Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili prvi slučaj gdje mužjak pauka jede ženku nakon seksa

None Foto: Fotolia

Objašnjenje za ovakvo ponašanje istraživači nalaze se u činjenici da su mužjaci pauka vučjaka neobično dominantni, što inače nije slučaj jer su ženke obično veće

Mužjak pauka vučjaka jede starije ženke, što je prvi slučaj preinačenih uloga u divljini, jer su do sad uglavnom ženke bile smrtonosnije za mužjake, otkrili su biolozi u Urugvaju. Više različitih vrsta ženki pauka pojede mužjake nakon parenja, ali kod vrste pauka vučjaka, pronađene u Južnoj Americi, situacija je obrnuta.

Istraživači ovu pojavu objašnjavaju time što su mužjaci pauka vučjaka neobično dominantni, što inače nije slučaj jer su ženke obično veće. Pauk vučjak čeka u svojoj jazbini posjet ženke koja želi parenje, a nakon toga se odlučuje želi li parenje ili "večeru", objašnjava voditeljica istraživanja Anita Aisenberg.

- Mužjaci se češće pare s djevicama visoke tjelesne kondicije i taj način osiguravaju uspješnu budućnost potomstva. Ženke s boljom tjelesnom kondicijom daju više jaja, a samim tim više mladih. Starije ženke češće završavaju kao večera - kaže Aisenberg.

Seksualni kanibalizam je široko dokumentiran u paukova i to je normalan tijek njihova života. Neke ženke pauci čak jedu svoje mlade nakon što se izlegu.

Komentari (4)
  • napokon muški pauk kaže Take That Bitch!

    15. 4. 2011,   14:24
  • Poštovani, na našem portalu ispod svakog članka postoji opcija "Prijavi ispravak" te postoji pravilo broj 7 koje kaže da je zabranjeno "Ukazivanje na greške u člancima putem komentara (u tu svrhu koristite opciju 'Prijavi ispravak' koja se nalazi ispod teksta).

    25. 3. 2013,   11:14
  • naravno, vole djevice :D super su mi pauci.

    16. 4. 2011,   11:07