Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo su znakovi da je vaš porod počeo: Bol u leđima, trudovi...

None Foto: Dreamstime

Pojava sukrvice i sluzi, češći odlazak na WC te pravilni razmaci između dotad nepravilnih kontrakcija znak su da polako možete krenuti prema rodilištu

Mnoge trudnice nisu sigurne hoće li prepoznati prave trudove i na vrijeme krenuti u bolnicu, pogotovo ako im je prva trudnoća. No postoje neki rani znakovi koji pokazuju da je vrijeme da uzmete torbu u ruke i krenete put rodilišta.

Bol u leđima je najčešći simptom pri porođaju. Većina žena kaže da je njihov porođaj počeo s bolom u leđima. No morate razlikovati ovu bol od uobičajenih koji se javljaju u trudnoći.

Druga sigurna stvar su kontrakcije ili trudovi. Kada se pripremaju za porod, zidovi maternice se stvrdnu. Ove kontrakcije su bezbolne, pa ih većina žena i ne primijeti. Pojava malo krvi i sluzi znak je da se javite liječniku jer se ušće maternice otvara i priprema za svoju ulogu. Učestalo mokrenje simptom je koji se javlja tijekom trećeg tromjesečja trudnoće. No kada je vrijeme za porođaj, osjećat ćete potrebu da idete u WC, čak i ako ste maloprije ispraznili mjehur - jer se beba pomiče prema dolje i namješta u zdjelici. I češća stolica znak je da se tijelo čisti i priprema za porođaj.
Foto: Dreamstime
Broj bebinih pokreta također je siguran znak da se bliži trenutak kada ćete se upoznati. Neposredno prije porođaja, kada počnu trudovi, pokreti će se usporiti. Pucanje vodenjaka alarm je da krenete prema bolnici. U trenutku pucanja vodenjaka i kontrakcije bi već trebale biti jake. Ako i nisu, te ako još nije termin, svejedno pođite liječniku.

Pravi trudovi su redoviti i bolni
lažni trudovi Tijelo se tako priprema za porođaj i mogu se pojavljivati kroz cijelu trudnoću. Neujednačeni su i nisu bolni. Kada kontrakcije postanu redovite i bolnije te traju dulje od 30 sekundi, porođaj je počeo.

Vodenjak može prsnuti visoko ili nisko
Beba se razvija i raste u vrećici ispunjenoj amniotičkom tekućinom. Ako prsne donji dio vodenjaka, iscuri puno plodne vode i to se lako primijeti. No ako prsne visoko, voda će curiti pomalo.

Prva faza trudova može trajati satima ili danima
Ako su trudovi blagog do umjerenog intenziteta i u razmaku od pet do 20 minuta, to je vjerojatno rana faza trudova koja može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Pratite situaciju.

Komentari (39)
  • pametni savjeti za trudnice koje za simptome početka porođaja nisu čule od svog ginekologa , pa eto bravo za 24 sata ;) ginekolozi to inače kriju od trudnica...

    24. 10. 2016,   20:04
  • nek rađaju

    24. 10. 2016,   19:24
  • e super - sad još stavite i 10tak natuknica kako se poroditi pa onda ni ne morate u bolnicu - sve može obaviti muž/dečko/ljubavnik/sused/poštar sa malo tople vode i 2-3 krpe!!!

    24. 10. 2016,   20:46