Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Pad imuniteta i nezdrava hrana vode do vaginalnih infekcija...

Pad imuniteta i nezdrava hrana vode do vaginalnih infekcija...

Bakterijske infekcije su opasnije od gljivičnih i vrlo često nemaju simptome pa je važno redovito ići ginekologu. Često se javljaju nakon terapije antibioticima, a tipični simptom je svrbež

VIDEO

Većina žena jednom u životu ima problema s vaginalnom infekcijom, no mnogo je i onih kojima se infekcije učestalo vraćaju. 
To je posebno često kad se dogodi pad imuniteta zbog bolesti ili stresa ili ako se dulje vrijeme nekvalitetno hranimo, odnosno ako prehrana sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata, primjerice slatkiša i proizvoda od bijeloga brašna.

Razvoju infekcije pogoduje i pretjerana upotreba sredstava za intimnu njegu, često kupanje u bazenu, kao i višednevno korištenje tampona, kaže dr. Silva Babić, vlasnica ginekološke ordinacije “Dr. Silva Babić” iz Zagreba. 

Važan je zdrav pH rodnice

Također, vaginalne infekcije često se javljaju i kao posljedica terapije antibioticima, kao i u trudnoći. U tim situacijama dolazi do promjene prirodne kiselosti (pH) rodnice, odnosno smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija u rodnici, a to omogućuje razmnožavanje štetnih mikroba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednostanični organizam Trichomonas vaginalis - kaže sugovornica te dodaje kako su gljivične i bakterijske vaginalne infekcije podjednako učestale. No bakterijske su opasnije. 

- Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je uobičajeni stanovnik ljudskog tijela i inače ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju.

Prirodni pripravci: Čajevi i ulja za olakšanje kod hemoroida
Prirodni pripravci: Čajevi i ulja za olakšanje kod hemoroida

Candida neće izazvati vaginalne infekcije ako rodnica ima uravnoteženu floru, odnosno ako u njoj prevladava dobra bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu i održava normalni pH (kiselost) rodnice oko 4,5. Dok je situacija takva, žene imaju normalan bjelkasti iscjedak, gotovo bez mirisa, koji malo varira u količini i konzistenciji ovisno o fazi ciklusa i životnoj dobi.

No ako se Candida počne pretjerano razmnožavati, tipičan simptom je svrbež, a obično ga prati crvenilo stidnice i pojačani iscjedak, koji se najčešće opisuje kao grudičast ili sirast, objašnjava ginekologinja. 

Kako bi se smanjio udio loših bakterija u rodnici, ginekolog će u pravilu prepisati od tri do sedam dana primjene vaginaleta navečer, dok tijekom dana treba nanositi kremu izvana. Tijekom te osnovne terapije treba se suzdržati od spolnih odnosa kako ne bi dodatno iritirali sluznicu, a nakon te terapije preporučuje se i dulje uzimati vaginalne pripravke s probioticima kako bi se uravnotežila vaginalna flora, savjetuje dr. Silva Babić. 

Redovito idite ginekologu

Bakterijske infekcije često nemaju izražene simptome pa žene zapravo ni ne znaju da imaju infekciju. Takve se infekcije većinom otkrivaju pretragama, kao što su cervikalni brisevi i papa test na redovitom ginekološkom pregledu, pa je zato vrlo važno da žena redovito odlazi na ginekološke kontrole, ističe sugovornica. 

- Uz to, treba jesti što zdraviju i ekološki uzgojenu hranu sa što manje aditiva - dodaje dr. Babić. Inače, među infekcijama učestala je bakterijska vaginoza - dugoročni poremećaj pH (kiselosti) rodnice, kad nad dobrim bakterijama prevladaju one koje uzrokuju tegobe, a među njima je najčešća Gardnerella vaginalis

- Tipični simptom je obilniji, bijeli, kremasti vaginalni iscjedak, često s neugodnim mirisom, ponekad uz blaži svrbež ili peckanje. Terapija se svodi na dugoročnu primjenu probiotika, uz tek povremene i kratkotrajne kure antibiotika - kaže dr. Silva Babić.   

Ponekad je potrebno liječenje oba partnera

Woman looking with a magnifying glass on her pubic hair

Gonoreja, ureaplazma, mikoplazma i klamidija su spolno prenosive bakterijske vaginalne infekcije. Kod muškaraca mogu izazvati upale u spolnom i mokraćnom sustavu, stoga se oba partnera trebaju liječiti. Kod spomenutih infekcija obično se primjenjuju antibiotici u tabletama, paralelno s vaginaletama za žene. Te infekcije mogu, ali i ne moraju izazvati pojačani žućkasti iscjedak i osjećaj pečenja. Ureaplazma i mikoplazma mogu izazvati i smetnje pri mokrenju, ali i povećati rizik od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja, upozorava dr. Babić.

Od klamidije do HPV-a

Klamidija izaziva upalu vrata maternice što je ‘plodno tlo’ za HPV, a može izazvati i upalu jajovoda, što je najčešći razlog izvanmaternične trudnoće (u slučaju djelomično začepljenih jajovoda) ili onemogućenog zanošenja prirodnim putem (kod kompletno začepljenih jajovoda).

Promjena boje jezika otkrit će infekcije i nedostatak vitamina
Promjena boje jezika otkrit će infekcije i nedostatak vitamina

Savjeti za prevenciju

Koristite samo blaga sredstva 

Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate, kupanje u bazenu i upotrebu sapuna ili agresivnih sredstava za pranje intimnog područja.

Održavajte pH 

U intimnoj njezi nipošto se ne smije rodnicu ispirati vodom ili raznim preparatima (osim u iznimnim slučajevima, u sklopu neke terapije), jer se time narušava pH rodnice.

Zaštitite se kod spolnih odnosa 

Žene koje su sklonije infekcijama trebale bi održavati pH rodnice povremenom primjenom probiotskih vaginaleta te primjenom kondoma pri spolnim odnosima. 

Pomažu i pripravci od čajevca 

Za prevenciju i terapiju, po preporuci ginekologa, mogu se koristiti i biljni pripravci - vaginalete s kantarionovim uljem, čajevcem, kokosovim uljem ili ekstraktom češnjaka.

Pijte čaj od kima, trpuca i kadulje 

U prehranu ubacite čaj ili biljne kapi od kadulje, timijana, majčine dušice, kima, islandskog lišaja, trpuca ili lavande, koje imaju snažno protugljivično djelovanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...