Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovako ćete kuću i stan održati toplijima i imati manje račune

Zatvorene zavjese će spriječiti odljev toplog zraka kroz prozore, a aluminijska folija kojom ste prekrili pozadinu radijatora će spriječiti gubitak topline koju je upio hladan zid

1. Trik s aluminijskom folijom

Foto: Dreamstime

Da izbjegnete gubitak topline iz radijatora koji su pričvršćeni na vanjske zidove, stavite aluminijsku foliju na stražnji dio radijatora. 

- Aluminijska folija zaustavlja toplinu da se sjedinjuje s hladnim vanjskim zidom te preusmjerava topli zrak prema centru prostorije. Za ovaj trik dovoljna vam je obična kuhinjska aluminijska folija - objašnjava Sophie Neuberg, aktivist udruge 'Prijatelji Zemlje'.

2. Pustite jutarnju svjetlost da vas obasja

Ujutro otvorite zastore i pustite u svoje stanove i kuće svu jutarnju toplinu i svjetlost, koja će ostati 'zarobljena' prozorima, piše MSN

3. Uložite u tople tepihe

roche bobois | Autor: roche bobois Foto: roche bobois

Osim dodavanja glamura u vašu kuću, tepisi i otirači mogu spriječiti skupljanje hladnog zraka u prostoriji. Ako nemate dobru podnu izolaciju, čak 10 posto plaćenog toplog zraka može se upiti u hladne podove, piše National Energy Foundation (NEF). Tepisi djeluju kao veliki izolatori, a zahvaljujući njima i stopala ostaju topla. 

4. Zastori - što deblji to topliji

Zatvorite zavjese po kući prije odlaska na spavanje. Po noći većina ljudi smanjuje grijanje, a zatvorene zavjese će spriječiti odljev toplog zraka kroz prozore.

5. Prekrijte zidove

Foto: Marko Ercegović

Gubitak topline se može spriječiti ako vanjske zidove prekrijete slikama, fotografijama i ogledalima. Čak i debeli poster može dodati sloj izolacije, povećavajući temperaturu unutar stana jer sprječava hladnim zidovima da upijaju topli zrak. 

6. Prostorije koje ne koristite

Hodnici, ostave i spavaće sobe koje ne koristite ne treba grijati. U tim prostorijama isključite grijanje i zatvorite vratima kako bi se spriječio nepotreban gubitak topline.

Komentari (58)
  • nema brige, stiže najavljivani prosperitet, imat ćemo za račune....:- P

    2. 1. 2019,   13:43
  • Ja koja nemam ni zavjesa a nizi trpiha da ulozim u to ili da nastavim kao do sad.? Ako je dobra kuca/ zgrada tj ako je izolacija napravljena iznutra kao i iz vana nema zime. A drzim otvorene radijatore u cijeloj kuci jer nepotrebno spustanje temperature ako kojim slucajem bude otvorena soba u kojoj nitkone boravi ( a ugasen radijator).. bolje da po malo cirkulira nego da se kuca rashladi jer je tesko zagrijati.

    2. 1. 2019,   13:42
  • Idem u ducan kupiti jedno 20 pakovanja folije od 50m i idem prekrivati zidove

    2. 1. 2019,   14:45