Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Paštom oko svijeta: Od njemačkih špecli do Kine

None Foto: na

Kako bi jelo bilo brže gotovo, u kipućoj vodi prvo skuhajte povrće potrebno za umak, procijedite i u istoj vodi zatim skuhajte tjesteninu

Osim Italije, poznate po špagetima, makaronima, lazanjama, tortelinima i čitavom nizu tjestenine različitih oblika, i Francuska, Njemačka te jugoistočna Azija, primjerice, imaju svoje posebne recepte za paštu. U Europi se tjestenina priprema uglavnom od pšeničnog brašna, no Azijati svoje rezance proizvode od riže, heljde i drugih žitarica. Kad kuhate azijsku tjesteninu, promiješajte je prvih nekoliko minuta povremeno vilicom jer se rezanci znaju slijepiti. Svakih 100 grama tjestenine sadrži tek oko gram masnoće, što znači da tjestenina ne deblja. No kako se mnogima omiljeno jelo našlo na lošem glasu, znanstvenici su istražili paštu i otkrili kako jedenje tjestenine osigurava tijelu najbolji izvor energije te složenih i kompleksnih ugljikohidrata. Sadrži i neke vitamine skupine B kompleksa, a jedno je od glavnih jela superzdrave mediteranske prehrane. Od tjestenine se nitko neće udebljati, ali pojedenu energiju valja potrošiti te ne pretjerivati s brojem tanjura. TJESTENINU za hladnu salatu treba uvijek napraviti “al dente”, tj. ne smije se raskuhati, te je na kraju ju isprati mlazom hladne vode NA 200 grama tjestenine idu oko 2-3 litre vode te žličica i pol soli. Sol dodajte odmah kad i tjesteninu kako bi bila što ukusnija i HLADNE salate s tjesteninom bit će ukusnije ako ostavite neko vrijeme da se dressing i tijesto prožmu. No ne smije stajati predugo da se ne osuši JEDNOSTAVNI NJEMAČKI ŠPRECLI SA SIROM Sastojci: 500 g oštrog brašna 5 jaja, žličica soli 2,5 dcl vode maslac, luk 40 g različitih vrsta sira Od brašna, jaja, vode i žličice soli umiješajte rijetko tijesto. Narežite ga na rezance i stavljajte u kipuću vodu. Kad špecli isplivaju, izvadite ih. Na zagrijanome maslacu popržite luk. Stavite špecle, miješajte i na kraju dodajte sir. Posolite, popaprite i pospite vlascem. RUSKI STROGANOF UMAK S TJESTENINOM Sastojci: 2 luka, 2 žličice senfa 200 g šampinjona, sok od pola limuna 2 kisela krastavca, 200 g govedine 3 dcl juhe, pola šalice kiselog vrhnja ulje, sol, papar Na ulju popržite luk i govedinu. Dodajte šampinjone i naribane kisele krastavce. Zalijte juhom i pustite da kuha na laganoj vatri 10 min. Začinite, dodajte senf i limunov sok. Kad su šampinjoni kuhani, umiješajte vrhnje i pustite da zakipi. Poslužite uz tjesteninu. KINESKI REZANCI S UMAKOM OD KIKIRIKIJA Kineski rezanci s umakom od kikirikija Sastojci: pileća prsa, vrećica kineske tjestenine, žličica sojina umaka, 2 žličice šerija 2 žličice đumbira, češnjak, mrkva, luk pola šalice prženoga kikirikija 2 žlice maslaca od kikirikija Narežite piletinu na rezance i popržite na ulju. Dodajte sojin umak, šeri, naribani đumbir, luk, mrkvu i češanj češnjaka. Zalijte s malo vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Dodajte kuhanu kinesku tjesteninu i promiješajte. Ukrasite prženim kikirikijem.

Komentari (2)
  • Jaaakooo finooo! Probat ću neke od recepata. Pohvale 24 sata, recepti su vam svaki tjedan stvarno dobri!

    13. 9. 2007,   10:22
  • njam, njam.....finooo se čita...

    13. 9. 2007,   16:30