Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili protein koji skriva tajnu začeća: Spoje se Juno i Izumo

Protein Izumo koji se nalazi na spermiju te Juno koji se nalazi na jajašcu ključni su za oplodnju te pružaju nadu za uspješnije tretmane oplodnje, kao i kontracepcije

Do oplodnje dolazi nakon što se jajašce i spermij prepoznaju te formiraju embrio, no način na koji prepoznaju sve je do sada ostao nepoznat, piše Medical News Today. Nakon otkrića japanskih znanstvenika koji su 2005. g. otkrili protein na površini spermija koji prepoznaje jajašce i nazvali ga Izumo , prema bračnom svetištu, britanski su znanstvenici s Instituta u Cambridgeu pronašli njegov ženski pandan.

Riječ je o proteinu koji se nalazi na površini ženskog jajašca i prepoznaje spermij, a nazvali su ga Juno prema rimskoj božici plodnosti i braka.

- Identificiranjem tih proteina i njihove veze omogućen je bolji uvid u samu tajnu začeća, koja može poboljšati terapije medicinske potpomognute oplodnje i liječiti neplodnost, ali i rezultirati stvaranjem bolje kontracepcije - rekao je dr. Gavin Wright.

Oko 20 posto slučajeva neplodnosti dosad je bilo neobjašnjeno, a znanstvenici vjeruju kako upravo Juno i Izumo igraju veliku ulogu u tome, piše Fox News.

Pogledajte video-priču o identificiranju Juno i Izumo:

Komentari (2)
  • ha ha ja sem do sada mislil da je bitna tehnika i alat :)))

    18. 4. 2014,   16:02
  • onaj moj je pun Izuma

    19. 4. 2014,   00:07