Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ova eterična ulja otjerat će predblagdanski stres i nervozu

Ova eterična ulja otjerat će predblagdanski stres i nervozu
1

Ako ste ovih blagdana ‘raspršeni’, saberite se uz mirisna ulja pačulija i sandala. Citrusna ulja u lampici će vas razbistriti, opustiti i poboljšati vam raspoloženje

VIDEO

Ljudi, koji su uglavnom preplavljeni pozitivnim emocijama, općenito su zadovoljniji i smireniji te ih rijetko obuzimaju negativna stanja - napetost, tjeskoba, depresija, ljutnja i neprijateljsko raspoloženje, pokazala su mnoga istraživanja. 

Optimisti imaju učinkovitiji imunološki sustav i “otporniji” su na mnoge bolesti. Zato ove blagdane ne dopustite da vas svladaju malodušnost ili tuga, nego ih proživite punim plućima. 

Ispunite ih veseljem, radošću i optimizmom, a svoj dom ispunite toplim mirisima koji se šire iz kuhinje, ali i iz aroma lampice. Ugodna atmosfera će vam pomoći ne samo da odagnate stres, nervozu i zimsku depresiju, nego i mentalni umor i nesanicu te navečer zaspite bez previše briga na pameti.

Dreamstime

Citrusna eterična ulja su dobitna kombinacija u ovo doba godine. Osim što će podići raspoloženje, opustiti i potaknuti radost, vedrinu i optimizam, odlična su kod “raspršivanja” blagdanske tuge. Najbolje je nakapati od 10 do 20 kapi u lampicu s toplom vodom, jednu vrstu ili mješavinu. 

Izaberite ih prema mirisu koji vam je u tom trenutku najugodniji - mandarina (citrus reticulata), bergamot (citrus bergamia), grejp (citrus paradisi), limun (citrus limon) ili slatka naranča (citrus sinensis) mogu se kombinirati u raznim omjerima ili inhalirati te dodavati kod toplih masaža koje se rade s lagano zagrijanim biljnim uljem s umiješanih 10 posto eteričnih ulja. 

Melem za dušu, uz mirišljave božićne kolače, bit će i začinski mirisi eteričnih ulja koja će prostorijama dati posebnu notu, poput anisa koji podsjeća na miris “Bronhi” bombona ili lovor koji doziva duh slave i pobjednika te potiče samopouzdanje.

Pačuli i sandal ulaze u afrodizijačku paletu eteričnih ulja koja potiču opali libido načet stresom, povezujući seksualnost i duhovnost, a ujedno potiču i opuštaju, što znači da su ulja kao stvorena za “raspršene” osobe. Drvenasta ulja uzemljuju, jačaju i snaže te donose stabilnost, poput cedra atlaskog ili himalajskog, koji u kupki djeluju na pokretanje limfe i izbacivanje viška tekućine iz tijela. 

A u kupki ili masažnoj mješavini možete isprobati i ulje arapskog tamjanovca, moćno meditativno ulje koje pomaže kod astme, nervoze i depresije. 

Dreamstime
  • Aromatičan ugođaj ah... Drvenasta i citrusna eterična ulja odlično se uklapaju u blagdansko okružje te pridonose boljem raspoloženju kreirajući ugodnu i opuštajuću atmosferu. 
  • ‘Udahnite’ i oraspoložite se Prije nove runde kolača ili pakiranja poklona, um razbistrite inhalirajući se. Na pola litre vruće vode kapnite kap eteričnog ulja ružmarina ili bosiljka, glavu pokrijte ručnikom i udišite minutu. Zatim kapnite još jednu kap te ponovite 4 puta, 2-3 puta na dan.
  • Što su kupke toplije, to više opuštaju cijelo tijelo Opuštajuće kupke (temperatura vode od 29 do 34°C) služe za smirenje, a uključuju ulja ljekovite lavande, vetivera, naranče, valerijane ili pačulija. Okrepljujuće kupke (od 18 do 24 °C) razbuđuju i osvježavaju, uz stimulirajuća eterična ulja (ružmarin cineol, eukaliptus globulus, bijeli bor, crna smreka, limun, paprena metvica). 
  • Ulja za podizanje imuniteta štite od prehlada Ne dajte da vam blagdane pokvari prehlada ili oslabljen imunitet. Tu će vam pomoći vruće kupke (oko 38°C) koje su dobre za pojačavanje rada žlijezda znojnica. Dodajte joj ulje čajevca, ravensare, niaulija, timijana... 
  • Nakon masaže metvicom nema glavobolje Kad vas zaboli glava od obiteljskih okupljanja, pomoći će jedna do dvije kapi ulja metvice. Utrljajte ih duž okcipitalne kosti (rub lubanje i vrata) od uha do uha, a ono što je ostalo od ulja na prstima, pažljivo umasirajte na tjeme. 
  • Posvetite se sebi i uljuljkajte se u finu kupku Ne zaboravite se njegovati tijekom blagdana jer to može biti i vrijeme kad ćete se posvetiti sebi. Kod opuštanja će vam pomoći i ljekovita kupka. Napravite je od oko 20 kapi eteričnih ulja koja pomiješate s pola decilitra sojina vrhnja. Kadu napunite vodom, po želji u vodi rastopite šaku čiste morske soli te dodajte sojino vrhnje s uljima.
  • Ružmarin i menta zaduženi su za fino razbuđivanje Ružmarin 1,8-cineol u kupki potaknut će cirkulaciju, no nije ga poželjno koristiti prije spavanja jer će vas razbuditi. Ružmarin i menta odlična su ulja za koncentraciju u vožnji. Nanesite ih na maramicu i udišite.
  • Mirisan i moćan antidepresiv je u aroma lampici Eterično ulje ruže slovi kao kralj eteričnih ulja. Rosa centifolia i Rosa damascena su nježan, ali moćan prirodni antidepresiv kod depresije pojačane stresom i afrodizijak. Nakapajte ih u lampicu.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru