Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovu biljku svatko treba imati u domu - popravlja raspoloženje

Profesor Hanns Hatt sa Sveučilišta Heinrich Heine u Düsseldorfu kaže da miris ove biljke ima djelovanje na čovjeka slično sredstvu za smirenje Valium, ali bez neugodnih nuspojava

Radi se o jasminu čije eterično ulje nazivaju 'kraljem svih mirisa'. Miris jasmina poboljšava raspoloženje, ublažava depresiju, nesanicu i tjeskobu. Odličan je i za neutralizaciju negativnih emocija kao što su ljutnja, nesigurnost, pesimizam, osjećaj krivnje, tuge, a pomaže čak i kod fobija.

ZABORAVITE NESANICU Super trik kako utonuti u san brzo baš svaki put, čim legnete

Potvrdili su to i njemački znanstvenici. Profesor Hanns Hatt sa Sveučilišta Heinrich Heine u Düsseldorfu kaže da miris ove biljke ima djelovanje na čovjeka slično sredstvu za smirenje Valium, ali bez neugodnih nuspojava. 

Oil of jasmine. Aromatherapy with jasmine oil. Jasmine flowers | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Njegov tim napravio je istraživanje na miševima koji su, kada su osjetili miris jasmina, prestali raditi ono što su do tada radili, umirili su se i sjeli. Skeniranjem njihovih mozgova utvrdili su da taj miris ublažava anksioznost. 

- Kada se udahne miris jasmina, njegove molekule mirisa ulaze u krv iz pluća te odlaze do mozga. Skeniranje mozga pokazalo je da je učinak kemikalije nazvane GABA na živčane stanice - pojačan. Životinje su se umirile - pojasnio je Hanns Hatt.

UNIŠTAVA VAS POLAKO I SIGURNO Evo kako kroničan stres djeluje na svaki dio vašeg organizma

Profesor je rezultate istraživanja objavio u časopisu 'Journal of Biological Chemistry' gdje navodi rezultate istraživanja smatra dokazom da bi miris jasmina mogao biti bolji izbor od raznih lijekova za liječenje tjeskobe, nesanice, za smirenje..., prenosi Woman Working.

Inače, postoji više vrsti jasmina, no samo dvije su pogodne za eterična ulja zbog specifičnog mirisa po kojemu je poznat - to su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum. 

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Komentari (17)
  • hmm..nisam znao...inače - predivno miriše, imam ga u grasti na balkonu, idem odmah snifati za bolji početak radnog tjedna..

    6. 5. 2019,   08:04
  • Ja kad nanjušim ćevape, odmah gladan... To je isti učinak.

    6. 5. 2019,   07:26
  • Ima lijep miris ali je dosta sladak i meni izaziva mučninu, bolja je lavanda ,no to je individualno , jer meni bijeli ljiljan miriše prekrasno, a netko ga ne može podnijeti prejak je..... a dobro kaže netko ovdje da mu miris čevapa odmah popravi raspoloženje.... mirisi su individualni i svatko zna koji miris ga diže i popravlja raspoloženje

    6. 5. 2019,   17:48