Obavijesti

Lifestyle

Komentari 82

Paraliza zbog kontracepcije: 'Nisam mogla pomaknuti jezik'

Pravu dijagnozu dobila je osam mjeseci od pojave prvih simptoma - akutna intermitentna porfirija. Radi se o genetskom poremećaju koji joj je oslabio imunološki sustav, a aktivirale su ga pilule

VIDEO

Nikada nije pomislila da bi joj kontracepcijske pilule mogle toliko naštetiti, ali one su zapravo bile samo okidač. Katrina Parra je 26-godišnja fitness instruktorica iz Venezuele koja je 2012. godine proživjela takav pakao da joj je to ostavilo traga na osobnosti. 

Najprije je počela osjećati čudnu bol u trbuhu, tjeskobu i konstantni nagon za povraćanjem. Do Badnjaka iste godine postala je toliko slaba da je završila u bolnici sa dijagnozom trovanja krvi. U bolnici je provela dva mjeseca.

Otkrila da u sebi nosi blizanku: Ima 2 krvne grupe, dvije DNK
Otkrila da u sebi nosi blizanku: Ima 2 krvne grupe, dvije DNK

Izašla je iz bolnice naizgled izliječena, ali simptomi su se nastavili pojavljivati. Liječnici su bili očajni, koji god lijek su joj dali, pomoći nije bilo. Napravili su mnoge testove, ali stanje je postajalo sve lošije.

Počela je povraćati, halucinirati, bol se više nije pojavljivala samo u trbuhu, već i u nogama. Počeli su sumnjati da se radi o psihičkom problemu. Savjetovali su njezinoj majci da bi joj kći trebala posjetiti psihijatra.

- Nije mogla vjerovati što joj govore, naljutila se na njih. Kako nisu nikako mogli postaviti pravu dijagnozu, a vrijeme je prolazilo, postala sam paralizirana, čak niti jezik nisam mogla pomaknuti. Vratili su me na intenzivnu njegu - prisjetila je Katrina i dodala da je sve vrijeme uzimala kontracepcijske tablete.

Pravu dijagnozu dobila je osam mjeseci od pojave prvih simptoma - akutna intermitentna porfirija. Radi se o genetskom poremećaju koji joj je oslabio imunološki sustav, a aktivirale su ga kontracepcijske pilule Yaz, prenosi Daily Mail.

U bolnici ju gotovo nitko nije posjećivao jer su je čuvali od izloženosti bakterijama i virusima. 

- Tijelo mi je bilo paralizirano i u užasnim bolovima koji su bili toliko jaki da su mi davali morfij. Liječnici su mi kasnije rekli da je intenzitet tih bolova sličan onome kod porođaja - opisala je najgore trenutke u životu.

Dodala je kako je izgubila glas i nije mogla pomicati prstima. Zbog toga je neko vrijeme odlazila logopedu i na fizikalnu terapiju. 

- Bila sam prikovana za krevet pet mjeseci. Prvi put na fizikalnoj terapiji sam plakala, nisam mogla sama stajati na nogama. Oporavak je bio spor. Dvije godine, svaki mjesec mi je dolazila medicinska sestra i davala terapiju - rekla je.

Trebalo joj je dvije godine da se potpuno oporavi. Sada, osim što više ne uzima kontracepcijske pilule, jako pazi da živi zdravo. U javnost je, kaže, izašla sa svojom pričom kako bi druge ljude upozorila na ovaj poremećaj.

- Nisam imala porfirijski napad već tri godine. Prsti su mi malo utrnuti, ali ne smeta mi, mogu normalno hodati - dodala je.

O kakvom se to poremećaju radi?

- Akutna intermitentna porfirija, jetrena porfirija, nastaje uslijed manjka enzima porfobilinogen deaminaze. Manjak enzima se nasljeđuje od jednog roditelja, ali većina onih koji nasljeđuju to obilježje, nikad ne dobiva simptome. Akutna intermitentna porfirija pojavljuje se u ljudi svih rasa, ali je nešto češća u sjevernih Europljana - pojašnjeno je u MDS medicinskom priručniku za pacijente.

'Ušla sam u menopauzu s 13, nikada neću imati svoje dijete'
'Ušla sam u menopauzu s 13, nikada neću imati svoje dijete'

Opisani su i simptomi:

- Da se poremećaj aktivira i pojave simptomi potrebni su drugi čimbenici - lijekovi, hormoni ili prehrana. Do napadaja mogu dovesti mnogi lijekovi uključujući barbiturate, lijekove protiv epilepsije (antiepileptici) i sulfonamidske antibiotike - stoji u priručniku. 

- Simptome mogu ubrzati hormoni kao što je progesteron i srodni steroidi, kao i prehrana s malo kalorija i dijeta s malo ugljikohidrata te velike količine alkohola. Katkada su upleteni i stres kao posljedica infekcije, druga bolest, kirurški zahvat ili psihološka smetnja. Obično je uključena kombinacija čimbenika. Ponekad se čimbenici koji su doveli do napadaja bolesti ne mogu otkriti - pojašnjeno je.

Trajanje simptoma:

Simptomi se pojavljuju u napadajima koji traju po nekoliko dana ili čak dulje, a pojavljuju se nakon puberteta i češći su kod žena nego kod muškaraca.

- U nekih žena napadaji se razviju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. Najčešći je simptom bol u trbuhu. Bol može biti tako jaka da liječnik može krivo misliti da je potrebna operacija u trbuhu. Želučanocrijevni simptomi uključuju mučninu, povraćanje, zatvor stolice ili proljev te napuhavanje trbuha. Može biti zahvaćen mokraćni mjehur što uzrokuje smetnje mokrenja. Za vrijeme napadaja česti su i ubrzani rad srca, visok krvni tlak, znojenje i nemir - objašnjeno je u priručniku.

VIDI OVO: Što boja vašeg horoskopskog znaka otkriva o vama?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje