Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Ova fantastična biljka ojačava imunitet i čuva vas kroz zimu

Ova fantastična biljka ojačava imunitet i čuva vas kroz zimu

Čajevi od pelina izrazito su blagotvorni na cijeli organizam, uništavaju bakterije i parazite i tako jačaju imunitet. No ne smiju se piti u trudnoći i tijekom dojenja te nikada dulje od sedam dana

VIDEO

Često kažemo “gorko kao pelin” - ali malo koja biljka ima takva ljekovita svojstva. Predivan miris, gorak okus, srebrni listovi, krševit teren na kom raste... sve u službi podizanja imuniteta. I najviše djeluje na rad probavnog sustava koji je temelj ljudskog zdravlja.

Legenda kaže da je boginja Artemida poklonila pelin ženama za olakšavanje porođaja te je tako i dobio latinsko ime - Artemisia absynthium. Preparati od pelina su veoma ljekoviti, ali samo ako se precizno doziraju - u suprotnom može biti toksičan i ima opojno djelovanje.

Borac na strani imuniteta

Pelin možda nije direktno dobar lijek za prehladu, viruse, gripu, ali sigurno uništava parazite i bakterije, te vaš imunološki sustav čini nedodirljivim. Jedan od starinskih načina korištenja pelina je taj da ga stavite u jastuk i tako dobijete miran san, ali i olakšanje kod prehlada, kašlja, umora, zapušenog nosa, nesanice...

Pun je eteričnih ulja čiji sastojci, kada ih udahnete blagotvorno djeluju na čitav organizam - pomaže kod debljine, dijabetesa, reume, gihta, depresije, bolesti želuca i crijeva, kroničnog gastritisa, hemoroida, slabokrvnosti i anemije te nadutosti i bolesti jetre i žuči.

Učinkovit je kod bolesti ženskog reproduktivnog sustava, rješava poremećaje menstrualnog ciklusa, bolesti bubrega i mjehura, a u narodu se koristi i kod trovanja gljivama te otrovnim biljem. Također, stoljećima se koristi kod kroničnog zatvora i proljeva, žgaravice, lošeg zadaha i nesanice.

Primjena pelina

Zbog raznolike primjene, smatra se jednom od najljekovitijih biljaka, ali s njim treba biti oprezan. Kod primjene propisane niske doze pelina nema neželjenih djelovanja. Manje količine povisuju krvni tlak, a veće ga snižavaju, dok u manjim količinama otvara apetit.

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Kod gripe i prehlade skraćuje trajanje bolesti. Ne koristite pelin ako ste trudni ili ako dojite, ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa, istovremeno s uzimanjem preparata od željeza i nikako ne dulje od sedam dana.

Čaj od pelina

Pelin nikada ne kuhajte, već prelijevajte kipućom vodom. 1 čajna žličica pelina, 2 dl vode 

Priprema: Kipućom vodom prelijte pelin, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti jednu do tri šalice tijekom dana. Pelinov čaj piti u gutljajima iza jela, najduže sedam dana. Poslije odmora od sedam dana može se ponovo uzimati. Kod liječenja probavnih smetnji, čaj se ne sladi. Odlično se slaže sa nanom, đumbirom i limunom.

Prilikom izostanka menstruacije

Sastojci: 100 g pelina, 100 g žalfije i 100 g peršina

Priprema: Sve biljke pomiješati, pa četiri jušne žlice smjese preliti s pola litre ključale vode. Promiješajte, poklopite i ostavite pola sata.Procijedite i pijte sedam dana prije menstruacije. Kada dobijete menstruaciju prestanite piti čaj.

Recept za jačanje imuniteta

Sastojci: Uzmite po 50 grama od pelina, trave ive, stolisnika, koprive i majčine dušice.

Priprema: Sve biljke pomiješati, pa četiri jušne žlice preliti s tri šalice ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji. Procijediti i piti po jednu šalicu pola sata prije jela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'