Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili koliko treba uštedjeti u slučaju otkaza ili većih kvarova

None Foto: Ekachai Lohacamonchai

Ekonomisti Emily Gallagher i Jorge Sabat kažu da je realan iznos koji trebate uštedjeti, 2467 dolara (16.483,19 kn). Ako toliko uštedite, mala je vjerojatnost da ćete upasti u financijske probleme

Financijski stručnjaci uglavnom savjetuju da sa strane uvijek trebate odvojiti dovoljno novca da možete preživjeti sa svim troškovima tri do šest mjeseci. Neki čak predlažu i za cijelu godinu dana.

- Život uglavnom ne ide onako kako smo planirali. Može doći do ponovne recesije, možete izgubiti posao ili morate platiti kvar na automobilu. Zato, kada je u pitanju štednja, vrijedi pravilo 'više je uvijek bolje' - rekao je osobni financijski savjetnik David Bach.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali, ekonomisti Emily Gallagher i Jorge Sabat osporavaju često navedena pravila o štednji. Ljudima se obično savjetuje da trebaju uštedjeti što više novca, ali Gallagher i Sabat su pronašli realniji iznos za kućanstva s niskim prihodima, konkretno 2467 dolara (16.483,19 kn). Ako toliko uštedite, vjerojatnost da ćete pasti u financijske teškoće (da nećete biti u mogućnosti plaćati najam, račune ili medicinsku njegu) je mala, kažu.

Da bi došli do tog broja, Gallagher i Sabat, koristili su podatke iz 'Ankete o dohotku i sudjelovanju u programu (SIPP)' kako bi prikazali odnos između ulaska u krizu u sljedećih šest mjeseci i iznosa kojeg ste uštedjeli. Pregledali su financijske podatke u više od 70.000 kućanstava s nižim prihodima.

Discrimination, loneliness, mental health or depression concept. SAVJETI LIJEČNIKA Stalno ste umorni? Možda je razlog za to manjak vitamina B

Otkrili su da ako ste uštedjeli vrlo malo, recimo 200 do 500 dolara (1336 do 3340kn), svaki dodatni dolar koji ste izdvojili dramatično smanjuje vjerojatnost da ćete upasti u financijske poteškoće.

- Ali, jednom kada uštedite barem 16.400 kuna, dodatna štednja neće više biti toliko potrebna - kaže Gallagher.

Foto: Dreamstime

Većina stručnjaka za novac se slaže da što više uštedite to će vam biti bolje. 

- Ne kažemo da je 2467 dolara optimalna razina uštede. Naši rezultati uopće ne govore o postizanju dugoročnih financijskih ciljeva, poput plaćanja fakulteta ili kupnje kuće. Ako unaprijed planirate veće troškove u budućnosti, željet ćete uštedjeti puno više. Za ljude koje ne mogu puno uštedjeti, 2467 dolara predstavlja 'pravilo minimalne uštede'. Naši podaci ne govore o ljudima sa srednjim ili visokim primanjima, ali ako ovo pravilo vrijedi za ljude s nižim dohotkom, trebalo bi vrijediti i za njih - rekla je Emily.

IZA SVEGA STOJI NOBELOVAC Testirajte se: Položaj prstiju će otkriti kakva ste zapravo osoba

- Ovo istraživanja je nastalo iz osvrta na vrste financijskih savjeta koji se inače daju ljudima. Uglavnom se savjetuju veliki iznosi. Ali, ako ne zarađujete dovoljno to može biti jako teško. U stvari, gotovo polovica američkih kućanstava ne može pokriti neočekivani trošak u iznosu od 400 USD - tvrdi Gallgher.

Ona navodi 'hipotezu o gradijentu cilja', koja kaže da ljudi rade više kako se približavaju postizanju cilja. 

- Pravilo o minimalnoj štednji od 2467 dolara, što bi trebalo biti prihvatljivo za većinu ljudi, moglo bi dovesti do veće uštede. Međutim, zadatak testiranja ove hipoteze ostavljamo budućim istraživanjima - zaključuje Gallgher, a prenosi CNBC.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Komentari (1)
  • kad imaš onda je lako i trošiti i štediti:))

    22. 10. 2019,   21:21