Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Ovisnici o sakupljanju visibaba za jednu daju i po 11.000 kuna

Britanac Joe Sharman ima 1700 vrsti visibaba i on je taj koji je prodao lukovicu za vrtoglavih 1390 funti. Kaže da je jednom bio pozvan na 'visibaba party' gdje su se okupili drugi kolekcionari

VIDEO

Ovaj hobi ima i svoju 'dijagnozu' - galantofilija. To je ovisnost o sakupljanju visibaba od kojih neke nisu nimalo jeftine. Rekord u cijeni ovog cvijeta bio je 1390 funti (više od 11.000 kuna), toliko je netko 2015. godine platio za jednu lukovicu vrste 'golden fleece' (zlatno runo), prenosi plantlife.org.uk.

Prodao ju je kolekcionar Joe Sharman na eBayu koji se, osim sakupljanja, bavi i križanjem visibaba. Ispričao je kako je počeo sakupljati baš taj cvijet.

Joe Sharman at Myddleton House

Objavljuje Evolution PlantsSubota, 25. siječnja 2014.

- Prvu visibabu sam dobio kada sam imao 23 godine i studirao hortikulturu na Writtle Collegeu u Chelmsfordu. Bio je to Galanthus reginae-olgae, a biljku mi je dao Bill Baker koji ju je sakupio na Peloponezu. Sada u svojoj zbirci imam 1700 različitih vrsti - prisjetio se Britanac Joe Sharman.

Dodao je da je jednom bio pozvan i na 'visibaba party' gdje su se okupili zaljubljenici ovog cvijeta i razmjenjivali iskustva. Mnogi se okupljaju i u grupama na društvenim mrežama, imaju festivale, organiziraju razgledavanje svojih kolekcija...

Joe Sharman

Objavljuje Decoy NurseryNedjelja, 21. veljače 2016.

Kaže da se neki ljudi čude što njihove lukovice mogu biti tako skupe, no ponekad su potrebne godine i godine križanja, pokušaja i neuspjeha, da se stvori nova vrsta koju kolekcionari poput njega žele imati.

- Bez obzira koliko sam zauzet, uvijek nađem vremena da provirim i provjerim kako napreduju. Volim gledati kako raste i raste, kako pupoljak postaje sve veći i napokon se otvori, pokaže cvijet. To je kao da gledate kako vam se rađa dijete - otkrio je, a prenio The Guardian.

Tri godine prije nego je prodao svoju lukovicu za 1390 funti, velika tvrtka koja se bavi sjemenjem Thompson & Morgan platila je lukovicu vrste Galanthus ­woronowii nešto manje, 725 funti (nešto više od 6000 kuna).

Nekada su se koristile za ublažavanje bolova

U staroj tradicionalnoj medicini visibabe su korištene za liječenje glavobolje i kao lijek protiv bolova. Upotrebljavali su je i za ublažavanje simptoma Alzheimerove bolesti. Ipak, stručnjaci za biljke upozoravaju da su otrovne za ljude ako se pojedu i mogu izazvati povraćanje, mučninu i proljeva.
Po nekim vjerovanjima, cvjetanje visibabe u kući predstavlja smrt. Inače, smatraju se simbolom čednosti, utjehe, prijateljstva u nevoljama, nade i čistoće.

Visibaba je u prirodi 20-ak vrsti, a neusporedivo puno više ih postoji nastalih raznim križanjima u nečijim vrtovima i staklenicima. Ne cvjetaju sve u proljeće, neke zablistaju svojom ljepotom u jesen. One u prirodi su zaštićene, a neke su čak i ugrožene.

Na Kavkazu se u prirodi može pronaći najviše vrsti ovog nježnog cvijeta, čak 16.

BAŠ NEODOLJIVI: Ovo su 3 najseksi horoskopska znaka, a kad jednom padnete na njih, teško ćete se izvući...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga