Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Par tuži kliniku za plodnost jer su dobili bebu drugačije rase

Par je imao problema s oplodnjom pa se obratio klinici za plodnost. Nakon uspješnog začeća, beba se rodila 2013. no ubrzo su shvatili da je njihova kćer drugačija od njih

Par iz New Jerseya platio je 500.000 dolara (oko 3.350.000 kuna) Institutu za reproduktivnu medicinu i znanost u Saint Barnabasu kako bi dobili vlastito dijete, stoji u sudskim spisima, piše NJ. 

RIJETKO SE ČISTE Pronašli legla fekalnih bakterija na dječjim autosjedalicama

No, nakon što je majka u srpnju 2013. godine rodila kćer, par bijelaca se zabrinuo nakon što je njihova kćer razvila azijatska obilježja. Napravili su DNK test i saznali da djevojčica nije u biološkom srodstvu s ocem.

POGLEDAJTE VIDEO (Bebe geniji):

Par se od tada razveo, a kao razlog prekida navode traumatično otkriće. Vjeruju da je klinika za plodnost pomiješala spermu drugog donora s njezinim uzorcima zbog čega su ih i tužili. Par želi saznati identitet biološkog oca svog djeteta, a osim toga i saznati je li očeva sperma korištena u drugim slučajevima i je li on možda biološki otac nekome, a da ni ne zna.

- Volio bih biti uključen u njihove živote. Mislim da, kao dijete, želite znati tko ste i odakle ste došli. I, vjerujem da sam vrlo dobar čovjek. Volio bih da znaju tko sam ja, kao osoba, da saznaju o meni onoliko koliko sam ja naučio o svojim roditeljima - rekao je otac.

Sudac iz okruga Essex naredio je klinici krajem kolovoza da preda popis donora sperme. Klinika se na suđenju branila na osnovu privatnosti pacijenata, ali je sudac rekao da ne moraju objavljivati imena i adrese svih davatelja, već samo čovjeka čiju spermu su koristili za tu oplodnju.

Consultation of lawyers in doing business or judging cases accor | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Dijete ima pravo znati svoje zdravstvene genetske predispozicije i moguće medicinske poremećaje - istaknuo je odvjetnik očajnog para David Mazie. 

Malena curica naslijedila je genetički poremećaj krvi povezan sa jugoistočnom Azijom, a koji ne nosi ni jedan od roditelja, stoji u tužbi. 

Par traži i odštetu u slučaju, a medicinski centar Saint Barnabas nije htio komentirati slučaj, piše Insider.

 

Komentari (50)
  • Kakav javašluk, sad tu kliniku treba da oderu!

    12. 9. 2019,   12:49
  • Nažalost, to se dešava, slučajno ili iz nekog drugog razloga. Jedini "sigurni" potomak je dijete rođeno prirodnim začećem. Ali oni koji pod svaku cijenu žele imati potomstvo trebali bi prihvatiti i dijete koje nema baš sve njihove gene. Mama i tata su zapravo oni koji vole dijete, podižu ga, žive za njega i stvore od njega dobrog čovjeka. A kad dođe vrijeme djetetu kažu istinu.

    12. 9. 2019,   13:44
  • Možda je doktorovo dite, čovik stvara napredniju vrstu, nije mu zamjeriti.

    12. 9. 2019,   13:37