Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otvara muzej o vaginama jer je otkrila 50 čestih mitova o njoj

U maloj zgradi u sklopu starih štala u londonskoj četvrti Camden Market, Florence Schechter istražuje više od tuceta svjetskih mitova o ženskim spolnim organima

Florence Schechter pokušat će demistificirati mitove o vagini u prvoj izložbi Muzeja vagine pod nazivom "Lovci na muf: Mitovi o vagini i kako se boriti protiv njih".

Mitovi o trudnoći, anatomiji, higijeni i spolnom zdravlju imaju "puno stvarnih posljedica", rekla je Schechter novinarima uoči otvaranja muzeja u subotu.

Gust zastor dijeli privremenu zgradu muzeja na prostor za recepciju i knjižaru te izložbeni prostor, gdje u oči odmah upadaju golema boca Coca Cole i model krvavog tampona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Samostojeći paneli i plakati na zidovima promiču poruke muzeja i razotkrivaju mitove o vaginama.

Jedan izložak objašnjava da se vagine same čiste i da su higijenskije kada ih štite stidne dlačice. Drugi se bavi mitom da bi ispiranje Coca Colom nakon spolnog odnosa moglo spriječiti trudnoću, što je bilo popularno mišljenje u SAD-u 1950-ih i 1960-ih.

Internetski Muzej vagine u Austriji osnovan je 2014., ali ovaj u Londonu ističe da je "prvi stvarni muzej u svijetu posvećen rodnicama, stidnicama i ginekološkoj anatomiji".

Schechter je kazala da je željela otvoriti muzej nakon što je otkrila 50 "velikih mitova" o vaginama u svijetu i osjetila da postoji potreba za "sigurnim i inkluzivnim prostorima za takve razgovore".

Schechter je osnovala muzej kao dobrotvornu organizaciju prikupivši putem skupnog financiranja na internetu početnih 50.000 funti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

by @annawandagogusey . . . #illustration #vagina #vulva #clitoris #dance #art

Objavu dijeli Vagina Museum (@vagina_museum)

- Očekujemo da ćemo ostvariti zaradu putem našeg dućana i internetske prodaje, putem organiziranih događanja i donacija - rekla je kustosica Sarah Creed.

Destigmatizacija vagine

Planirani 'eventi' kreću se od "edukacijskih diskusija, knjiških klubova i informacija od dobrotvornih organizacija do večeri binga i pub kvizova", rekla je, ističući da je bit u tome da su svi edukativni.

Muzej je dobio i dozvolu za točenje alkohola iako su neki susjedi bili zabrinuti da bi to moglo dovesti do bučnih zabava.

- Ni u kojem slučaju se ne reklamiramo kao lokacija za zabave - rekla je Creed, dodajući da zahtjeve za rezervaciju prostora razmatraju od slučaja do slučaja.

Mogući su grupni posjeti za škole, a muzej je već organizirao i radionicu za muškarce pod nazivom "Kako biti muški saveznik".

Creed ističe da je važno da se svakoga jednako educira o toj temi, napominjući da su im neki posjetitelji kazali da za neke stvari kojima se bavi muzej nikada nisu čuli.

Muzej će zahvaljujući svojoj lokaciji vjerojatno privući i strane turiste. 

Glumica Gillian Anderson i voditeljica Jameela Jamil neke su od slavnih osoba koje su podržale muzej na društvenim medijima, gdje se susreo s cenzurom prilikom pokušaja prodaje.

- Imali smo problema, na primjer, s Facebookom jer je njima vagina opscena riječ. Velik dio našeg pokreta odnosi se upravo na destigmatizaciju te riječi - kazala je. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (4)
  • U vremenima deriguzije sumnjam da će vagine imat odjeka u publici!

    16. 11. 2019,   14:56
  • muzej je dobio dozvolu da se toči alkohol.evo me stižem,jurim..:)

    16. 11. 2019,   14:21