Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je moderna ljubav: Poruke i selfieji su Amorova oruđa

None Foto: Thinkstock

Amor je dobio sasvim nova pomagala u spajanju parova, poruke i selfieje koji će sigurno razbuditi uspavane parove, pod uvjetom da si posve vjeruju

Prije desetak i više godina nije bilo selfieja, zapravo bilo ih je jer ljudi su se oduvijek snimali u različitim situacijama, samo nisu to tako nazivali te je snimke bilo malo teže izvesti i prosljeđivati. Pa opet su uspijevali, reći će mnogi, povezati se i razmjenjivati misli. No suvremene novosti, ma koliko se besmislenim katkad činile, ne treba odmah odbaciti kao suvišne ako se niste prije toga barem malo potrudili promotriti njihove dobre strane. Selfieji i SMS-ovi zapravo su jedan od lako dostupnih načina povezivanja partnera u svijetu u kojem smo prezauzeti pa propuštamo mnogo toga. A u cjelodnevnom ludilu primitak simpatičnog selfieja ili SMS-a od drage osobe može doista uljepšati dan. Ako ste trenutačno odvojeni od partnera, simpatični selfieji koje snimite u različitim situacijama na putovanju i poneka slatka poruka “izbrisat” će kilometre koji vas dijele i održati kontakt neprekinutim, kao da se niste razdvojili. 

No selfieji i SMS-ovi mogu i više od toga - mogu, čini se, probuditi i vatru u vezama koje je pomalo “pojela” rutina. Na Zapadu su postali popularni lascivni SMS-ovi, nazvani “seksting”. 

Iako je prva misao da je riječ o “prljavim” poslima, zapravo se radi o načinu održavanja žara među partnerima. 

Slatki nagovještaji, insinuacije koje samo paru koji ih izmjenjuje nešto znače, izmjenjivanje slatkih želja i očekivanja mogu pobuditi nešto zaboravljene strasti ili vam čak otkriti nešto novo o partneru. Zato mnogi parovi opisuju izmjenjivanje takvih poruka kao predigru. Mnogi napominju da im je u porukama lakše izraziti neke svoje osjećaje i želje nego uživo u izravnom razgovoru. Zato ovo može biti izvrstan način da napokon povjerite partneru neke skrivene želje, ali, napominju psiholozi, neka to budu samo one za koje biste doista voljeli da se ostvare. Pripazite da vam u zanosu trenutka ne izmakne granica između stvarnosti i mašte te da cijelo vrijeme ostanete na području iskrenoga, tako ćete doista izvući najviše iz ove novovjeke mogućnosti. 

Izmjenjivanje osobnih poruka može stoga biti odličan način upoznavanja, ako ste u novoj vezi, ili ponovna otkrivanja i osvježavanja odnosa koji imate. Idealno je da o spornim pitanjima i stavovima, koji ne moraju nužno imati veze s vašim intimnim životom, kombinirate razgovor oči u oči i razmjenjivanje poruka koje će vam dati možda potreban odmak da lakše izrazite svoje mišljenje. No koliko god vam se svidjela ideja rješavanja problema i razmjene misli dopisivanjem, morate imati na umu da to nije zamjena za razgovor nego njegova nadopuna. I ma koliko vam se sviđalo to da tako možete razmjenjivati i intimne želje, to nije zamjena za stvarnost jer upravo tu počinju problemi. 

No prije nego što se bacite na fotkanje i ispisivanje najintimnijih misli partneru, budite sigurni da će on to dobro prihvatiti, dapače, razgovarajte o tome prije i vidite kako on diše s tim u vezi. Jer nesmotrene poruke i selfieji mogu vam prilično zakomplicirati život ako se nađu u pogrešnim rukama, upozorava psihologinja Susan J. Elliott, koja je tom problemu posvetila mnogo predavanja i članaka. U ovom pitanju, baš kao i u većini drugih kojima gradimo svoje odnose, ključno je pitanje povjerenja. Ako ga nema, ili niste posve sigurni, ne riskirajte.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Komentari (42)
  • ti takozvani selfieji postoje oduvek..ja sam ih od drugih zena dobijao jos pre 15 godina, samo nisam znao da se tako zovu...ja sam to zvao seljacki... slike :P :))))

    16. 3. 2015,   08:41
  • pa moze i tako za pocetak

    16. 3. 2015,   07:53
  • Dobri stari Amor:- )

    16. 3. 2015,   08:32