdvojiti taj gen iz organizma, životinje su bile savršeno zdrave, ali i potpuno gluhe. Znanstvenici su također otkrili da su nakon uklanjanja gena, dvije trećine stanica dlaka iz unutarnjeg uha koje služe pojačavanju vanjskih zvukova nestale. 

- Ukoliko bi mogli naći način da uzgojimo te stanice, mogli bismo popraviti sluh oštećen zbog starosti, izlaganja buci i nekih genetskih bolesti - rekao je voditelj studije, dr. Sung-Ho Huh.

Znanstvena zajednica s uzbuđenjem prati razvoj testiranja JFGF20 gena, nadodala je profesorica Karen Steel, stručnjak za genetska oštećenja sluha sa Sveučilišta Cambridge.

Komentari (1)