Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Alergiju na sunce mogu potaći parfemi, kreme ali i lijekovi...

Alergiju na sunce mogu potaći parfemi, kreme ali i lijekovi...
1

Svakodnevni kozmetički proizvodi katkada su okidači neželjenog osipa ili svrbeža, a ukoliko se često pojavljuje može biti simptom drugih bolesti kože, ističu stručnjaci

VIDEO

Pojavi li im se na koži osip ili svrbež, većina ljudi zaključit će da je alergično na sunce. No sunce nipošto nije jedini krivac za ljetne alergije.

- Često je podcijenjena uloga sadržaja parfema, deodoranata, mirisa i krema, ali i medikamenata koji povećavaju osjetljivost na UV zrake. Tome se pribrajaju lijekovi za smirenje, za izlučivanje mokraće i kontracepcijske tablete - ističe dermovenerolologinja dr. Ivana Manola. 

- Fotoalergijske reakcije (alergije na sunce) mnogo su rjeđe. Jedna od njih je solarna urtikarija (koprivljača). Javlja se vrlo brzo, već nekoliko minuta nakon izlaganja suncu ili umjetnom izvoru svjetla, npr. solariju. Promjene se javljaju na otkrivenim dijelovima tijela, najčešće na podlakticama i prsima. I to u obliku svrbeža, crvenila i urtika - dodaje dr. Manola.

ALERGIJA MOŽE PRIKRIVATI I DRUGE BOLESTI

Ponekad se radi samo o bolestima kože, no u pojedinim je slučajevima riječ o sistemskim bolestima, kod kojih je samo jedna od karakteristika fotoosjetljivost. Takve bolesti zahvaćaju i druge organe, npr. bubrege, a promjene na koži samo su jedan od simptoma, kaže dr. Ivana Manola.

SUNCE PEČE KAO KOPRIVA

Akutna urtikarija (koprivnjača) je kožna bolest kod koje na koži izbijaju urtike (reakcije slične onima koje nastaju pri kontaktu s koprivom). Urtike su izdignute, crvenkaste ili blijede promjene različite veličine i oblika. Njihovo izbijanje obično prati jak svrbež. Kao što brzo nastaju, urtike i brzo prolaze, obično već nakon jednoga dana.

DEBELA HLADOVINA SPREČAVA ALERGIJU

Hladovina i zaštitna odjeća najbolja su pomoć.

- Ljudima koji imaju urtikariju na sunce preporučuje se izbjegavanje sunca koliko god je moguće ili nošenje zaštitne odjeće - kaže dr. Ivana Manola i dodaje: - Ne mogu li nikako izbjeći sunce, trebali bi nositi zaštitnu odjeću i nanositi hipoalergene kreme s visokom zaštitnim faktorom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje