Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pamučne vrećice su najgora moguća zamjena za plastične

None Foto: Dreamstime

Plastične vrećice se ne razgrađuju i zagađuju oceane, život u morima i okoliš općenito. No za izradu organske pamučne vrećice troši se više vode, energije i drugih resursa stoga nisu dobra zamjena

Ako pokušavate živjeti ekološki i spriječiti globalne katastrofe poput uništenja oceana ili klimatskih promjena, formula je jednostavna - koristite stvari više puta i rjeđe kupujte nove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najviše se priča o plastičnim vrećicama. No jesu li one bolje ili gore od papirnatih? Što je s pamučnim vrećicama? Stručnjaci kažu da nema jednostavnog odgovora.

Jasno je da se plastične vrećice ne razgrađuju i zagađuju oceane, život u morima i okoliš općenito. No neki tvrde kako niti pamučna i papirnata vrećica nisu dobro rješenje, piše Quartz. Točnije, oni tvrde da su ekološki prihvatljivije plastične polietilenske vrećice niske gustoće. Možete ih prepoznati po tome što su 'prozirnije' od klasičnih.

KAKO VI SPAŠAVATE PLANET? Smanjite otpad, recikliranje je zadnji korak jer troši energiju

Danski ekolozi tvrde kako se njihovim spaljivanjem radi manje štete nego s pamučnim vrećicama.

Pamučne vrećice trebale bi se ponovo upotrijebiti tisuću puta da bi bile ekološki prihvatljivije od navedenih, polietilenskih vrećica niske gustoće. Osim toga, smatraju da je organski pamuk gori od klasičnog kada je u pitanju ukupni utjecaj na okoliš. Njegova proizvodnja zagađuje okoliš više nego proizvodnja običnog  pamuka - troši se mnogo energije i vode, iako se upotrebljava manje gnojiva i pesticida.

Trebale bi se upotrijebiti oko 20 tisuća puta više od običnih pamučnih vrećica da bi bile korisnije od njih.

24sata MOGU BITI VRIJEDNI ILI OPASNI Kada reciklirate, nikad nemojte micati čepove s plastičnih boca

Osim toga, pamuk se ne može uspješno reciklirati jer za to postoji mala infrastruktura.

Izrada papirnatih vrećica također ima loš utjecaj na okoliš. Gore su od polietilenskih vrećica jer se zbog njih krče šume. Najbolje rješenje, prema danskim ekolozima je - kakve god vrećice trenutno imate kod kuće - nemojte ih bacati. Iskoristite ih dok se ne raspadnu i nemojte kupovati nove.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (20)
  • Ja sam poprilično ekološki osvješten, ne mjenjam auto već 20 godina, perilice su mi isto 10+. Odjeću kupujem po par komada majica košulja i nosim dok su nosive, dok ne promjenu boju, tako ih nosim dok su nove, nakon tog ih koristim za radove u vrtu dok se ne raspadnu, a nakon toga služe kao krpa za brisanje motora i nakraju ih spalim.

    7. 11. 2019,   11:40
  • U principu kapitalizam je stvorio da moramo stalno kupovati novo, kako bi ekonomija rasla. Kučanski aparati više ne traju 30-40 godina, sve je nekvaliteno, a sa time moramo stalno zamjenjivati dotrajale proizvode i naravno da stvaramo puno smeća. Isti primjer su vegani koji neće nositi kožnu obuću pa kupuju obuću koja se raspadne za 2 mj., Ja moje kožne čizme nosim po 10 godina. U 10 godina ja ču baciti 1 par, a oni 120 pari. Tko je onda ekološki osvješten.

    7. 11. 2019,   12:16
  • ovo mi je u rangu sa onim izjavama kako su kravlji prdaci razlog zagađenju okoliša

    7. 11. 2019,   11:39