Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je sedam životnih savjeta koje genijalci daju svojoj djeci

Nikome život nije lagan. I što sad? Moramo biti uporni i, više od svega, samopouzdani. Moramo vjerovati da smo za nešto talentirani i da ćemo u tome u čemu smo dobri biti i uspješni, govorila je Marie Curie

Ovi briljantni muškarci i žene unaprijedili su znanost, medicinu i naše razumijevanje svemira. Evo koje su oni savjete davali svojoj djeci prije spavanja.

1. Stephen Hawking o najbitnijim stvarima na svijetu

- Prvo, sjeti se gledati gore u zvijezde, a ne dolje u svoja stopala. Drugo, nikad ne odustaj od svog posla. Posao ti daje smisao i svrhu i bez njega je život prazan. I treće, ako ćeš imati sreće i pronađeš pravu ljubav, nemoj ju odbaciti - bio je najdraži savjet koji je Stephen Hawking davao svojoj djeci.

FILE PHOTO: Stephen Hawking attends a news conference at the Hong Kong University of Science and Technology | Autor: Paul Yeung Foto: Paul Yeung

2. Albert Einstein o najboljem načinu za učenje

- Na klaviru sviraj glazbu koja te usrećuje, iako ti ju nije dao učitelj. Na taj način ćeš najviše naučiti, radeći nešto s takvim entuzijazmom da ni ne osjećaš kako vrijeme prolazi - napisao je Albert Einstein u pismu svojem sinu Hansu.

3. Marie Curie o moći samopouzdanja

- Nikome život nije lagan. I što sad? Moramo biti uporni i, više od svega, samopouzdani. Moramo vjerovati da smo za nešto talentirani i da ćemo u tome u čemu smo dobri biti i uspješni - citira Marieina kći Eve u knjizi 'Madame Curie: A Biography'.

Marie (1867-1934) and Pierre (1859-1906) Curie. With their elder daughter Irene in 1904, | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

4. Bill Nye o najbitnijoj stvari koju moramo zapamtiti vezano za druge ljude

- Svi ljudi koje ćeš ikada upoznati znaju nešto što ti ne znaš. Automehaničari danas znaju kodirati kako bi popravili elektroniku u autu. Kuhari razumiju svojstvo bakra da kontrolira proteine. Građevinari izvrsno znaju snagu različitih materijala. Poštuj njihovo znanje. Uči od njih. To će izvući najbolje iz njih i tebe - rekao je u govoru održanom na Sveučilištu Rutgers.

5. Neil deGrasse Tyson o savladavanju prepreka

- Imam kolege s disleksijom. To je prepreka, ali što natjecatelji na Olimpijskim igrama rade kad naiđu na prepreku? Preskoče je - napisao je Neil u pismu osmogodišnjoj djevojčici koja mu je pisala jer je bila zabrinuta da neće postati znanstvenica zbog disleksije.

DIRLJIVA GESTA Poslala pokojnoj majci čestitku za Majčin dan i dobila odgovor

6. Edward Osborne Wilson o potrazi za znanjem

- Drži oči otvorene i okreći se oko sebe. Potraga za znanjem je u našim genima. Tamo su ju stavili naši davni preci koji su se razišli diljem svijeta, i ta želja za znanjem nikad neće biti potisnuta - rekao je na TED talku.

7. Ben Franklin o ponašanju prema svojim bližnjima

- Što se više i bolje brineš za svoju majku, to ćeš biti veći čovjek u mojim očima - rekao je svojoj kćeri.

Komentari (13)
  • pametni ljudi

    9. 4. 2019,   19:04
  • I naravno najbolja od Tysona zemlja je kruska

    9. 4. 2019,   19:37
  • Svaka čast svima ali... Hawking... uvijek gledam u pod jer postoji mogućnost da nađem neku lovu! Albertu posto sviram klavir sviram ono sto ja hoću.... Marie napravi si da život bude lagan...sa Bilijem se slažem.... Neil frende postoje prepreke koje se ne mogu preskocit... sto se tiče Edwarda slabo ćeš naučit gledajući ako te ne zanima...a Ben kad me mama izbacila iz kuce nisam bas za to tvoje... pozzz

    9. 4. 2019,   20:47