Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ove godine za vas na Bundeku kuha i - sLANA KUHArica

Ove godine za vas na Bundeku kuha i - sLANA KUHArica
1

Masterchefica Lana Klingor Mihić odnedavno radi na projektu sLANA KUHArica i dijeli svoje umijeće sa desecima tisuća pratitelja na društvenim mrežama.

VIDEO

Uživali smo u Laninom društvu tijekom natječaja Gastro zvijezda, kada je bila članica žirija, pa smo je pozvali da nam se pridruži i na Zagreb Chill&Grill festivalu. Otkrijte u nastavku kako je strast prema kuhanju nadvladala nad glazbenom karijerom, otkud crpi inspiraciju i što će pripremati ovog vikenda na Bundeku. 

Na nadolazećem Zagreb Chill& Grill spravljat ćete s učenicima Ugostiteljsko-turističke škole sendviče. Možete nam otkriti recept za vaš omiljeni sendvič?

Ovisno o raspoloženju i mogućnostima odlučujem se koji i kakav sendvič ću si pripremiti, vodeći računa da u njemu mogu uživati i moja djeca. Nekada su to bili jednostavni sendviči s malo šunke, sira, majoneze u nekom pecivu. Danas je to kombinacija umaka, različitih salata, začina, klica i komada mesa koji su prava mala gozba, a ne samo sendvič.

Omiljeni sendvič, hm, nekada davno rekla bi šunka u ovitku i majoneza, a danas je to toast s kremom od sireva, prepečenim špekom, baby blitvom i poširanim jaje. Veselim se sendvičima i suradnji s učenicima Ugostiteljsko – turističke škole. Zanimaju me stavovi, mišljenja, ideje novih generacija, sigurna sam da ću naučiti nešto novo, a vjerujem da ću i ja njima pomoći svojim savjetima i omogućiti im da uživaju u ovoj jedinstvenoj gastro manifestaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što ste postali pobjednica Masterchefa što se promijenilo u vašem životu?  

Kada sam pobijedila u Masterchefu shvatila sam da imam ono nešto za pripremiti hranu na neki drugačiji, bolji, kvalitetniji način. Počela sam gastronomiju, kulinarstvo, kuhinju hranu, promatrati na potpuno drugačiji način. Kuhanje je postala strast u kojem sam počela neizmjerno uživati i shvatila sam da sam pronašla zanimanje za cijeli život.  

Jeste li oduvijek voljeli kuhati ili se to dogodilo s vremenom?  

Kuhanjem su me “zarazili” roditelji. Uvijek sam se motala po kuhinji, gledala, učila kako mama radi sarmu, tata priprema meso za roštilj. Bila sam znatiželjna. I tada sam istraživala, postavljala bezbroj pitanja i pokušala zapamtiti svaku tajnu njihovih recepata. Na početku sam se bazirala na neka tradicionalna jela, želeći ugoditi obitelji, gostima, prijateljima. Danas ih iznenadim nečim neočekivanim, a njihove pozitivne reakcije (uglavnom) dokaz su da je moja strast prema kuhanje uistinu iskrena.  

Nisam od onih koji su previše pažnje posvećivali da obilaze škole kuhanja iako sam i to odradila, ali sam imala sreću da upoznam divne ljude i chefove kao što su Andrej Barbieri, Marina Gaši, Marin Rendić, David Skoko, Petra Jelenić, Robert Hromalić, Vid Nikolić, Ana Grgić od kojih sam uvijek tražila savjete, ne srameći se svojih nedostataka i rekla bi neznanja, a s ciljem da budem bolja i da moje gastronomsko znanje raste iz dana u dan.  

Kod kojeg svjetskog chefa biste voljeli provesti tjedan dana u restoranu?  

Hm, puno ih je s kojima bih voljela kuhati. Asistirati u kuhanju, učiti od njih. Nemoguće je izdvojiti jednog. Heston Blumenthal (fat Duck), Rene Redžepi (Noma), braća Roca … Sviđa mi se kako se vole kamera i Gordon Ramsey, ali puno je svjetskih chefova čiji savjeti bi zlata vrijedili.  

Koja tri jela najviše volite jesti?  

Da odmah budemo na čisto, nisam od slatkog, tako da će izbor biti skraćen i jednostavan. Sirova riba  - sashimi od nekoliko vrsta sirove ribe, Gyoze (jelo koje me proslavilo na MasterChefu) i burek, kao vrhunac nečeg jednostavnog, a opet, jelo kojemu nitko ne može odoljeti.  

Kojih pet namirnica uvijek ima u vašoj kuhinji, a što nikada ne kupujete i ne koristite pri spravljanju jela?  

Pet namirnica, uh, teško pitanje. Idemo redom: Sol (pod obavezno), soya, wasabi prah, mirin, jaja, brašno. Ne koristim, hm, ne znam postoji li takva namirnica. Mislim da se od svega može stvoriti, napraviti nešto, samo treba dobro iskombinirati namirnice.   Imate svoj vrt.

Što ste do sad zasadili?  

Uh, što nisam. Zasadila sam rajčicu, dvije vrste paprika, list peršina, list celera, celer korijen, tikvice, krastavce, bijeli patlidžan, chilli papričice, matovilac, rikolu, azijski mix salata, cherry rajčice, mahune, žuti i crveni luk, korabu, brokulu. Toliko toga da sam sigurno nešto i zaboravila. Naravno i začine poput majčine dušice, ružmarina, bosiljka, kadulje, origana i timijana, vlasca… Ima toga, morate doći vidjeti kako to izgleda uživo.  

Što radite kad vam djeca za stolom kažu da neće jesti ono što ste skuhali?  

To se vrlo rijetko događa jer su navikli od malena jesti tu malo drugačiju hranu. Iako da se razumijemo, djeca su uvijek sklonija nekom fast foodu nego klasičnoj maminoj kuhinji. Ali trudim se da zapravo ugodim njihovim željama.  

Koje jelo najviše voli vaš suprug?  

Ante nema favorite kada je hrana u pitanju. Kada smo se upoznali meso mu je bio target i zadovoljio bi se nekom dobrom šniclom ili telećom koljenicom. Danas zajedno istražujemo u kuhinji i dosta smo kompatibilni. Danas pojede sve što skuham i najveći mi je kritičar. Ali i najveća potpora u svemu što radim.  

 

👩🏻‍🍳👌🏻TJESTENINA S TELETINOM I DIVLJIM ŠPAROGAMA 👩🏻‍🍳 Za ovo jelo idealna je domaća tjestenina, no ako ju nemate, moja preporuka, su kupovne tagliatelle s jajima. Skuhajte ih prema uputama na pakiranju. Kako biste napravili ovo jelo za 4 osobe trebat će vam: 200 gr svježeg telećeg buta (zamolite mesara lijepi komad buta, bez žilica i masnoća) - preporučam @mibpivac jer uvijek imaju svježe i kvalitetno meso 1 stručak divljih šparoga 1 dcl bijelog vina 2 režnja češnjaka 10 gr maslaca 10 gr Meggle Hrvatska maslaca sa začinskim biljem 2 žlice @zvijezda_hr sunkoretovog ulja sol, papar (@kotanyi.hrvatska ) Od komada telećeg buta izrežite vrlo tanke komade - što tanje, to bolje. Šparogama odrežite i bacite tvrdi dio stabljike, te prerežite na nekoliko dijelova. Zakuhajte vodu i blansirajte šparoge (kad proključa ubacite šparoge na doslovno 1 minutu, pa isperite pod hladnom vodom). Na tavu stavite malo suncokretovog ulja i jako zagrijte. Na vrućoj tavi prepržite komadiće teletine, do zlatno smeđe boje, posolite i popratite. Ubacite prokuhane šparoge, malo običnog maslaca i komad Meggle začinskog maslaca. Podlijete s pola decilitra bijelog vina i 1 dcl temeljca. Kad vino ispari, uklonite s vatre. Domaću tjesteninu skuhajte u proključalom loncu s posoljenom vodom. Čim isplivaju na površinu, znači da su gotovi. #slanakuharica #zvijezda #meggle #zacinskimaslac #mibpivac #pivac #zwilling #pgrupacija Tanjuri custom made by @artstudiocroker 👩🏻‍🍳

A post shared by Lana Klingor Mihić (@lanatheklingor) on

Svako moje jelo uvijek može i treba biti bolje. Istražujem, još sam ja “nova” u svemu ovome i ne sramim se priznati da učim, ali isto tako puno je jela koja su blizu savršenstva i koja bih mogla kuhati iz dana u dan. Sada sam opčinjena kruhom i tjesteninama pa je to preokupacija i težim savršenom izgledu, okusu, teksturi, svemu… U slučaju kruha, budući da ne znam dovoljno, imam “mentoricu” Laru Reić, koju svakodnevno gnjavim – pomaže mi da uzgojim starter i koliko se čini jednostavnim – baš i nije.  

Bavili ste se u karijeri glazbom, pa PR-om, pa sad kulinarstvom. Kako bi okarakterizirali sebe u svakom od ovih životnih razdoblja - s vremenskom distancom što biste rekli za sebe - kakvi ste bili i kako ste živjeli u određenim okolnostima?  

Glazba je bila ljubav od ranog djetinjstva i najiskrenije ne bih ništa mijenjala. Vjerujem da sam donosila ispravne odluke, ali nažalost došla sam do granice kada sam shvatila da glazbena industrija i sve oko nje nije ono kako sam ja zamišljala i što sam željela.

PR je došao kao logičan nastavak nakon završetka fakulteta i u tome sam uživala, a moja poznanstva i veze pomogli su mi da taj posao radim korektno, usudim se reći uspješno. Surađivali sam i surađujem s mnogim uspješnim i dragim ljudima i taj dio uvijek će biti dio mog života. A kulinarstvo je ljubav, strast, opsesija, škola, koja će trajati do kraja života.  

Je li vas majka naučila kojem dobrom receptu?  

Puno je recepata koje sam naučila od mame, pa iako sam bila ponekad nemoguća, imala je dosta strpljenja da sve objasni. Mama je i dalje u kuhinji glavna, a njeni mlinci nešto najsavršenije što čovjek može pojesti.  

Jeste li razmišljali da otvorite restoran i kad biste otvarali što biste kuhali?  

Bilo je puno ideja, želja, planova, ali sLANA KUHArica je sada prioritet. Za jesen pripremam nova iznenađenja, pa vjerujem da će mnogi imati priliku upoznati moju kuhinju i saznati kako i na koji način ja pripremam svoja jela. I što je potrebno da bi kuhanje bilo strast.

 

Subota je, divan je dan. Zaletite se na plac po jednog brancina, krumpir, rajčicu i napravite neodoljiv ručak, za 20 minuta. Za crne njoke s brancinom (za četiri osobe, trebat će vam: 1 brancin nekoliko cherry rajčica 10 ukiseljenih plodova kapara maslinovo ulje 1 dcl vina 2 režnja češnjaka kokosova mast (@zvijezda_hr ) maslac (@meggle_hr ) Za njoke: 3 krumpira 250 gr glatkog brašna 1 jaje 3 žlice crnila od sipe u prahu Krumpire skuhajte u kori, pa ocjedite i ohladite. Ogulite krumpire, naribajte ih na najsitnije ili istisnite kroz ručnu drobilicu za krumpir. Protisnuti krumpir prebacite na radnu površinu, dodajte 1 jaje i 3 žlice crnila od sipe u prahu pa zamijesite. Postupno dodavajte brašno, dok ne dobijete kompaktnu smjesu za njoke koja se ne lijepi previše za ruke. Odvojite mali komad smjese pa rukama oblikujte dugačku oblu traku, pa nožem ili rezačem odvojite njoke. Stavite ih na pobrašnjelu površinu, razdvojite i pobrašnite kako se ne bi zalijepili jedni za druge. Pokrijte ih krpom, dok voda za njoke ne bude spremna. Ribu filetirajte i uklonite kožu. Dobro pazite na ste uklonili sve kosti. Narežite ribu na veće komade. Na tavi (@staub_de ) rastopite kokovosu mast. Ubacite komade ribe i lagano pržite. Nemojte miješati da se ne raspadnu, nego lagano protresite tavu. Dodajte maslinovog ulja, cherry rajčice, plod kapara i podliijte s malo bijelog vina. Kad vino ispari, dodajte maslac i pustite da se rastopi. Njoke skuhajte u velikom loncu slane proključale vode. Njoki su gotovi kad isplivaju na površinu. Servirajte na tanjur i dodajte pripremljenu ribu. Budite nježni pri serviranju, jer je riba vrlo osjetljiva. Dobar tek. 👩🏻‍🍳❤️ p.s. Duža verzija videa je na mom YouTube kanalu. Link je u opisu profila. #slanakuharica #brancin #crninjoki #njokiodsipe #kokosovamast #staub @pgrupacija @zwilling_usa @zvijezda_hr @meggle_hr @kotanyi.hrvatska

A post shared by Lana Klingor Mihić (@lanatheklingor) on

Pozivam sve one koji vole hranu da nam se pridruže na Chill&Grill zabavi, saznajte nešto novo iz svijeta gastronomije, uživajte u hrani renomiranih chefova i doživite hranu svim svojim osjetilima. Puno hrane, pića i dobre zabave. Treba li nam u životu više?      

Festival Zagreb Chill&Grill traje od 27.4. do 1.5. na Bundeku Organizator festivala je Gastro.hr, Glavni medijski partner: 24sata. Generalni pokrovitelj je Podravka, ostali partneri su: Pevec, Jamnica - službena voda festivala, Tele2, Labud, Kisko i Permetal, Dukat President, Zvijezda, Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Mesna industrija Ravlić, NESCAFÉ i TOI TOI.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi
FESTIVAL U BROJKAMA

Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi

Roštiljali su chefovi David Skoko i Priska Thuring, pjevali su Jura Stublić & Film te Letu Štuke. Popilo se 27.000 litara piva, a pojelo se više od 40.000 porcija raznih specijaliteta

Najbolji festival roštilja žario je  i palio na Bundeku  pet dana...
ZAGREB CHILL&GRILL

Najbolji festival roštilja žario je i palio na Bundeku pet dana...

Zagreb Chill&Grill oduševio je najslasnijim grillom poznatih chefova, najvećim izborom craft piva, najzabavnijim koncertima... Festival je posjetilo 60.000 ljudi i isprobalo razne delicije
Zagreb Chill&Grill: Fantastična atmosfera, klopa, cuga, mjuza
ODLIČNA ZABAVA NA BUNDEKU

Zagreb Chill&Grill: Fantastična atmosfera, klopa, cuga, mjuza

Pripremali su se brazilski sendviči, a Zoran Delić je oduševio janjećim kotletima na sjevernoafrički, marokanski način. Svoje božanstvene napitke predstavili su The Garden Brewery