Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pariz - mjesto gdje božićna mašta lako postaje stvarnost

Pariz - mjesto gdje božićna mašta lako postaje stvarnost
8

Kušajte tradicionalne delicije na božićnim sajmovima, ispričajte božićne želje Pere Noelu, kližite u podnožju Eiffelovog tornja ili jednostavno uživajte u čarima šopinga

VIDEO

Pariz je zapravo Francuska, a Francuska je periferija Pariza, rekao je još davnih dana njemački književnik Heinrich Heine i time samo naglasio sav kozmopolitizam grada na Seini. Za Francuze Pariz je centar svijeta, a za sve ostale ljude metropola svih metropola. Ako vam ova pozivnica zvuči privlačno, dobro se obucite i potražite Pere Noela ili Djeda Mraza na najvećem sajmu u Parizu koji se proteže od Elizejskih poljana do Slavoluka slobode. Svratite u hotel Ritz na čaj i uživajte u pogledu na trg Vendome. Pohvalite se prijateljima da ste klizali i pritom imali savršeni pogled na Eiffelov toranj. To će im se sigurno svidjeti. 

Zalutate na Les Feeriesd'auteuil, pronaći ćete autohtone francuske proizvode kao što su med, čokolada, marmelada, bomboni i kava. No pazite da se pritom ne izgubite u gužvi. Naime, ovaj sajam privlači mase turista svojim predstavama o Božiću. Svi zaljubljeni "stiskati" se mogu u romantičnoj vožnji kočijom.  

Božićni sajmovi u Parizu uvijek imaju humanitarni karakter. Pa tako i vi možete pomoći potrebitima kupnjomppl9 ručno napravljene drvene igračke. 

Šoping za modne znalce

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što se tiče ukusa u odijevanju, Parižani su više otmjeni nego opušteni. Moda i modni trendovi dolaze i odlaze, ali Pariz je uvijek prvi. Malo je gradova gdje se može naći toliko ekskluzivnih dizajnerskih trgovina, a koncentrirane su u trokutu gizmeđu avenije Champs-Elysées, avenije Montaigne i ulice rue François 1er te uz ulicu rue du Faubourg St-Honoré.

  • Bulevar Haussmann u 8. arondismanu nalaze se brojne robne kuće koje nude pravi pariški ugođaj kupovine. Najpoznatije su Les Galeries i Au Printemps. Najjeftinija robna kuća u gradu je Tati, 172 rue du Temple, 3. arondisman 
  • Povoljno se kupuje u Mouton a Cinq Pattes, 8 rue St-Placide, 6. arondisman. Rasprodaje su u siječnju i srpnju.
  • Butici u četvrti Marais u 4. arondismanu nude karakterističnu parišku odjeću. 
  • U staklenoj piramidi u dvorištu Louvrea nalazi se Carrousel du Louvre, gdje se mogu naći ukusni suveniri. 
  • Turističke suvenire za široke mase pronaći ćete u ulici Rue de Rivoli.
  • Skupi antikviteti nalaze se u Le Louvre des Antiquaires, pored Louvrea na trgu Palais Royal. 

Većina trgovina je otvorena je od ponedjeljka do subote od 9 do 21 sat. Pauza za ručak je od od 12 do 14.30. 

Porezna stopa varira između 5.21 i16.38 posto, ovisno da li se radi o osnovnim namirnicama ili luksuznim proizvodima. Gosti iz zemalja van Europske Unije ostvaruju pravo na povrat poreza u iznosu od 12 do 13% na kupovinu u iznosu većem od 1300 kuna ili 175 eura, piše Puturist. 

Cijene

Za Pariz je potrebno podosta novca. Bočica vode koštat će vas oko 7, 50 kuna ili jedan euro, dok pivo od 0,33 decilitra košta 15 kuna ili dva eura. Ručak u restoranu košta više od 150 kuna za jednu osobu ili 20 eura. 

Eiffelov toranj - Cijena ulaznice dizalom iznosi 13. 4 eura ili oko 100 kuna, dok stepenicama možete do drugog kata, a koštat će vas 62 kuna ili 8. 2 eura. 

Slavoluk pobjede - Radno vrijeme je od 10 do 23, a cijena ulaznice je 60 kuna ili osam eura. Mlađi od 26 godina imaju popust, pa karta u tom slučaju košta 38 kuna ili pet eura. Mladi do 18 godina imaju besplatan ulaz. 

Louvre - Cijena ulaznica kreće se oko 78 kuna, ali o tome ovisi i koji dio muzeja želite točno pogledati. Mladi do 18 godine imaju besplatan ulaz, a oni mlađi od 26 godina imaju besplatan ulaz svaki petak. 

Muzej Picasso - ulaz košta oko 63 kuna ili 8.5 eura. Ulaz je slobodan svake prve nedjelje u mjesecu. 

Javni prijevoz

Pariz je nabolje propješačiti, ali kao pomoć može poslužiti i javni prijevoz, točnije autobus koji najjednostavniji za korištenje. Većina buseva vozi od ponedjeljka do subote, od pola sedam ujutro do devet navečer. Dnevna vozna karta košta 1,4 eura ili oko 12 kuna, a karnet od 10 karata oko 10,5 eura ili 80 kuna. Iste karte vrijede u metrou, autobusu i vlaku. 

Za razliku od autobusa, taksi nudi veći komfor, ali će vas prosječna vožnja koštati od šest do 10 eura ili od 45 do 75 kuna. Ako vidite žuto svjetlo na taksiju to znači da je slobodan, a narančasto da je zauzet. Možete ga zaustaviti na cesti ili naručiti. Za ljepše vrijeme iskoristite bicikle, čiji dnevni najam stoji oko 12 eura ili 90 kuna.  

Dobro je znati!

The Paris Pass je karta koja vam omogućuje besplatan ulaz u više od 60 znamenitosti u Parizu. A bonus je i besplatna vožnja pariškim metroom. Možete je kupiti preko internet stranice. 

Većina restorana je na Badnjak i Božić zatvorena, zato vam je najbolje smisliti gdje ćete ručati ili kuhajte sami ako imate gdje. 

U Parizu možete vidjeti...

  • Eiffelov toranj - najpoznatiji simbol Pariz prvotno je zamišljen kao konstrukcija koju treba rastaviti. Pruža pogled na cijeli Pariz, a cijene u restoranima su u skladu s visinom. 
  • Katedrala Notre Dame - remekdjelo gotičke umjetnosti koje možete razgledati posve besplatno. U 19. stoljeću počela je restauracija, najviše zahvaljujući Victoru Hugou i njegovom romanu 'Zvonar crkve Notre Dame', kojim je želio podići svijest o gradskoj kulturnoj baštini.
  • Elizejske poljane - ova dva kilometara duga avenija dom je brojnih luksuznih trgovina, restorana i klubova. 
  • Slavoluk slobode - simbol je svih koji su poginuli za Francusku. 
  • Louvre - jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu i dom glasovite Mona Lise. 
  • Centre Georges Pompidou - Muzej moderne umjetnosti je zbog modernog izgleda nazivan svetogrđem i uvredom Parizu. 
  • Musée National Picasso - muzej čuva slike slavnog avangardnog umjetnika Pabla Picassa. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru