Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovih šest simptoma može vam ukazati na rak debelog crijeva

Rektalno krvarenje je najočitiji simptom raka debelog crijeva, ali drugi znakovi mogu biti daleko suptilniji pa se lako mogu previdjeti. Primijetite li neki od sljedećih znakova, obratite se liječniku

1. Imate anemiju

Dijagnoza anemije može biti prvi znak da krvarite iznutra, čak i ako niste primijetili druge simptome raka debelog crijeva. Ako žena ima menstruaciju, manja je vjerojatnost da će se anemija pojaviti s drugim simptomima. 

- Ako je muškarac anemičan, pretpostavlja se da odnekud krvari. Nije rijetkost da ljudi krvare iznutra do čak šest mjeseci prije nego što se nešto pojavi u stolici - tvrdi dr. Patricia Raymond.

Foto: dreamstime

2. Ne možete doći do zraka

Još jedna nuspojava sporog unutarnjeg krvarenja je nedostatak daha. Ako nemate obilna krvarenja i ne povraćate krv, vaše tijelo unosi više plazme u krv bez stvaranja viška željeza ili crvenih krvnih zrnaca.

Na taj se način sprječava gubitak krvi u velikim količinama, ali smanjuje se sposobnost krvi da prenosi kisik, zbog čega možete osjetiti nedostatak daha - jedan od previđenih simptoma raka debelog crijeva.

ZAŠTITITE MOZAK Visoki tlak u tridesetima može biti rizičan za mozak, pazite se

3. Osjećate se naduto ili grčevito

Ako se stvari počnu gomilati u debelom crijevu, može doći do nadutosti. Ako se osjećate napuhnuto ili grčevito dulje vrijeme, to bi mogli biti simptomi raka debelog crijeva. Ako osjećate stalnu bol u desnoj strani trbuha, to može značiti bolest u kasnijim fazama i proširiti se na jetru.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

4. Imate jak zatvor

Povremena opstipacija vas vjerojatno ne treba brinuti, ali ako postane ozbiljna i teška, ona bi mogla ukazivati na rak debelog crijeva. Ako vam se čini da stalno imate zatvor, trebali biste to provjeriti.

Foto: Dreamstime

5. Imate mršavu stolicu

Obratite pažnju na toi što je u wc-u, čak i ako ne vidite krv - stolica može otkriti manje poznate simptome debelog crijeva. Ako je vaša stolica dosljedno uskog i mršavog oblika, a inače je deblja - to bi moglo ukazivati na ograničenje debelog crijeva uzrokovano polipom. Stalna dijareja također može biti jedan od simptoma raka debelog crijeva.

DEVET TRIKOVA Tajne zdravlja: Noću na toalet idite s jednim okom zatvorenim

6. Vaša je stolica čudne boje

Krvarenje iz rektuma možda ne dolazi uvijek u obliku svijetlo crvene krvi. Tamna stolica može biti znak da se nalazi krvi tamo, Reader's Digest.

Komentari (96)
  • Pregled je užasan, a pod narkozom neće, da nebi došlo do perforacije.

    27. 8. 2019,   09:42
  • Postoji tableta kamera sa svjetlom na dvije strane koja snima i prenosi na karticu,isto morate se očistiti i ona vam tad prode za par sati,samo je imaju zasad privatnici

    27. 8. 2019,   09:50
  • Kolinoskopija to ni nis strasno, Samo neugodno kad ti mlada dr. tura onu kameru vrit,

    27. 8. 2019,   11:13