Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Parovima smanjene plodnosti u začeću može pomoći Sunce

Parovima smanjene plodnosti u začeću može pomoći Sunce
1

Sunčanje pospješuje proizvodnju ženskih spolnih hormona, uravnotežuje ovulaciju, ali i utječe na poboljšanje broja spermija, a sve to zbog utjecaja vitamina D

VIDEO

Parovi koji pokušavaju začeti povećali bi svoje šanse za potomstvom sunčanim odmorom, ne samo zbog opuštanja, već i zbog boljeg reproduktivnog zdravlja, tvrde znanstvenici Sveučilišta Graz. Vitamin D, koji je poznat kao sunčev vitamin, ključan je za ravnotežu spolnih hormona i poboljšanja broja spermija kod muškaraca, prenosi Daily Mail.

Tako se, pod utjecajem vitamina D, koji se stvara u kostima pri sunčanju, razine ženskog spolnog hormona progesterona povećavaju za 13 posto, a estrogena za 21 posto, što pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa i olakšava začeće.

Također, vitamin D stimulira proizvodnju muškog spolnog hormona testosterona, čime jača libido muškarca. To objašnjava zašto su stope začeća u padu tijekom zime i na svome vrhuncu ljeti u sjevernim zemljama, kažu austrijski znanstvenici. Zima utječe i na reproduktivni sustav žena, koje tada manje ovuliraju i njihova jajašca imaju manje šanse za uspješnu implantaciju u maternici.

Znanstvenici su do saznanja o važnosti D za začeće došli uz pomoć studije na preko 2300 ljudi, a to su potvrdile i brojna istraživanja na životinjama. Kod glodavaca šanse za začeće opadaju za 73 posto ukoliko nisu izloženi sunčevoj svjetlosti, a nedostatak vitamina D dokazano ugrožava razvoj pomladaka.

Iako se vitamin D može pronaći u jajima, ribljem ulju i životinjskim jetrima, više od 80 posto dnevnih potreba organizam proizvodi pod utjecajem UVB zraka koje upija preko kože.

- Ljudi bi mogli više vremena provoditi na suncu uz adekvatnu zaštitu te tako povećati svoje izglede za proširenje obitelji - naglasila je voditeljica studije, dr. Elisabeth Lerchbaum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje