Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Ožiljci za cijeli život: Raketa tinejdžeru eksplodirala u ruci

Pedijatar kaže da je jako krvario, a ozljeda će mu definitivno promijeniti život. Također, stručnjak za prvu pomoć objašnjava kako reagirati kada nekome otpadne dio tijela...

VIDEO

Nepromišljena igra je neimenovanom tinejdžeru iz Sjeverne Amerike promijenila život, ali u negativnom smjeru. Izgubio je dva prsta i palac kada mu je raketa za vatromet eksplodirala u ruci. Rendgensku sliku njegove šake objavio je njegov pedijatar na Figure 1, internetskoj stranici na kojoj liječnici iz cijelog svijeta objavljuju fotografije i razmjenjuju svoja iskustva s kolegama.

- Izgubio je kažiprst, srednji prst i palac, a to ozljedu čini još razornijom jer ti prsti služe za hvatanje - objašnjava Joe Mulligan, šef odjela za edukaciju o pružanju prve pomoći u Red Crossu (Crvenom križu).

Pedijatar je uz objavljenu fotografiju prokomentirao "Još jedna ozljeda od vatrometa" i napisao kako je pacijent vrlo obilno krvario. Sreća u nesreći je ta što mladiću stradala ruka nije dominantna pa će mu život biti nešto lakši.

Pokušajte spasiti dijelove tijela

- U takvim slučajevima morate uzeti nešto čisto, poput komada tkanine i pritisnuti na ozlijeđeno područje kako bi zaustavili krvarenje - objašnjava Mulligan.

Dodao je kako je jako važno pokušati spasiti dijelove tijela koji su otpali, jer se ponekad mogu prišiti. U tom slučaju dio tijela se zamota u čisto platno pa stavi u plastičnu vrećicu, a zatim u posudu punu leda. Važno je ne stavljati dio tijela direktno na led.

- Iznenađujuće je koliko često ljudi zaboravljaju da je vatromet zapravo minijaturna eksplozija i da nikada nije dobro da se mladi igraju s njim - upozorava Mulligan. 

I prskalice su opasne

No, nije samo vatromet opasnost, već i prskalice. Iako izgledaju bezazleno, prskalice gore na vrlo visokoj temperaturi, što je ekvivalent aparatu za zavarivanje - kaže u Royal Society for the Prevention of Accidents (ROSPA).

Preporuka je da se kod korištenja prskalica navuku rukavice, da se drži u visini ramena  i da se nikada ne daju u ruke djeci mlađoj od pet godina, prenosi Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara