Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pacijentica objavila fotografije s psihijatrije: Nema vješalica...

Anonimna žena iz Essexa podijelila je detalje života pacijenata u psihijatrijskoj bolnici i tvrdi da je morala crtati sliku očiju za koje je mislila da ju promatraju jer je patila od iluzija

Žena iz Essexa u anonimnom blogu podijelila je fotografije i detalje vezane uz život pacijenata psihijatrijske bolnice, s ciljem da razbije stigmu koja prati takve ustanove. Kaže kako joj je dijagnosticiran granični poremećaj osobnosti s visokim rizikom od samoubojstva, te da je pala u duboku depresiju i pati od iluzija.

Foto: Bored Panda/Twitter

Čim je zatražila pomoć liječnika, odmah su procijenili da bi si mogla oduzeti život, te je dobila krevet u zatvorenom odjelu bolnice u roku od nekoliko sati. Vrlo brzo oduzete su joj vezice za cipele, remenje i svi slični predmeti koje bi mogla iskoristiti za pokušaj samoubojstva.

'MOGAO SAM UMRIJETI' Tonči Cecić: Zbog crohna sam pao na 68 kila i pio 20 tableta

- Trećeg dana sam imala sastanak s psihijatrom koji nije dobro prošao. Imala sam osjećaj da me ne sluša i preplavio me gnjev tako da sam na kraju izjurila iz sobe i ostatak poslijepodneva provela jecajući. Kad je medicinska sestra došla provjeriti kako sam, skinula mi je vezice sa cipela, jer je valjda mislila da ću se pokušati ubiti s njima.

Foto: Bored Panda/Twitter

Kasnije tog tjedna sam bila malo bolje, no nisu mi ih vratili - priča žena. Kaže kako je soba u koju je bila smještena vrlo ugodna, ali je vruće, a prozori se iz sigurnosnih razloga ne otvaraju više od dva centimetra.

U sobi na zatvorenom odjelu nema ni utičnica. Ne smije imati ni mobitel ni slične aparate koji se moraju puniti, jer bi i njihova žica mogla biti opasna ako se odluči ubiti. U ormarima nema vješalica, u toaletima nema klasičnih školjki, a ne može se ni do izlaza, a da prije toga ne prođete pored sobe u kojoj su liječnici i sestre koji vas mogu vidjeti, tako da je sve prilagođeno sigurnosti pacijenata.   

NIJE MOGLA NORMALNO JESTI Zbog rijetke bolesti djevojčica je dvije godine 'trzala' glavom

Ženama savjetuje da ponesu vlastite uloške i osnovnu kozmetiku, jer bolnica nema dovoljno novca da se takve stvari osiguraju za sve pacijente. Ne pretjerujte s kozmetikom, neće vam biti potrebni parfemi, već sapun i dezodorans. 

- S druge strane, bolnica je uredna, dobit ćete bolničku pidžamu, šampone, gel za tuširanje, loptu za stres i vrećicu lavande koju možete držati kraj sebe za opuštanje - kaže anonimna pacijentica. U bolnici su joj omogućili i da slika, pa je tako nastala slika s puno očiju bića iz neke druge dimenzije, koje je 'viđala' u situaciji kad je bila pod najvećim psihičkim pritiskom. 

Foto: Bored Panda/Twitter

Ističe da je je unatoč svemu sretna što je upala na ovaj odjel i da svoju priču dijeli s ciljem da ohrabri druge koji se bore sa sličnim problemima da potraže pomoć. U međuvremenu je otpuštena, jer se osjeća bolje, a najljepši dio sjećanja na bolnicu su ona vezana uz pacijente. Većina kontakata s njima bila je ugodna i međusobno su se podržavali. Isto vrijedi i za osoblje bolnice, iako su često jako opterećeni i umorni.  

- Važno je znati da ljude ovdje mogu zadržati i protiv njihove volje, ako procijene da je to dobro za njihovu sigurnost. Tek kad doista budete bolje i uspijete liječniku dokazati da više nemate suicidalnih sklonosti i niste opasni za druge, možete biti otpušteni - kaže. 

Komentari (3)
  • Ja mislio to svi vide...meni je to nirmalno da su oci oko mene...sef, pa njegov sef...pa od sfovog sefa sef i tako dalje....

    22. 2. 2019,   07:52
  • Baš me zanima kaj bi Pupovac dal diagnostiku

    22. 2. 2019,   19:25