Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ovo ljeto neka vam kosa bude zdrava, hidratizirana, predivna

Ovo ljeto neka vam kosa bude zdrava, hidratizirana, predivna

Prva pomoć za suhu i slamastu kosu su maslinovo i kanolino ulje. Sol iz mora i sunce jako isušuju kosu, a kako bi ostala lijepa i zdrava potrebno ju je opskrbiti vitaminima i mineralima i “iznutra”

VIDEO

Kosa je većim dijelom protein, a sunce je doslovno “skuha” - vanjski zaštitni sloj puca i unutrašnjost vlasi se suši, ističu dermatolozi. Zato ako je kosa zbog UV zraka, klora i morske soli postala osušena i slamasta, prva pomoć su maslinovo i kanolino ulje.

Smjesu utrljajte u kosu i tjeme te ostavite 15-ak minuta kako bi “zatvorila” vlasi, a potom operite kosu. Novi život kosi udahnut će i ulje jojobe. 

Da bi kosa, osobito suha, usprkos suncu ostala zdrava i sjajna, potrebno ju je barem jedanput na tjedan njegovati regeneratorom s dubinskim djelovanjem. Kako bi nahranio korijen vlasi, regenerator ostavite na kosi 15-30 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Najbolji su regeneratori na bazi proteina i maslinova ulja.

Olive oil

Važno je kosu opskrbiti vitaminima i mineralima i “iznutra”, a od osobite koristi je biotin, koji se nalazi u mrkvi, cvjetači, bananama, piletini, jajima i dr., te proteini, cink i magnezij. Kosa bi se trebala i “odmoriti”, pa je najbolje zaboraviti na ravnanje kose, prečesto sušenje, pa čak i na repove ili punđe. 

Test

Napnete li vlas prstima i ona vrlo lako pukne, kosi nedostaje vlažnosti. Ako se, pak, rasteže poput žvakaće gume, tj. ne vraća se u prvotni položaj, nedostaje joj proteina. Spustite pramen kose u vodu, zdrava kosa će plutati, a porozna, kojoj nedostaje vitamina i proteina, potonuti.

Izgorjeli ste na suncu? Ovim trikom olakšajte bol i opekline
Izgorjeli ste na suncu? Ovim trikom olakšajte bol i opekline

Pranje kose

Pranje kose šamponom ne bi smjela postati svakodnevna navika jer uzrokuje prhut, isušivanje i “lomljenje” kose.

Nahranite kosu maslinovim uljem, medom...

Zagrijte malo meda da se rastopi, dodajte žlicu maslinova ulja i nježno utrljajte u kosu. Ostavite pola sata pa isperite. Ova maska je posebno dobra za suhu i oštećenu kosu. Za masku koja kosi vraća vlažnost izmiješajte pasirani avokado, jaje i med. Postupak nanošenja je isti. 

Ulja za kosu

Odlična ulja za kosu koja ju njeguju i čuvaju hidrataciju su ulja od argana i makadamije. Nanesite ih i prije odlaska na plažu, to će kosu dodatno zaštititi te je učiniti mekom i podatnom, a i lakše ćete je raščešljati. Posebnu pozornost obratite na vrhove i više ih namažite.

Izbjegavajte trljanje kose ručnikom

Trljanje mokre kose ručnikom također uzrokuje prhut, a frizeri klijente odgovaraju i od prečeste uporabe sušila jer se uništava keratin. Savjetuje se nakon pranja zamotati kosu frotirastim ručnikom i pustiti da se prirodno osuši.

Najljepša boja kose je vaša prirodna 

Prečestim bojenjem kose gube se sjaj i volumen, a dugoročno posljedice mogu biti ozbiljnije.

Glumica Catherine Zeta Jones, čija kosa je njezin zaštitni znak, priznala je da kosu redovito pere pivom, koje je bogato proteinima te potiče njezin rast i sjaj.

VIDI OVO: Koja je boja vašeg horoskopskog znaka?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'