Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Pater Simon Ašič: Došli su bolesni, a otišli zdravi i sretni

Znao je govoriti: "Sadašnji tempo života uzrokuje u njemu nemir, strah, stalnu napetost, razdražljivost i opće nezadovoljstvo. Takvo stanje dovodi do mnogih bolesti..."

VIDEO

Pater Simon Ašič (1906. – 1992.), cistercit iz samostana Stična u Sloveniji, najpoznatiji je redovnik tog više od 850 godina starog samostana. U svojem životu prikupio je dragocjena iskustva te stekao veliko znanje o ljekovitim biljkama i njihovu ljekovitom djelovanju te ih prenio u nekoliko knjiga. 

S paterom Simonom je uzor svim ljubiteljima ljekovitog bilja. Sam je nekoć napisao: “Najviše se veselim kad me ljudi koji su došli k meni bolesni, umorni i puni pesimizma ponovno posjete zdravi i zadovoljni”. 

Među zapisima koje nam je ostavio možemo pročitati:

“Čovjek nije bio nikad toliko ugrožen koliko je to danas. Sadašnji tempo života uzrokuje u njemu nemir, strah, stalnu napetost, razdražljivost i opće nezadovoljstvo. Nezadovoljan sam sa sobom zatvara se u sebe i postaje sve manje sposoban za normalne međuljudske odnose. Takvo stanje dovodi do mnogih bolesti: nervoze, smetnje krvotoka, bolesti srca, jetre i pluća”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preporučao je i zdravu hranu, i to posebno jabučni ocat, med, zelje, voće..., a poznat je i njegov neobični doručak – kiselo zelje začinjeno medom.

Čajevi, jela, pripravci te sokovi za astmu i bronhitis od Patera Simona Ašiča

  • Čaj od anisa: Izvrstan je protiv astme, pomaže kod katara dišnih organa i pospješuje iskašljavanje. Jednu žlicu biljke treba kuhati u pola litre vode. Po žlicu toga čaja uzimati tri puta na dan tijekom četrnaest dana.
  • Napitak od zobi (ječam): Dobro djeluje kod iscrpljenosti i katara dišnih organa. Skuhamo je u pola litre vode, dodamo malo jabučnoga octa i zasladimo medom. I pijemo natašte.
  • Čaj od smrekine grančice: U proljeće ih naberemo, narežemo, kuhamo polagano barem jedan sat, dodamo med i onda više puta na dan uzimamo po jednu čajnu žličicu.
  • Čaj velika bedrenika (vrsta divljeg anisa): Jednu čajnu žličicu korijena poparimo s četvrt litre kipuće vode i popijemo na dan od dvije do tri šalice čaja.
  • Čaj od dubačca: Jednu žličicu bilja uzimamo na jednu čašu. Pijemo nekoliko puta na gutljaje.
  • Divizma: Tri žlice svježih ili suhih cvjetova poparimo litrom kipuće vode. Pijemo četiri šalice čaja na dan.
  • Čaj od tratinčice: Četiri žlice cvjetova i listova poparimo litrom vode. Pijemo više puta na dan.
  • Organe pročišćavaju i čajevi od ovih ljekovitih biljaka: gavez, ljekovita čestoslavica, mažuran, lopuh, pelin, poljska preslica, rosopas, oman, anis, dobričica, imela, turica, ružmarin, mirisna ljubica, oslad, rutvica, crni sljez i zlatnica.
  • Odoljen, borovičine bobice (kleka), marulja i paprena (divlja) metvica: Kod bronhijalne astme četiri žlice mješavine toga bilja poparimo litrom kipuće vode i ostavimo da odstoji pet minuta. Zatim procijedimo i pijemo tri puta na dan, između obroka, po jednu šalicu čaja.
  • Bazga (zova), kopriva, podbjel, stolisnik (hajdučka trava), trputac (bokvica): Pet žlica te mješavine poparimo litrom kipuće vode. Pijemo po tri žlice čaja svaki sat i po šest žlica nakon glavnih obroka, i tako dvanaest dana.
  • Bazga, divizma, plućnjak, pasja ruža (šipak), trputac: Pet žlica te mješavine poparimo litrom kipuće vode. Pijemo tri puta na dan po dvije šalice čaja između obroka.
  • Majčina dušica ili timijan, laneno sjeme: Četiri žlice mješavine poparimo litrom kipuće vode. Ostavimo stajati pola sata te potom čaj zaslađen medom pijemo više puta na dan.
  • Podbjel, metvica, stolisnik, pljuskavica: Svaki sat pijemo po tri žlice čaja, i to šest dana (u slučaju napadaja).
  • Divizma, tratinčica: Tri žlice mješavine poparimo litrom kipuće vode. Pijemo više puta na dan.
  • Bazga, matičnjak, trputac, rutvica: Kod bronhijalne astme pijemo čaj zaslađen heljdinim medom, i to dvije šalice prije obroka, ali tek u slučaju napadaja (šest dana).
  • Kopriva, stolisnik, trputac: Kod bronhijalne astme pijemo čaj zaslađen heljdinim medom, i to dvije šalice prije obroka, šest dana.

Jela

  • Hren: Naribamo ga i svaku večer uzimamo po jednu žličicu.
  • Kamilica: Dvije šake svježih cvjetova nasjeckamo, smiješamo s razmućenim jajetom, ispržimo na ulju i onda pojedemo s kruhom. Ujedno pijemo i čaj od kamilice.
  • Kiselo mlijeko ili jogurt: Uzimamo dva puta na dan po pola litre.
  • Žvačemo pčelinje saće
  • Žvačemo korijene gaveza (Oprez! Gavez nije za unutrašnju upotrebu. Ne gutati korijen gaveza!)
  • Med, pileća mast i hren: Jelo pripremimo od žličice hrena, pet žličica pileće masti i tri žličice meda, sve dobro promiješamo. Uzimamo nekoliko puta na dan po jednu žličicu, a prilikom napadaja i više. 
  • Bijeli luk: Jedan češanj pomiješamo sa žlicom meda, a onda mješavinu dodamo čaju od kamilice.

Masaže i oblozi

Divizma: Tinkturom od divizme masiramo prsa. Anisovo ulje: Anisovim uljem masiramo prsa (anis potopljen u maslinovo ulje). S glinom, octom, svježim kravljim sirom: Kilogram i pol sira stavimo na prsa od dva do četiri puta tijekom noći. Ujutro se operemo toplom vodom. S listovima kupusa i kelja: Na prsa stavljamo obloge od listova kupusa i držimo ih od dva do tri sata navečer, a sve pokrijemo vunenim rupcem.

Pripravci s vinom

Ružmarin: Dvije žlice ružmarina namačemo tri dana u litri bijeloga vina.

Mažuran: Četiri žlice svježe biljke namačemo četrnaest dana u litri bijeloga vina. Procijedimo i spremimo na hladno i tamno mjesto. Pijemo polagano jednom na dan po jednu čašicu nakon večere. Pljuskavica (kantarion, gospina trava): Tri žlice cvjetova namačemo četrnaest dana u litri bijeloga vina. Pijemo po čašicu prije objeda i večere.

red wine and grapes

Pripravci s octom

Ne koristite ovu  metodu ako imate problem sa želucem, visoku solnu kiselinu. žgaravicu, gastritis). Bijeli luk, limun, metvicu i kadulju zajedno skuhamo u litri vode. Dodamo jedan decilitar jabučnog octa. Procijedimo i pijemo po dvije šalice na dan.

Hren: Narežemo ga na kolutiće, prelijemo jabučnim octom da omekšaju i skuhamo ih. Potom ocijedimo, tekućini dodamo med i kuhamo dok se ne zgusne. Spremimo u staklenke. Uzimamo ujutro i navečer po jednu žlicu.

Pripravci s medom

Izbjegavajte pripravke s medom ako ste alergični na med ili polen, med zamijenite smeđim otopljenim šećerom ili ječmenim malteksom – Priroda na dar).

Crveni luk, bijeli luk ili anis: Prokuhamo ih s medom i uzimamo tijekom dana na žličice. Zapržimo dvadeset dekagrama šećera dok ne požuti, dodamo šest žlica meda i u to umiješamo nasjeckane dvije srednje velike glavice crvenog luka. Dodamo i litru vode. To se kuha u otvorenoj posudi toliko dugo dok ne ishlapi polovica tekućine. Procijedimo, spremimo u staklenke i dobro začepimo. Pijemo tri puta na dan po jednu žlicu prije obroka.

Pripravci s uljem

Anisovo ulje: Uzimamo tako da nakapamo od dvije do četiri kapljice ulja na šećer.

Sokovi

Crveni luk: Iz očišćena luka istisnemo sok. Pijemo ga natašte, razrijeđena mlakom vodom. Dodamo jednu žlicu meda. Trputac: Sok od trpuca s vinom ili jabučnim octom pročišćava pluća i bubrege. Povrtnica (crna rotkva), artičoka, šumska jagoda

Sirupi za astmu

  • Glavati kupus: U sok od svježih listova dodamo jednaku količinu meda ili šećera, skuhamo i procijedimo. Uzimamo po osam žlica na dan.
  • Smrekini vršci: U proljeće beremo smrekine vrške te ih stavljamo u staklenke, i to naizmjence sloj vršaka i sloj šećera. Ostavimo na suncu da se šećer otopi. Uzimamo žlicu.
  • Trputac (bokvica): Jednu šaku nasjeckanih listova namočimo u litri rakije, ostavimo stajati sedam dana, procijedimo, dodamo 25 dekagrama šećera te dobro promiješamo. Pijemo tri žličice na dan.
  • Listove ljekovite biljke (npr. pola kilograma trpuca) nasjeckamo, malo poparimo i istisnemo sok kroz krpu. Iscijeđeni sok prelijemo vodom, dodamo još med (pola litre) i šećer (pola kilograma) te polagano kuhamo dok se ne zgusne. Ohladimo, procijedimo i stavimo u staklenke. Uzimamo po žličicu natašte i prije spavanja.
  • Crveni luk: Dvije veće glavice luka narežemo, popržimo 20 dekagrama šećera, dodamo šest žlica meda i sve to prelijemo s pola litre vode te kuhamo u otvorenoj posudi dok polovica tekućine ne ishlapi. Procijedimo i spremimo u staklenke. Pijemo tri puta na dan prije obroka.
  • Cvjetove svježe ljekovite biljke (podbjela, tratinčice, maslačka) ili mlade vrške borovice i smreke sitno narežemo te slažemo u staklenku naizmjence sa šećerom u po dva centimetra. Staklenku ostavimo na suncu od 15 do 30 dana. Procijedimo u boce i na gutljaje pijemo razrijeđeni sirup. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'