Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ove svakodnevne navike više štete vagini nego što ste mislili

Agresivni sapuni, preuske traperice i hlače, pa čak i tamponi štete zdravlju vagine. Neke svakodnevne navike ženama jako ugrožavaju zdravlje, kao na primjer pretjerana higijena

Za zdravlje svakog organa važno je živjeti što prirodnije - odnosno ne ugrožavati prirodnu ravnotežu raznim kemikalijama i postupcima. 

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu ugrožavati zdravlje, a da toga uopće nismo svjesni. Najčešća je pretjerivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba mirisati poput ruže.

Fotolia JEDNAKOST ORGAZAMA Istražujte je za što više užitka: Klitoris je uvijek gladan pažnje

Najbolja je samo voda

Najveći je mit kako vaginu treba prati raznim šamponima jer se tako pridonosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde kako je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH te sluznice. Sve što narušava prirodnu kiselost može biti uzrokom upale, gljivica i sličnog. Za pranje je najbolja obična voda.

Dnevni ulošci i tamponi uzrok su infekcija

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao 'nužni'. Realnost je kako je većina takvih stvari nepotrebna, pa će tako svaki ginekolog reći pacijentici da stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovito korištenje tampona kod menstruacije nije dobro. Naime, to ne omogućava "dotok zraka" te pogoduje razmnožavanju bakterija i nastanku upala.

Foto: Dreamstime

Uske traperice pogoduju gljivicama

Još jedna stvar koja ne omogućuje vagini da 'diše' su uske traperice sa elastinom. Općenito, bolje je birati odjeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su neprirodni materijali, poput elastina ili pak sintetike u gaćicama koja zarobljava prirodne izlučevine vagine. Najbolji odabir je uvijek pamuk.

Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo...

Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina 'vlage' ovisi o razdoblju ciklusa, kao i o stanju seksualne uzbuđenosti. Ljeti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske ili bazenske vode, jer je pH vagine prirodna barijera od stranih tekućina, već zbog kupaćih kostima koji ne omogućuju normalno sušenje i stvaraju vlažan te topli okoliš. Zbog toga ljeti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrbež, peckanje...

ZANEMARILA ZNAKOVE Mislila da je trudna, a trbuh joj iskočio zbog tumora kao jabuka

Probiotici su saveznici vagine

Izbjegavanje mliječnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlijeku najbolji su prirodni saveznik zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini. Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima.

Pažljivo s deterdžentom i omekšivačem

Sredstva za pranje odjeće često su krcata brojnim kemijskim spojevima čija je zadaća ugodan miris, no ne i vaginalno zdravlje. Oni mogu iritirati genitalno područje, pa je najbolje birati hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osjetljivu kožu, a s njima obavezno perite donje rublje piše Elite Daily.

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Komentari (97)
  • Svercali mujo i fata tvora preko granice. Kaze mujo fati: daj sakri tog tvora blizu smo granice ! A fata: pa di da ga sakrijem ? Mujo: stavi ga u gace. Fata kaze pa smrdi ! A mujo na to: pa neka krepa ko ga hebe ! 😂😂😂🙈🙈🙈😂😂😂

    15. 4. 2019,   22:52
  • Cure od danas prati pičke svaki treci dan

    15. 4. 2019,   23:36
  • Ja osobno volim lijepo opranu i mirisnu vaginu koja je na kratko ošišana..

    15. 4. 2019,   23:17