Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovu ponudu nikako ne smijete zaobići na Adventu u Zagrebu

Divan pogled na grad, miris kobasica i kiselog kupusa u zraku te pokoji posve drugačiji detalj na kućicama osvojili su nas već na prvu. Odmah smo se zaputili na najzanimljiviju kućicu i nismo se prevarili

Dočekali smo i došašće, moglo bi i češće, svi su izašli u centar grada i svi se na kućicama žele obogatiti preko noći, a tu su i oni koji su izašli u grad napraviti najlajkaniji selfie! Uglavnom je kao i inače, parada pijanstva i kiča s većinski istim kobasama, kuhanim vinom i preskupim fritulama, ali ljudi - jednom u godini je predbožićno doba i treba se ići nasmijati i prošetati.

POGLEDAJTE VIDEO:

U tu svrhu, cijeli tim Gastro.hr-a, Ribafish, Lidija, Karina i Damira, pripremio vam je osvrt na puno toga drugačijeg i najvažnije, onog što valja. Uživajte! Advent u Klovićevim dvorima vjerojatno je najljepši dio ovogodišnje blagdanske priče Zagreba, piše Gastro.hr.

Divan pogled na grad, miris kobasica i kiselog kupusa u zraku te pokoji posve drugačiji detalj na kućicama osvojili su nas već na prvu. Odmah smo se zaputili na najzanimljiviju kućicu i nismo se prevarili. Ovaj smo dio testiranja obavili s najpopularnijim domaćim blogerom Darkom Kontinom, pa je tako i on dao svoj sud.

Šašlik i kobasica od jelena, Rasputin, Klovićevi dvori, 35 kn i 25 kn

Foto: Gastro.hr

Kućica s ruskim specijalitetima Rasputin te ona koja nosi naziv Sarmagedon bili su, dakle, naša prva postaja.  Od ruskih delicija isprobali smo Šašlik, posebno marinirano svinjsko meso na ražnjiću, a Darko se poželio i jelenje kobasice.

Foto: Gastro.hr

Šašlik je bio genijalan! Sočno, slasno, dobro začinjeno meso prepuno finih sokova, nimalo nalik suhim ražnjićima koji se mogu pojesti u domaćim restoranima. Nakon Šašlika lizali smo prste, a onda je na red došla i rahla, nježno začinjena, ali sočna i fina kobasica od jelena koja je samo potvrdila kako Rusi zbilja znaju s hranom.

Foto: Gastro.hr

Simpatične djevojke u kućici ponudile su nam i degustaciju kavijara. Darko je bio oduševljen, meni nije u potpunosti sjeo nakon mesnih delicija, ali u svakom slučaju, nešto je što vrijedi isprobati. Šašlik smo platili 35 kuna, a kobasicu 25 kuna.

- Ne može biti bolja! - bio je Darkov komentar na rusku kućicu

Sarma u pecivu, Sarmagedon, Klovićevi dvori, 34 kn

Foto: Gastro.hr

Sarmu u pecivu otkrili smo prošle godine, degustirali na ovogodišnjem Burger Festu, a sada se pojavila i na adventu. Ovaj genijalan izum na kućici Sarmagedon usavršili su do zadnje nijanse okusa. Porcije su bogate, sarma je pošteno paprena, a na kućici su nam otkrili i kako je pripremaju po starinskom bakinom receptu. Sarmi u pecivu dodali su i umak od hrena, a odlična vijest jest da ćete se od ovog sendviča definitivno najesti i još će vam ostati.

- Ogromna porcija, a sarma prefina, želim još nešto s ove kućice - bila je Darkova reakcija, a a ja sam se složila.

Isprobali smo tako tu i gulaš pripremljen po receptu Steve Karapandže po cijeni od 36 kuna. Fantastično! Na Klovićevim dvorima možete pronaći još i kobasice različitih oblika i okusa, tortille i quesadille, ali i sendvič od telećih obrazina na kućici Istra 100%. Nažalost, za vrijeme našeg obilaska sendviča nije bilo u ponudi, no svakako ćemo se vratiti provjeriti još koji put. Zvuči savršeno!

Kobasica s raclette sirom, The Fat Santa, Strossmayerovo šetalište,  33 kn

Foto: Gastro.hr

Iako smo na prvu očekivali meko pecivo s kobasicom i tonom rastopljenog sira, dobili smo kobasicu prelivenu sirom i vruće krumpiriće. Sir je zamirisao čim smo preuzimali svoju porciju i, po mom skromnom mišljenju, totalno popravio okus kobasice. Iako se Darko baš i nije složio sa mnom, meni je ovo jelo odličan usputni zalogaj uz laganu šetnju oko kućica, a i nema kruha, pa možemo zamisliti da ne deblja. Ako volite sir, definitivno isprobati!

Tuna u tortilji, Barba, Strossmayerovo šetalište

Foto: Gastro.hr

U moru kobasica i krumpirića, pronašli smo i ovaj biser. Kućica Barba u ponudi ima gulaš od hobotnice koji je fantastičan, gust i pun okusa, ali za brzi zalogaj ipak smo odabrali svježu tunu u tortilji. Izdašna porcija, vruća i hrskava tortilja, fini umak i povrće sjajna su i posve drugačija kombinacija.

Tortilju smo ponijeli sa sobom i, iako već poprilično siti, dovršili je putem do iduće lokacije. "Tuna je super, odlično je začinjena i nije ubijen okus tune što mi je dosta važno", komentirao je Darko, a ja se složila.

Dim sum, Lola Bar, Fuliranje, 39 kn

Foto: Gastro.hr

Jedan od favorita na ovogodišnjem Fuliranju definitivno je azijski dim sum s kućice Lola bara s Hvara. Dim sum je zapravo nešto poput kuhanih, mekih raviola punjenih svinjetinom, začinjenih istočnjačkim začinima.

Sjajni okusi mesa mesa, pažljivo pripremljeno tijesto i porcija taman za oslastiti se na najbolji mogući način ono su što nas je posve osvojilo. Dim sum dolazi s posebnim umakom, a meni su se ovi zalogaji toliko svidjeli da kod prva dva umak nisam ni primijetila. Ovo ponavljam!

Pileći i vege curry, Munchy, Fuliranje

Još jedan posve drugačija i zapravo poprilično genijalna ideja dolazi iz ogromne srebrne kućice na kotačima - Munchy. Vege i pileći curry odličan su ručak kada se s posla vraćate kući, a Fuliranje je baš negdje na putu. Sjajno začinjene, lagano spicy, ali izdašne porcije finog curryja zagrijat će vas na najbolji mogući način. Ocjena +5!

Patka z mlincima, Garden Bar&Kitchen, Fuliranje, 48 kn 

Ovi su nas zalogaji čiste sreće i topline posebno veselili. Kuhinju chefa Palfija dobro poznajemo, pa smo jedva čekali isprobati i ovaj novi i poprilično zanimljiv specijalitet. Palfi je u kore od vučenog tijesta umotao sporo pečenu patku s reduciranim umakom od pečenja te kremom od krumpira i mladog luka, a zatim taj zimski burek, kako smo ga nazvali pri degustaciji, poslužio uz tri različita umaka - onaj od naranče, jabuke i harrise.

Tijesto je sjajno, hrskavo i masno, baš kao mlinci koji ostanu viriti van posude kada ih u onom zadnjem naletu pripreme želite zapeći u pećnici. Patki bismo dodali još koje zrno soli, no ovo jelo definitivno bismo uvrstili u ovogodišnje favorite.

Juha u kruhu, Bread Club, Fuliranje, 35 kn

Foto: Gastro.hr

Po cijeni od samo 35 kuna dobit ćete gustu juhu od piva i sira ili juhu od gljiva u prefinom kruhu od domaćeg kiselog tijesta. Ekipa Bread Cluba, osim medalje za simpatičnost, zaslužuje i onu za odličnu ideju i iste takve okuse juha. Naš favorit su najprije bili pivo i sir, a zatim su nas počastili i svojim keksićem sa slanim karamelom i tu smo zbilja pali.

Foto: Gastro.hr

Meki i hrskavi u isto vrijeme, tope se u ustima, a slani karamel, koji također prodaju na svojoj kućici u preslatkim staklenkama, samo je dodatan plus u cijeloj kombinaciji. Želite li se omaknuti od kobasica, burgera i klasičnih peciva, ovo je kućica za vas. I nas.

Foto: Gastro.hr

Kobasica od crne slavonske svinje, Meat the King i Kascheta, Fuliranje, 55 kn

Kobasica od crne slavonske svinje, Meat the King i Kascheta, Fuliranje, 55 kn Kobasica crne slavonske svinje pripremljena s Volim ljuto umacima, salsa verde umakom, relish od krastavaca i luka i cheddar umak umotani u tortilju genijalna su kombinacija za ljubitelje ljutog. U ovoj smo tortilji zbilja uživali.

Foto: Gastro.hr

Kobasica je poprilično jaka, no ne pada teško na želudac, umaci i dodaci umjereni što kobasicu stavlja u prvi plan. Baš kako treba! Posebno nam se svidjelo što kobasica nije u komadu već u komadićima, nalik primjerice, mljevenom mesu, pa ostavlja dojam potpuno drugačijih adventskih zalogaja. +5!

Gulaš, Good Food, Fuliranje, 40 kn

Foto: Gastro.hr

Gulaš s kućice Good Fooda bogat je sastojcima, meso je meko i raspada se pri svakom zalogaju, a ima i dovoljno povrća. Porcija je taman za najesti se, a cijena i više nego prihvatljiva. Mi zadovoljni!

Fish and chips, Mangosta, Fuliranje, 37 kn

Foto: Gastro.hr

Slasna riba u tijestu i krumpirići s posebnim umakom genijalan su odgovor na more kobasica. Birati možete između veće i manje porcije, a riba je sočna, ne previše masna i dobro začinjena. Krumpirići fini, a umak lagan i stvoren za ovo jelo. Riba i krumpirići pripremaju se pred vama pa budite sigurni da ćete uživati u hrskavoj, svježe pripremljenoj ribi. Pohvale za ideju i izvedbu!

Janjeći Vindaloo, Kansui ramen bar, Fuliranje, 45 kn

Foto: Gastro.hr

Chefa Vida Nikolića pamtimo po dobru još iz njegove ere u restoranu Time. Danas ga susrećemo na Fuliranju u kućici Kansui ramen bar gdje u suradnji s cateringom Majetić nam nudi pet jela, od kojih smo zapeli na dva: Tonkotsu ramen i janjeći vindaloo (gulaš).

Ramen je sjajan, tust, zagasit, zemljan, sa sjajno tvrdom tjesteninom i briljantnim gljivama, ali jelo dana je ipak specijalitet koji su Portugalci davno donijeli u Indiju, a onda Indijci i Britanci dodatno modificirali.

Foto: Gastro.hr

Ovaj ljuti gulaš može doći i sa svinjetinom i piletinom, ali baš je janjetina po mišljenju chefa Nikolića bila ono naj. Temeljni zemljasti začini (kim, cimet, kurkuma) s octom umjesto portugalskog vina, stvaraju izvrstan dojam i stvarno zovu da probate ovaj specijalitet.

Tomahawk steak, Rešetka by Đurina Hiža, Europski trg, 350 kn

Foto: Gastro.hr

Tomahawk steak ljudi iz najpopularnijeg restorana Varaždinskih Toplica, Đurine hiže, nabavljaju s jednog OPG-a u Slavoniji čije nam ime ne žele odati. Radi se o baby beefu, vakuumiranom u vrećici. Težine su oko 850 grama do 1100 grama, a peku se isključivo medium, u Kamado grillu.

Nude ga ili zasebno, ili u kombinaciji s Korlat vinima ili vinima iz domaće proizvodnje. Sjajna zabava za cijelu obitelj, ili tri gladna prijatelja/prijateljice željnih najboljeg komada mesa, a definitivno i fotografiranja!

La caja china, BarBaQ, Fuliranje, 63 kn

Foto: Gastro.hr

Kada su Kinezi koji su došli raditi željezničke pruge na Kubu ponijeli sa sobom ideju za ovaj specijalni način pripreme odojka, vrlo brzo su i Kubanci shvatili o kakvom je specijalitetu riječ. Drveni sanduk s metalnim punjenjem i rastrančiranim odojkom služi se uz kiseli kupus i restani krumpir s pancetom. Cijena je 63 kune, sve se radi na lokaciji i stalno je friško.

Gudini (odojci, vlasnik Mojmir Žuvela je ipak s Korčule!) su teški 22 kg, peku se 3 do 4 sata trbuhom prema gore, a zatim sat kožom prema gore da se ista zapeče. Kožica je izuzetno hrskava a meso zadržava vlažnost pa iako izgleda kao base jumper u odijelu, ovakva delicija se ne propušta!

(Osso)buncek s kiselim zeljem i hrenom, Stara Preša, Zrinjevac, 25 kn

Foto: Gastro.hr

Neki ugostitelji šaraju s lokacijama, a neki su toliko naviknuli svoje stalne goste, da uopće ne razmišljaju kuda bi mogli ići i što probati. Jedni od tih pozitivnih „luđaka“ su svakako ljudi iz Stare preše, restorana i izletišta u Šenkovcu. N

ezaustavljivi, uvijek nasmijani Stjepan poznat je po tome što u suradnji sa svojom MasterCheficom mamom Bibom uvijek iznenadi nekim domaćim jelom. Pa tako u Staroj preši ima sarmi, hrena, domaćih kobasa i ove godine specijalno rezan buncek a la osso bucco! Buncek klasično dobar, ali kiselo zelje je apsolutno najbolje ikad, dok za sam kraj Stjepan riba svježi domaći hren po vrhu. Za zaljubiti se!

Njupalica, 5 do 12, Plato Matoš, 27 kn

Foto: Gastro.hr

Stalnim posjetiteljima zagrebačke gastronomske scene ime Martina Karabajića poznato je s više mjesta, podsjetimo se samo Maximiliana ili O'Hare, a ove je godine sa svojom ekipom zauzeo kućicu na platou kod Matoša gdje među ostalima predstavlja i vrhunsko napolitansko tijesto za pizzu, koje za promjenu – prži u ulju.

Pogače su pristojne veličine, podsjećaju na talijanske (i dubrovačke) panzerotte, i teško se odlučiti jesu li bolje one s buncekom, rebricama i kiselim zeljem, ili klasične s rajčicom, sirom, bosiljkom, malo maslinova ulja i češnjaka, zajedničkog naziva – Njupalica.

Savršeno tijesto, bogato punjenje i pogled na Zagreb. Divota!  Lidiji i Darku ovo je jedan od favorita od svega isprobanog. Divno slano, taman odlično paše uz pivo ili toplo kuhano vino, bogato mesom, pa sve zajedno umotano u fino, hrskavo i nimalo masno, a prženo tijesto. Prefino!

Time grah, Fuliranje, 40 kn

Foto: Gastro.hr

Jedna od kućica koja se stvarno vrhunski pripremila za dane Adventa, svakako je Time, zagrebački restoran koji je zauzeo svoje mjesto na Fuliranju. I inače je Fuliranje daleko najbitnije odredište za lutajuće gurmane (patka s mlincima u vučenom tijestu The Gardena, Ramen juha, veganski rižoti, kobase na milijun načina, goruća rum baba RougeMarina...), a četiri nova jela, među kojima dominira grah Trešnjevac kuhan s carskim mesom, lukom i avokadom uz dodatak vrhnja za osvježenje i ancho chili paprika za blagu pikantnost, kobasica sarma, thai kobasica i nebeski mekani bao buns – jednostavno se ne propuštaju ove godine. Još kad probate kuhana vina i ginove – bolje da odmah javite da kasnite... 

Foto: Gastro.hr

Submarine, winter burger, Fuliranje, 58 kn

Submarine ekipa ne prestaje s iznenađenjima i otvaranjima novih podružnica, a za ovu je prigodu pripremila Xmas burger koji, kako piše "osvaja svojom kremom od kestena i sušenim brusnicama, svježom rukolom, Special umakom te 100% domaće junetine iz prirodnog uzgoja." 

Foto: Gastro.hr

Dakle, čista šuma! Winter burger uz junetinu ima u sebi i suhe šljive dinstane u portu, dalmatinsku pancetu, crveni kupus i senf med umak. Ako želite klasiku s daškom nečeg novog, znate gdje trebate ići!

Riblji ražnjić, Viška priča, Europski trg, 25 kn

Nije se lako odlučiti koji je specijalitet zanimljiviji za ovu lokaciju i doba godine, jer smo i ribu i pogaču naviknuli jesti – na moru. Upravo to daje na kvaliteti viškoj pogači, mekanoj, slasnoj i punoj slanih inćuna, luka i šalše od rajčice, kao i sendviču nazvanom – riblji ražnjić!

Zagreb: Franjevci Župe svetog Antuna Padovanskoga imaju svoju kućicu na Zrinjevcu PRIHOD FINANCIRA PUČKU KUHINJU U kućici 'Kod fratara' pojedite dobro jelo i učinite dobro djelo

25 kuna za miris mora i miks fileta orade, luka i cherry rajčice na štapiću uz lokalne brutalne rakije i dvije vrste viškoga kuhanog vina. Malo fali nekog šuga, ali svejedno budi nostalgiju i zove na more...

Komentari (13)
  • Što god me bezbožnici više naganjaju da trošim, ja sve rigoroznije štedim. I kruh ću prestati kupovati. Od mene i moje četveročlane obitelji sigurno nećete izvući planiranih 2 000 eura.

    15. 12. 2018,   16:37
  • Da samo znate koja su g u tim delicijama mmmmm

    15. 12. 2018,   16:36
  • Slabo se trosi, posto reklamirate svaka 2 sata ica i pica na adventu

    15. 12. 2018,   16:45