Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Parkinsova bolest je autoimuna i izazivaju je crijevne infekcije

U petak su na Međunarodnoj konferenciji 'Napredak u biomedicinskim istraživanjima' predstavljeni najnoviji rezultati u istraživanju liječenja raka i uzrocima te liječenju Parkinsove bolesti

Konferencija je okupila više od stotinu znanstvenika, akademika i budućih nobelovaca iz 16 zemalja svijeta, a održavala se u suorganizaciji MedILS-a i znanstvenika Miroslava Radmana te Sveučilišta Toronto i znanstvenika Mladena Merćepa i Igora Štagljara.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

O napretku u biomedicini govorio je organizator i domaćin konferencije, znanstvenik Miroslav Radman. Istaknuo je da o toj temi znanstvenici raspravljaju svake dvije godine na konferencijama. Naglasio je da je važno što u tjedan dana mogu zamijeniti stotine sati čitanja i direktno popričati, a napredci su uglavnom na razni tehnologija.

- Nisu neki veliki proboji osim nekoliko noviteta na nivou imunoterapije tumora, ali je ogroman napredak u sakupljanju podataka jer su tehnologije vrlo moćne. Čini mi se da će kolateralna dobit od ovih istraživanja, koja ciljaju na zdravlje i medicinu, biti ta da ćemo puno više naučiti o fundamentalnoj, normalnoj fiziologiji i biologiji čovjeka. Momentalno učimo više o tome kako normalni, zdrav ljudski organizam funkcionira nego kako liječiti bolesti. To je dug proces - kazao je Radman.

21 RAZLIČITA BOLEST Vaš profil na Facebooku može otkriti od kojih stanja bolujete

Radman: Napredak u razumijevanju uzroka Parkinsonove bolest i raka

Za ovogodišnju je konferenciju rekao da je bila sjajna, kao i da jako puno uče o tome kako relativno mali broj gena - oko 21 tisuću, od te relativno kompaktne genetske informacije dolazi do funkcioniranja organizma, razmišljanja ili emocija.

Rekao je da je to znatan napredak u razumijevanju uzroka bolesti posebno za Parkinsonovu bolest i za rak, pa se znanstvenici približavaju onom prvotnom, glavnom uzroku na koji treba djelovati, da ne bi bilo posljedica.

Istaknuo je da do sada lijekovi djeluju na posljedice bolesti, a ne na uzrok i zato uspjeh nije spektakularan. Na kraju je poručio da se sa relativno malo znanja, zdravog razuma i puno sreće može doći do uspjeha koji visoka tehnologija još nije ponovila ni blizu i da uzrok mora biti jednostavan, no da nije jednostavno do njega doći.

PREPOZNAJTE ZNAKOVE SEPSE Spasila život sinu: 'Crvenilo se počelo širiti uz venu na ruci'

Znanstvenik Igor Štagljar sa sveučilišta u Torontu je izjavio da ako netko želi liječiti određenu bolest onda treba razlučiti sve molekule u njoj.

Posebno je istaknuo kako su nova dostignuća u istraživanjima dovela do toga će se vjerojatno u sljedećih tri do pet godina neka od tih istraživanja početi primjenjivati na pacijentima. Njega je najviše fasciniralo otkriće francuske grupe, a radi se o novoj vrsti imunoterapije koja se bazira na blokiranju receptora tzv. NK stanicama.

- Napravljena je nova vrsta imunoterapije, ali i novo antitijelo koje je već u drugoj fazi kliničkih istraživanja pokazalo na 80 pacijenata u Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj jako dobre rezultate i 30 posto bolji odgovor pacijenata nego prije. To je velika stvar i ti su rezultati prikazani prije mjesec dana na svjetskoj onkološkoj konferenciji u Chicagu i sada u Splitu - rekao je Štagljar.

ČAK 17% PREGLEDANIH Na pregledima madeža u Splitu otkriveno je 155 tumora kože

Novo antitijelo protiv receptora na površini stanica gušterače

Kao važno otkriće spomenuo je ono u Torontu gdje je pronađeno novo antitijelo protiv receptora na površini stanica gušterače koji blokira receptor i tako uništava rak gušterače što bi u budućnosti mogao biti novi način liječenja, te bi za tri do pet godina mogao ući u primjenu.

Trenutno je najveći izazov kako pobijediti bolest, nastavio je Štagljar i podsjetio da su kod nekih vrsta karcinoma već jako blizu izlječenja, kao i da je do sada karcinom gušterače bio nepobjediv, no sada će zbog novog otkrića 30 posto tih karcinoma moći liječiti efikasno u sljedećih pet godina.

APEL MAJKE Ovo treba vidjeti svaki roditelj: Snimka djevojčici spasila život

Štagljar je spomenuo i otkriće iz Montreala koje je pokazalo da je Parkinsonova bolest autoimuna bolest koja se može potencirati crijevnim infekcijama i ako se te infekcije događaju vrlo rano u životu onda će doći i do ranog nastupa te bolesti. Posebno je naglasio potrebu rane detekcije karcinoma, odnosno redovnih pregleda.

Znanstvenici su tijekom pet dana raspravljali o molekularnoj i staničnoj biologiji bolesti, posebno u neuroznanosti, imunologiji, metabolizmu i raku. Usredotočili su se na koncepte i izazove unutar svakog znanstvenog područja, te sudjelovali na predavanjima o najnovijim tehnologijama u genomici, proteomici, metabolomici, signaliziranju raka, razvoju terapije, DNA oporavku i imunoterapiji.

DA SI NE ZAKOMPLICIRATE ŽIVOT 8 dijelova tijela koje nije dobro dirati rukama - suzdržite se!

Prva Međunarodna konferencija Napredak u biomedicinskim istraživanjima je u MedILS- u održana od 3. do 7. srpnja 2017. godine i tom je prilikom na njoj sudjelovalo stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika iz područja biomedicinskih istraživanja koji primjenjuju i razvijaju nove OMICs pristupe s konačnim ciljem razumijevanja funkcije gena proteina terapijske važnosti.

Komentari (6)
  • Ovaj gospon Radman dosadašnjih 20 let izgleda je otkrio jedino kako od države uzeti novac, druga postignuća su mu nekak, mršava.

    21. 6. 2019,   14:21
  • Mene zanima koji je od naših uhljebljivačkih akademika sudjeloval na tom skupu?

    21. 6. 2019,   16:00
  • radman otkrio bakteriju staru 160 milijuna godina a zemlja je po bibliji stara oko 10 000 godina

    21. 6. 2019,   15:51