Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ovo su najčešći uzroci noćnog znojenja i potencijalna rješenja

Ovo su najčešći uzroci noćnog znojenja i potencijalna rješenja

Noćno znojenje može biti posljedica raznih zdravstvenih problema i bolesti, noćne more, pregrijanog prostora ili hormona. Kod toga može pomoći čaj od đumbira, eterična ulja, aloe vera...

VIDEO

Noćno znojenje je prilično neugodno, a može imati i ozbiljne posljedice na zdravlje. Znojenje u krevetu i buđenje usred noći nije nešto čemu se itko raduje. Ali, to nije stanje koje se ne može popraviti. Postoje razni prirodni načini koji mogu umanjiti probleme vezane za noćno znojenje.

Noćno znojenje nije ništa drugo nego stanje pretjeranog znojenja u noći. Može se dogoditi zbog previsoke temperature u spavaćoj sobi ili noćnih mora. Često se događa muškarcima i ženama, a uzroci mogu biti različite prirode.

- Noćno znojenje mogu uzrokovati banalni razlozi poput pretople sobe ili predebelog pokrivača. Isto tako, ako je čovjek prehlađen tijelo će se tijekom noći znojiti. Noćno znojenje se često pojavljuje kod žena u klimakteriju zbog promjene u hormonalnom statusu. A pojavljuje se i kad tijekom noći padne temperatura tijela pa se naglo digne. Također, ako je netko obilno večerao ili navečer jeo tešku i masnu hranu, tijelo će reagirati noćnim znojenjem - objašnjava doktor Ivica Cvetković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na drugu stranu noćno znojenje može biti simptom i ozbiljnijih problema. Čovjek može imati hipertireozu, pojačani rad štitnjače, pa će se pojačano znojiti. Ako pati od šećerne bolesti, tijekom noći čovjek može pasti u hipoglikemiju ili ako pati od noćne apneje, zbog pojačanog napora kod disanja tijelo će se znojiti - dodao je.

Evo kako kroničan stres djeluje na svaki dio vašeg organizma
Evo kako kroničan stres djeluje na svaki dio vašeg organizma

Znakovi i simptomi noćnog znojenja:

  • Zimica
  • Groznica
  • Suhoća vagine
  • Promjene raspoloženja

Protiv noćnog znojenja je moguće boriti se prirodnim putem

1. Eterična ulja lavande ili kadulje

Fotolia

Stavite 3-4 kapi eteričnog ulja lavande u difuzor i opustite se dok se miris lavande širi vašom spavaćom sobom. Ovo se može raditi jednom dnevno. Ulje lavande pomaže u olakšavanju stresa i pomaže ljudima bolje spavati. Uzmite par kapi ulja kadulje i nježno ga umasirajte u vrat i tabane. Ulje kadulje isto pomaže kod ublažavanja posljedica stresa te ublažava napetost u mišićima.

2. Čaj od đumbira

Naribajte malo đumbira, stavite ga u šalicu vruće vode i ostavite 5-10 minuta. Dodajte čajnu žličicu meda i dobro promiješajte te popijte čaj. Preporučuje se ovaj čaj piti do tri puta dnevno. Đumbir je prirodni izvor fitoestrogena, što znači da može uravnotežiti hormone i smanjiti noćno znojenje.

3. Sok od šipka

Fotolia

Jedna do dvije čaše soka od šipka dnevno će napuniti vaše tijelo antioksidansima koji pomažu uravnotežiti hormone. Svojstva šipaka povećavaju plodnost i balansiraju hormone te su vrlo korisna u borbi protiv noćnog znojenja.

4. Sok od aloe vere

Jedna čaša soka od aloe vere dnevno sadrži obilje fitonutrijenata i fitoestrogena koji, koji ne samo da pomažu u uravnoteživanju hormona, već i ublažavaju stres i poboljšavaju san (zahvaljujući sedativnim svojstvima biljke). Protuupalna svojstva aloe vere pomažu u smanjenju upale unutar tijela.

5. Sjeme lana

Stavite jednu jušnu žlicu lanenog sjemena u prahu u čašu toplog mlijeka, dobro promiješajte i ostavite par minuta da se malo ohladi. Dodajte žličicu meda i odmah popijte. Pakirana s korisnim hranjivim tvarima kao što su omega-3 masne kiseline, vlakna i lignani,  sjemenke lana imaju različite zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da sjemenke također mogu liječiti simptome klimakterija kao što su noćno znojenje i valunge.

Grčevi u nogama: Ovo je 11 razloga zašto se javljaju noću
Grčevi u nogama: Ovo je 11 razloga zašto se javljaju noću

6. Vitamini

Vitamini E i B su poznati po tome što olakšavaju simptome klimakterija poput noćnog znojenja i valunga, zahvaljujući njihovom antioksidativnom potencijalu. Također, utvrđeno je da obnavljanje bilo kakvog nedostatka vitamina B poboljšava simptome noćnog znojenja piše portal StyleCraze.

Namirnice bogate ovim vitaminima uključuju špinat, salatu, ribu, perad, meso, jaja, slatki krumpir i bademov maslac. 

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru