Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta

None Foto: Samo Trebizan 3

Epidemiolog dr. Vladimir Draženović savjetuje da oboljeli ukućani borave samo u jednoj prostoriji i da s njima u kontaktu bude jedan član obitelji koji će se brinuti o njemu i nositi mu hranu i piće

U Hrvatskoj je, zaključno s jučerašnjim danom, registrirano 17.546 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (9078) stiglo u trećem tjednu ove godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jedina prevencija od gripe je cijepljenje, sve ostalo su potezi u nuždi - napominje dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu Svjetske zdravstvene organizacije pri HZJZ-u, i dodaje da se svake godine gripu olako shvaća te se cijepi premalo ljudi.

Fever And Cold. Portrait Of Beautiful Woman Caught Flu, Having H PREVENCIJA I SIMPTOMI Gripa: U krevet sve dok vrućica ne prođe, antibiotici ne pomažu

- Ljudi se nadaju da će se ostali cijepiti. Da bi to funkcioniralo, to bi trebalo biti 90 posto ljudi, a ne 8 posto, koliko ih se cijepilo - napominje epidemiolog.

Oboljeli bi, kaže, trebali imati na umu da je samoizolacija vrlo važna i da im je najpotrebnije mirovanje. A ako je netko od vaših članova obitelji dobio gripu, epidemiolog savjetuje da ga, prema mogućnosti, “izolirate” ili u posebnu prostoriju ili na najmanje frekventno mjesto u domu.

Foto: 24sata/24sata

- Budući da virus gripe na sobnoj temperaturi može preživjeti dva sata, vrlo je važno voditi brigu o higijeni prostora te dezinficirati predmete koje svi koriste - daljinski upravljač, mobitel, tipkovnice, kvake i sl. - savjetuje.

Ne dirajte oči, lice i nos jer virusi ulaze kroz sluznicu

Pranje ruku, uz prehranu, vježbanje i kvalitetan san, jedna je od temeljnih korisnih navika u prevenciji prehlade i gripe, ali nije dovoljno oprati samo šake, savjetuju stručnjaci Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Naime, istraživanja su pokazala da se na podlakticama nalazi više bakterija nego na šakama. zato se preporučuje pranje ruku sapunom najmanje 20 sekundi, pri čemu je manje bitna temperatura vode, a više sama tehnika.

Važno je pravilno prati ruke

Ruke se pravilno peru tako da se najprije skida prstenje, ako ga nosite. Zatim se namoče ruke pod mlazom hladne ili tople vode te nanese sapun. Rukom o ruku trlja se sapun kako bi se stvorila pjena te je potrebno dobro istrljati nadlanice, područja između prstiju i ispod noktiju. To sve bi trebalo trajati najmanje dvadeset sekundi. Potom se ruke ispiru pod jačim mlazom vode te suše ručnikom, najbolje papirnatim, jer je dokazano da sadrži manje bakterija od pamučnih. Iako pranje vodom i sapunom najučinkovitije smanjuje broj uzročnika na rukama, ako vam tekuća voda i sapun nisu dostupni, možete koristiti antibakterijske maramice i gelove koji uništavaju većinu vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Foto: 24sata/24sata

Pranje ruku osobito je važno prije, tijekom i nakon pripreme hrane, ali i prije jela. Također, higijeni ruku trebalo bi posvetiti podjednaku pozornost i prije te nakon njege dojenčeta, ponajviše nakon promjene pelena ili brisanja djeteta koje je bilo na toaletu. Iako svaki put možda neće biti prilike za pranje, ruke je dobro dezinficirati gelom nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja, nakon korištenja toaleta te prije i nakon skrbi o bolesniku.

20 LJEKOVITIH RECEPATA Muči vas gripa, suhi kašalj ili upala grla? Pomaže čaj od luka

No bez obzira na higijenske mjere, važno je i izbjegavati dodirivanje lica, oka, nosa i usta neopranim rukama, jer virusi i bakterije u tijelo ulaze preko sluznica. Također, pri kihanju i kašljanju treba koristiti papirnatu maramicu za jednokratnu upotrebu i nakon korištenja je baciti u koš za smeće. Vrlo je važno da oboljeli kiše i kašlje u jednokratnu maramicu ili u lakat te da nakon toga i on temeljito opere ruke.

Provjetravajte dom

Boravak na zraku jedna je od mjera prevencije gripe i prehlade. Prehlade i gripa tijekom zime nisu uzrokovani hladnim vremenskim prilikama, širenju zaraze pogoduje dugotrajni boravak u zatvorenim prostorima. A kako da suhi zrak u pregrijanim prostorijama stvara odlično okruženje za širenje virusa jer se sluznice nosa i grla isuše, pa virusi lakše prolaze tu barijeru, temperatura u prostorijama ne bi trebala biti previsoka.

U DUBROVNIKU Odgađaju operacije: Gripa je, a i manjka medicinskih sestara

Stoga je vrlo važno i redovito provjetravanje zatvorenih prostora tijekom dana, osobito ujutro nakon buđenja i navečer prije spavanja. Otvorite prozore širom, napravite propuh i provjetrite dom 15 minuta. Više puta u danu trebalo bi nekoliko minuta prozračivati prostorije u kojima boravimo. To je posebno važno ako je netko tko boravi u prostoriji bolestan.

Komentari (41)
  • Decko nema straha za tebe, pijes vitamin C i nemas mobitel😁🤭

    25. 1. 2019,   12:11
  • jedino riješenje je cijepljenje ? kog vraga umiru i oni što su cijepljeni...jel nas to neko zajebava ili šta...

    25. 1. 2019,   12:47
  • i nije bilo par dana i idemo nanovo stvarati paniku

    25. 1. 2019,   11:58